Kokį stalą ruošite Velykoms - taupųjį, tradicinį ar gurmaniškąjį

Velykų stalui šiemet ketinama išleisti daugiau. Šiemet beveik pusė pirkėjų šventiniam stalui skirs nuo 50 iki 100 eurų.*

Pernai ir užpernai didžiausia pirkėjų dalis teigė išleisianti 21–50 eurų.

„Vartotojų įpročių tyrimą atliekame nuo euro įvedimo ir visus šiuos metus pirkėjų nuotaikos gerėja – šventiniam stalui jie ketina išleisti vis daugiau. Vis dėlto, mūsų parduotuvėse apsiperka labai skirtingų poreikių ir galimybių pirkėjai – norime užtikrinti sočias Velykas jiems visiems“, – sako Kristina Meidė, bendrovės „Maxima LT“ generalinė direktorė.

Gamintojo archyvas

Velykų stalo krepšelis – iki 100 eurų

Remiantis prekybos tinklo atliktos apklausos duomenimis, didžiausia dalis respondentų, 45 proc., šiemet Velykoms skirs nuo 50 iki 100 eurų. Lyginant su 2015 ir 2016 metais, šiemet pirkėjai planuoja gausesnius ar gurmaniškesnius pirkinius Velykiniam stalui ir leis sau kone dvigubai daugiau nei pernai. Taip pat 5 proc. ūgtelėjo ta pirkėjų dalis, kuri sakė, kad Velykoms išleis net iki 150 eurų. Kita vertus, daugiau nei 70 proc. teigia, nors šventiniam stalui specialiai netaupys, tačiau nuolaidų ir akcijų dairysis.

Gamintojo archyvas

Jau trečius metus atliekama apklausa rodo, kad lietuvių pasiruošimo Velykoms tendencijos išlieka panašios, o švenčiama tradiciškai – su šeima ir prie gausaus vaišių stalo. Didžioji dalis apklaustųjų – 61 proc. – šventinį stalą ruošia patys, o parduotuvėse perka tik produktus. Tačiau 37 proc. teigė, kad net jeigu gamina patys, dalį patiekalų perka jau pagamintus.

Gamintojo archyvas

Putpelių kiaušiniai - sveikiausi

Kiaušiniai išlieka neatsiejamu Velykų atributu – jų pardavimai prieš Velykas išauga net keletą kartų. Populiariausi, žinoma, vištų kiaušiniai – juos ant stalų deda beveik visi. Įdomu tai, kad visus metus populiariausi – rudi vištų kiaušiniai, bet prieš šventes itin išauga baltų kiaušinių pardavimai. Pastaruosius pirkėjai renkasi, nes jie patogesni marginimui, mat išeina gražesnės ir sodresnės spalvos. Tačiau pirkėjai vis aktyviau ieško įvairovės: penktadalis pirkėjų Velykų stalui renkasi ir mažiau įprastus putpelių kiaušinius.

Gamintojo archyvas

Daugiau nei dvidešimt metų putpelių kiaušinius auginanti Lietuvos ūkininkė Daiva Urbonavičiūtė džiaugiasi, kad jos produkcijos paklausa nuolat auga.

„Praėjusiais metais prekybos tinklui Velykoms tiekėme 16 tūkst. putpelių kiaušinių dėžučių, šiemet poreikis jau išaugęs ketvirtadaliu. Pirkėjai putpelių kiaušinius vis labiau vertina dėl maistinių savybių – jų sudėtyje gausu kalcio, vitaminų A ir D – net 4 kartus daugiau. Jie taip pat tinka alergiškiems žmonėms“, – teigia D. Urbonavičiūtė.

Gamintojo archyvas

Ūkininkė papasakojo, kaip virti putpelių kiaušinius. Pakanka užvirti ir išjungti. Norint skysto trynio reikia iškart išimti iš vandens. Norint kieto trynio, palaikyti vandenyje dar minutę.

Šventinis stalas – kiekvienam

Pasiruošti gražų ir sotų velykinį stalą „Maximos“ meistrai pasiūlė, parengę tris skirtingus šventinių meniu variantus. Vienas jų skirtas norintiems sutaupyti, kitas – tradicinis, tai yra sudarytas iš to, ką lietuviai dažniausiai renkasi savo šventiniam stalui, o trečiasis – gurmanams. Jų vertė atitinkamai siekia apie 20, 50 ir 100 eurų. Patiekalų įvairovė – nuo tradicinių lietuviškų mišrainių iki jūros gėrybių ar egzotiškų patiekalų.

Velykų stalo už maždaug 20 eurų pavyzdys. TAUPUSIS.

Margučiai + majonezas + krienai
Keptas karpių zuikis su pievagrybiais
Keptos žuvies, krabų lazdelių ir sūdytos lašišos rinkinys
Silkė su keptomis morkomis ir saulėgrąžomis
Sluoksniuota silkių mišrainė
Kiaulienos ir jautienos šaltiena
Salotos su kepta vištiena ir riešutais
Pomidorų ir špinatų salotos
Plikyta duoda
Sūrio plokštainis su kivių įdaru
Saldainiai
Gira

Velykų stalo už maždaug 50 eurų pavyzdys. POPULIARUSIS

Gamintojo archyvas

Margučiai (dažyti lukštais) + majonezas + krienai
Nedažyti putpelių kiaušiniai
Įdaryti kiaušiniai su kumpiu ir grybais
Įdaryta kalakuto krūtinėlė su graikiniais riešutais
Keptos žuvies, krabų lazdelių ir sūdytos lašišos rinkinys
Vaisiais įdaryta višta
Silkių tortas
Proginis vyniotinių rinkinys
Brokolių salotos su saulėgrąžomis ir džiovintomis spanguolėmis
Salotos su kepta vištiena ir persikais
Sūrio užtepėlė su trumais
Skrudinti skrebučiai su sviestu
Juoda duona
Gaivusis tortas su braškėmis ir mangais
„Boba“ su vyšniomis ir cukatomis
Saldainiai
Obuolių sultys

Velykų stalo už maždaug 100 eurų pavyzdys. GURMANIŠKASIS

Gamintojo archyvas

Margučiai (ekologiški) + majonezas + krienai
Nedažyti virti putpelių kiaušiniai
Įdaryti kiaušiniai su krevetėmis ir džiovintais pomidorais
Karštai rūkytos kiaušinių puselės su kumpiu arba jūros gėrybėmis
Įdaryta kalakuto krūtinėlė su graikiniais riešutais
Keptas vištienos „zuikis“ su žemės riešutais
Vaisiais įdaryta višta
Keptas įdarytas karpis
Silkė su saldžiarūgščiu padažu
Žuvies vyniotinių rinkinys
Salotos su bulguro kruopomis ir krevetėmis
Rūkytų burokėlių karpačio
Daržovių salotos su baziliku ir skrebučiais
Tuno salotos su avokadu
Sūrio užtepėlė su triumais
Užtepėlė su džiovintais pomidorais
Vištų kepenėlių paštetas su brendžiu ir figomis
Skrudinti skrebučiai su sviestu
Tamsi duona
Traškus desertas su vanilinio skonio kremu
„Boba“ su vyšniomis ir cukatomis
Šokoladinis biskvito be miltų tortas
SaldainiaiApelsinų sultys

* rodo prekybos tinklo „Maxima“ atlikta apklausa

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis