Ar žinote, ką mėgo valgyti Šerlokas Holmsas?

Norite susitikti su daugiau kaip septyniasdešimčia garsių rašytojų, jų herojų ir sužinoti jų mėgstamų patiekalų receptus? Tokią staigmeną ruošia šios kulinarine knyga virsiančios idėjos sumanytoja ir fotografė Giedrė Barauskienė, knygos tekstų autorė literatūrologė ir žurnalistė Rasa Derenčienė, taip pat leidinį leisianti leidykla „Baltos lankos“.

Ar kada buvote vakarėlyje su Didžiuoju Getsbiu, o Babetės puotoje? Ar ragavote pienių vyno? Ar žinote, ką mėgo valgyti Šerlokas Holmsas, ką Roberto Jameso Wallerio knygos „Medisono grafystės tiltai“ herojė Frančeska paruošė tai vienintelei vakarienei su fotografu Robertu Kinkeidu? Jau greit turėsite progą tai sužinoti ir patys paragauti.

Knyga „Prie stalo su rašytoju“ – tarsi kulinarinis nuotykis, kelionė po skirtingus laikotarpius ir virtuves. „Visi šie patiekalai realūs, visus juos galima pagaminti savo virtuvėje“, – tikina patiekalus išbandžiusi G. Barauskienė.

„Kai paragausite gardaus valgio, galbūt kils noras ir perskaityti šioje kulinarinėje knygoje minimų autorių kūrinius – juk ne mažiau svarbu numalšinti ir dvasios alkį“, – sako R. Derenčienė. Dabar išbandykite kelis receptus, o su šia kulinarine knyga galėsite sužinoti, koks rašytojas kokiame kūrinyje pagal juos pagamintais patiekalais vaišino savo herojus.

Japoniška moliuskų sriuba
4–6 porcijos

MOTERIS / G.Barauskienė

Reikės:
36 nuplautų ir nuvalytų moliuskų
1 svogūno
250 ml sauso baltojo vyno
2 l žuvų sultinio
2–4 šafranų gijų
2 ar 3 nuplautų ir nuskustų morkų
2 saliero lapkočių
60 g plonyčių makaronų (Angel hair)
10 išmirkytų džiovintų šitakių (shiitake)
500 g baltų žuvų filė (pavyzdžiui, jūrų velnių)
300 g krevečių be kiauto ir pašalinta vena
1 šaukšto smulkintų svogūnų laiškų
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

* Sudėkite į puodą moliuskus, nuluptą ir sukapotą svogūną, supilkite vyną ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes. Kriaukles nusunkite (nuoviro neišpilkite, nes jo prireiks vėliau), kelias palikite sriubai papuošti, kitas išgliaudykite.

* Dideliame puode užvirinkite žuvų sultinį ir moliuskų nuovirą, sudėkite šafranų gijas, susmulkintas morkas, salierus, makaronus ir šitakius. Kai užvirs, karštį sumažinkite ir pakaitinkite dar maždaug 3 minutes ant nesmarkios ugnies. Tada sudėkite žuvį. Kai sriuba užvirs, pavirkite apie minutę, tada sumeskite krevetes, išgliaudytus moliuskus ir virkite dar maždaug 1 minutę. Pagardinkite druska, pipirais. Galiausiai įmaišykite svogūnų laiškus. Sriubą išpilstykite į lėkštes, sudėkite į ją atidėtus neišgliaudytus moliuskus ir ragaukite.

Vištienos sriuba su kalendromis

4–6 porcijos

MOTERIS / G.Barauskienė

Reikės:
1,5 kg vištienos su kaulais
2–2,5 l vandens
2 citrinžolių stiebelių
0,25 šaukštelio šafranų gijų
0,5 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių
1,5 šaukštelio kalendrų sėklų
2 šaukštelių kuminų sėklų
5 valgomųjų svogūnėlių (šalotų)
3 česnako skiltelių
2 šaukštų imbiero
3 šaukštų žemės riešutų aliejaus
120 g plonų makaronų
1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių
saujelės kalendrų lapelių
1 žaliosios citrinos
2 ar 3 kietai virtų kiaušinių
šlakelio sezamų aliejaus
druskos pagal skonį

* Vištieną ir citrinžoles nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir pasūdykite. Kai vanduo užvirs, puodą uždenkite ir virkite 45–50 min. ant nesmarkios ugnies. Tada vištieną išgriebkite į lėkštę, o citrinžoles išmeskite. Į sultinį sumeskite šafranus.

* Juoduosius pipirus, kalendrų sėklas, kuminus sugrūskite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Kartu su imbieru elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės, sumaišykite su sugrūstais prieskoniais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu žemės riešutų aliejumi. Pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.

* Šį mišinį ir nuo kaulų atskirtą, pasmulkintą vištieną be odelių sudėkite į sultinį. Užvirinkite ir virkite maždaug 10 minučių. Tada sumeskite makaronus ir pavirkite dar maždaug 5 minutes. Pagardinkite žaliųjų citrinų sultimis ir paragaukite. Jei norisi, dar pasūdykite.

* Į dubenėlius išdalykite makaronus ir vištieną iš sriubos, įdėkite po kiaušinio puselę, užpilkite sultinio, pagardinkite kalendrų lapeliais ir keliais lašais sezamų aliejaus. Patiekite su žaliosios citrinos skiltele.

Guliašas su bulvėmis, agurkais ir salotomis
4 ar 5 porcijos

MOTERIS / G.Barauskienė

Reikės:
500 g jautienos (nuplautos, nusausintos)
500 g kiaulienos (nuplautos, nusausintos)
120 g sviesto
800 ml jautienos sultinio
3 ar 4 svogūnų (nuluptų)
300 ml sauso ar pusiau sauso raudonojo vyno
10–12 juodųjų pipirų žirnelių
2–4 laurų lapelių
1 šaukšto pomidorų tyrės
1 šaukštelio jūros druskos
16 mažų naujo derliaus bulvių (nuplautų)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
trupučio grūstų juodųjų pipirų

* Mėsą supjaustykite maždaug 3x3 cm gabaliukais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite pusę sviesto, sudėkite mėsą ir pavartydami kepkite ant smarkios ugnies, iki ims ruduoti. Tada perdėkite mėsą į verdantį sultinį. Truputį jo įpilkite į keptuvę, kur kepė mėsa, mentele pamaišykite ir viską supilkite į puodą su mėsa.

* Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą, sudėkite į jį pusžiedžiais ar mažomis skiltelėmis supjaustytus svogūnus. Kepkite ant nesmarkios ugnies, iki šie ims karamelizuotis. Tada supilkite pusę vyno. Kai jis nugaruos, svogūnus perkelkite į puodą su mėsa, sudėkite pipirus, laurų lapelius, pomidorų tyrę, pasūdykite, uždenkite dangtį ir virkite viską ant nesmarkios ugnies 2 val. Tada supilkite likusį vyną ir virkite dar maždaug 1 val. – iki šakute priliesta mėsa bus biri.

* Į puode verdantį vandenį sumeskite bulves ir virkite maždaug 15 min. Tada sudėkite jas į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, grūstais pipirais ir kepkite 200 °C orkaitėje maždaug 20 min., iki ims rusvėti. Iškeptas bulves ragaukite su guliašu.

Smėlinis pyragas
8 porcijos

MOTERIS / G.Barauskienė

Reikės:
125 g miltų
125 g bulvių arba kukurūzų krakmolo
100 g maltų lazdynų riešutų
1 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
225 g sviesto
200 g cukraus
1 žaliosios citrinos plonai nutarkuotos žievelės
3 didelių kiaušinių
8 šaukštų romo

* Dubenėlyje sumaišykite miltus, krakmolą, maltus riešutus, kepimo miltelius, druską.
Dideliame dubenyje iki purumo išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Po vieną įplakite kiaušinius. Tada į šią masę įmaišykite miltų ir riešutų mišinį, žaliosios citrinos žievelę, pusę 4 šaukštus romo.

* Supilkite tešlą į formą ir kepkite 175 °C orkaitėje 50–60 min., iki į kepinį įsmeigtas ištrauktas medinis iešmelis bus švarus.

* Atvėsintą pyragą sulaistykite likusiu romu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis