Skanusis plokštainis „Magdė“

Senovinis trapios tešlos plokštainis-pyragasMagdė“, perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina.

Lietuviška klasika - plokštainis-pyragas „Magdė“. Mano nuostabai labai skanus ir ne toks sunkus pagaminti, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

Pirmą kartą gaminau tokį kakavinį kremą su želatina. Gąsdino neįprastas gamybos procesas, kilo daug abejonių, ar viskas pavyks, ir ar iš vis pyragas sustings. Tačiau va, rezultatas prieš jus, pavyko iš pirmo karto be didelių problemų.

Tiesa pasakius, iš savo vaikystės tokio pyrago neprisimenu, tik girdėjau nemažai atsiliepimų ir kitų moterų dūsavimų, koks skanus kadaise buvo šis pyragas. Buvo smalsu. Skonis tikrai maloniai nustebino, ypač kakavinio kremo - labai gardus.

Asmeninio albumo nuotr.

Patarimai, pastebėjimai.

* Trapios tešlos pagrindą geriausia kočioti ant kepimo popieriaus (galima iškočiokite šiek tiek didesnį kvadratą nei kepimo forma, liks trupinių pabarstymui) ir kepti didesnėje skardoje, o vėliau apipjaustyti pagal formą, kurią naudosite pyragui sluoksniuoti (20 x 20 cm). Jokiu būdu tešlos nesuplokite rankomis, gausis kietas pagrindas.

* Kremas greitai stingsta, todėl reikia dirbti greitai ir būti viską pasiruošus, nesiblaškyti. Taip, į išplaktus baltymus maža srovele reikia supilti karštą cukraus sirupą. Tai darykite nuolat maišydami.

* Pagrindui aptepti naudojau 2 šaukštus abrikosų džemo. Atrodytų nedaug, bet pyragas ir taip saldus, kitąkart dėčiau tik šaukštą arba naudočiau rūgštesnį džemą ar apelsinų marmeladą.
Pyragą apibarsčiau trapios tešlos trupiniais (turėjau likučių nuo kito pyrago).

* Pyragas sustingo per kelias valandas.

Asmeninio albumo nuotr.

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu.

Ingredientai

20 x 20 cm kvadratinei kepimo formai

Trapiam pagrindui

130 g miltų
35 g cukraus
100 g minkšto sviesto
1/2 vidutinio kiaušinio
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto

Marmelado ir cinamono sluoksniui

2 šaukštai (30 g) apelsinų marmelado ar abrikosų džemo
1/2 šaukštelio cinamono

Kakaviniam kremui su želatina

75 g minkšto sviesto
140 g saldaus kondensuoto pieno
15 g kakavos
12 g želatinos
90 g vandens
165 g cukraus
3 vidutinių kiaušinių baltymai (viso 100 g)
4 g (apie 1 šaukštelį) citrinos rūgštelės

Pabarstymui

Trapios tešlos likučių ar sausainių trupiniai

Asmeninio albumo nuotr.

Gaminimo eiga

* Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.

* Gaminame trapų pagrindą. Dubenyje išplakite minkštą sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilę. Viską plakite iki purios masės, kol ištirps cukraus kristalai. Suberkite miltus ir dar maišykite, kol tešla sušoks į vientisą masę. Tešlą iškočiokite ir įklokite į kepimo formą, subadykite šakute, kad išeitų oras. Kepkite 20 minučių. Iškeptą pagrindą atvėsinkite.

* Ant atvėsusio pagrindo užtepkite marmelado ir cinamono mišinį.

* Gaminame kakavinį kremą. Minkštą sviestą gerai išplakite su kondensuotu pienu ir kakava.

* Atidėkite į šoną. Želatiną užpilkite 30 g karšto vandens ir ištirpinkite. Kiaušinių baltymus iki standumo išplakite kartu su citrinos rūgštele. Cukrų ir likusį vandenį (60 g) supilkite į nedidelį puodelį ir virkite, kol ištirps cukraus kristalai ir gausis sirupas. Toliau plakdami į baltymus supilkite ištirpusią želatiną, vėliau plona srovele supilkite karštą cukraus sirupą. Plakite, kol masė atvės. Į sviesto-kakavos mišinį įmaišykite baltyminę masę.

* Ant perteptos tešlos pagrindo paskleiskite kakavinį kremą, išlyginkite paviršių. Kepimo formą uždenkite plėvele ir statykite į šaldytuvą 2-3 valandoms, kol kremas sustings.

* Puoškite trapios tešlos ar sausainių trupiniais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis