Medžiagų apykaita ir aktyvumas – tai svarbiausi kintamieji, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį nustatant, kiek kalorijų turite suvartoti, norėdami tinkamai pasirūpinti savo sveikata. Vis tik egzistuoja ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateikiami duomenys. Norėdama turėti pakankamai jėgų ir nesusidurti su nepageidaujamų kilogramų problema, vidutiniškai per dieną moteris turėtų suvartoti 1700-2000 kalorijų (vyras – iki 2600 kalorijų). Toks kalorijų skaičius prilygsta dešimčiai porcijų po 200 kalorijų. Kyla klausimas: kaip įvertinti produktų kaloringumą vos į juos pažvelgus, kiekvieną kartą neskaitant ant pakuotės pateikiamos informacijos ir neieškant papildomų duomenų internete?

200 kalorijų – tai:

pilnas puodas brokolių (580 g);

pilnas puodas morkų (570 g);

pusė kilogramo svogūnų;

lėkštė obuolių (380 g);

lėkštė kivių (360 g);

nedidelis sunokęs melionas (500 g);

didelis šaukštas žemės riešutų sviesto (33 g);

gabalėlis sviesto (28 g);

ketvirtadalis sūrių sausainukų pakuotės (50 g) arba pusė mėsainio (60 g);

1,5 kg salierų;

kietagrūdžių kviečių makaronų porcija (be padažo ir sviesto – 150 g);

jei makaronus pagardinsite 220 g pomidorų padažo, gausite dar vieną 200 kalorijų papildymą;

viena riekė duonos (72 g);

kalakutienos krūtinėlė (204 g);

vienas orkaitėje keptas vištienos ketvirtis (102 g);

dvi kokakolos stiklinės (450 ml);

stiklinė nugriebto pieno (333 ml);

¾ spurgos (53 g);

pusė avokado (125 g);

2/3 keksiuko (42 g);

1,5 banano (224 g);

penki gabalėliai čederio (50 g);

sriubinis šaukštas majonezo (28 g);

trys blyneliai (71 g);

savaitei skirtos cukinijų atsargos (1 kg).

Pastaba lieknėjantiesiems: norint sudeginti 200 kalorijų vertės maisto porciją teks bėgioti 40 min., 50 min. greitai eiti arba 20 min. važiuoti dviračiu.