2 kulinaro patarimai, kaip paruošti tobulus barščius

(2)

Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Vadinasi, šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virtuvėje, bet ir nuo ingredientų bei prieskonių, kurie yra naudojami. Kaip pasigaminti tobulus barščius?

Ne, praleisti visos dienos prie puodų nereikės. Barščiai yra viena iš greičiausiai pagaminamų sriubų, bet, kulinarų teigimu, ne prasčiausia. Burokėliuose gausu vitaminų B, C ir kalcio, o šilta ir tiršta sriuba iš šios daržovės gerai nuteikia gomurį ir skrandį. Ypač pavasarį, kai dar nėra pačių užaugintų šviežių daržovių.


„Jei reikėtų rinkti populiariausią sriubą Lietuvoje, po šaltibarščių, kurie karaliauja vasarą, be konkurencijos laimėtų barščiai. Kiekviena šalis turi savitas barščių virimo tradicijas ir populiarių receptų. Vienaip ją ruoš Ukrainoje, kitaip – Lenkijoje ar Vengrijoje. Visos šalys turi slaptą prieskonį ar virimo paslapčių, kurių stengiasi neatskleisti“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.


Pagardinti rūkytu kumpiu ar spirgučiais


Manantys, kad barščius sudaro tik burokėliai, nėra teisūs. Pasak A. Kairio, barščiams pagaminti galima naudoti ne tik virtus ar marinuotus burokėlius, bet ir raugintus kopūstus, kitas daržoves, pagardinti faršo, rūkyto kumpio gabaliukais arba smulkiai pjaustytais spirgučiais. Dar pikantiškesnį skonį barščiai įgaus įdėjus džiovintų grybų.


Kartais barščiai verdami su bulvėmis, o kartais karštos virtos bulvės su lupenomis ar be jų patiekiamos atskirai prie sriubos.


Kad barščiai būtų gražios spalvos


Tiesa, kad barščiai būtų ne tik skanūs, bet ir gražios spalvos, pagardų gamintojas siūlo išbandyti kelis kulinarinius triukus. Pavyzdžiui, baigdami virti sriubą, įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo be krakmolo ir konservantų.


O norėdami išsaugoti sriubos spalvą, šliukštelkite vos vieną šaukštą acto. Jis pabrėš išskirtinį – švelniai saldų ir gaivų – burokėlių skonį. Gardaus poskonio barščiams suteiks ir kelios stambesnės česnako skiltelės, kurias prieš tai A. Kairys pataria lengvai apskrudinti šaltai spaustame alyvuogių aliejuje.


Barščiai su krienais


Reikės:

500 g kiaulienos su kaulu,

100 g šaltai rūkytų lašinukų,

1 petražolės šaknies,

2 burokėlių,

1 pomidoro,

2 morkų,

2 svogūnų,

1 kg raugintų kopūstų,

4 šaukštų krienų,

1 šaukšto vyno acto,

druskos ir pipirų pagal skonį.

* Vieną morką, svogūną ir petražolę supjaustykite smulkiais gabaliukais ir kepkite sausoje įkaitusioje keptuvėje 4 minutes.

* Nuplautą mėsą įdėkite į puodą, užpilkite 4 l vandens, užvirkite, nugriebkite putas, sudėkite apkeptas daržoves, įberkite druskos, pipirų ir 1 valandą virkite ant silpnos ugnies.

* Burokėlius, likusią morką ir svogūną sutarkuokite stambia trintuve. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite daržoves ir kepkite 4 minutes. Tada supilkite actą ir troškinkite dar 10 minučių.

* Sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus ir troškinkite 4 minutes. Nukelkite nuo ugnies. Lašinius supjaustykite nedideliais gabaliukais ir kepkite, kol apskrus, sudėkite kopūstus ir maišydami troškinkite 6 minutes.

* Mėsą ir daržoves išimkite iš sultinio, jį perkoškite, sudėkite apkeptas daržoves, virkite 10 minučių. Tada sukrėskite krienus. Užvirkite, pasūdykite, įberkite pipirų. Jei sriuba per tiršta, atskieskite vandeniu ir užvirkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis