20 metų Aliaskoje gyvenanti Daiva: tikėjau, kad „amerikonai“ geriau žino, ką valgyti

Iš Aliaskos į Lietuvą atostogų grįžusi mitybos specialistė Daiva Gaulytė pasidalijo receptais, parodė, kaip ir iš ko ruošia maistą sau bei artimiesiems, ką rekomenduoja klientams.

Daiva įsitikinusi, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir sveikas. Be to, ji laikosi dar vienos taisyklės: „Mėgstu gaminti trumpai, o maisto paruošti tiek, kad pakaktų ilgai.“

Prieš 20 metų į JAV gyventi išvykusi Daiva perėmė svajonių šalies gyvenimo būdą. „Tada buvo madinga liesų produktų dieta. Tikėjau, kad amerikonai geriau žino, ką valgyti, todėl ir aš valgiau liesus jogurtus, kiaušinius be trynių, vištieną be odelės ir pan., – prisimena viešnia. – Ir, žinoma, labai daug dirbau.“

Po kelerių metų Daivai sušlubavo sveikata. Moteris jautėsi ir atrodė taip, kad, kai grįžo į Lietuvą, draugė nuvedė pas gydytojus. Vienas jų Daivai pasakė: „Jeigu gyvensi taip toliau, po 6 mėnesių gydytojų nebereikės.“

„Esu labai dėkinga tam gydytojui, – pasakoja Daiva. – Pradėjau domėtis, ieškoti informacijos apie savo būklę ir būdų pasveikti, nes tikėjau, kad vaistai – ne išeitis.“

Daivai rūpėjo nuodugniai išsiaiškinti, kas vyksta su jos organizmu, kas turi įtakos jos savijautai. Iš pradžių knygos, internetas, vėliau psichologijos, filosofijos ir alternatyviosios medicinos studijos, galiausiai mitybos mokslai padėjo Daivai daug sužinoti ir suprasti, atskirti, kas yra tik reklama, mada, o kas – iš tikrųjų naudinga, sveika. Dvylika metų studijų ir asmeninė patirtis pakeitė Daivos požiūrį į mitybą, poilsį, mąstymą. Tapo akivaizdu, kad maisto įtaka žmogui yra daug kartų didesnė, nei manė iki tol.

MOTERIS / G.Barauskienė

Dabar Daiva su vyru Deividu turi savo verslą – verda natūralius žuvų sultinius iš čia pat, Aliaskoje, sugautų lašišų. Daiva taip pat veda sveikos mitybos seminarus ir maisto ruošimo kursus JAV.

Pasidalinsime keliais Daivos valgiaraščio patarimais ir receptais, kuriuos išbandėme gamindamos kartu su ja:

* Virkite iš tikrų kaulų ir sultinius. Juos naudokite sriuboms, padažams, troškiniams ruošti. Natūraliame sultinyje daug kolageno. Iš jo praktiškai sudarytos žarnyno ląstelės. Tik sveikos ir stiprios žarnyno sienelės leidžia pernešti iš maisto į kraują reikalingas medžiagas.

* Vartokite gyvūninius riebalus. Jų reikia, kad organizmas pasisavintų visus riebaluose tirpius vitaminus. Vitaminas A morkose tikrai ne toks pat koks kepenėlėse ar kiaušiniuose.

* Rauginkite ir valgykite daržoves. Jose esantys enzimai padeda virškinti maistą. Raugintuose produktuose esantys probiotikai maitina gerąsias bakterijas, gyvenančias ant žarnyno sienelių, ir taip apsaugo jas nuo blogųjų bakterijų.

* Gerkite žolelių arbatą, vartokite natūralius prieskonius – jie saugo nuo įvairių grybelių, infekcijų, stiprina imuninę sistemą, palaiko įvairių organų veiklą.

Sterkų sultinys

MOTERIS / G.Barauskienė

1,5 –2 litrai

Reikės:
1 išskrosto, nuplauto 1,5 kg sterko
2 nuskustų, nuplautų morkų
2 nuplautų salierų kotų
2 nuluptų svogūnų
2 laurų lapų
4 ar 5 žirnelių juodųjų pipirų
1–1,5 l vandens (kad apsemtų žuvį)
1 šaukšto obuolių acto (tinka ir baltojo vyno actas ar citrinų sultys)
druskos pagal skonį

Daržoves susmulkinkite stambiais gabalais. Į didelį puodą įdėkite dalį jų, tada – žuvį, ant jos – likusias daržoves, supilkite actą ir vandenį. Puodą uždenkite, užvirinkite ant vidutinio karštumo ugnies, tada karštį sumažinkite ir virkite 1,5 val. Išvirtą sultinį nukoškite. Žuvį ir morkas iš sultinio galima valgyti.

* Daiva sultiniui virti naudoja žuvis su žvynais, šie virdami ištirpsta ir papildo sultinį kolagenu ir kalciu.

* Vietoj acto ar citrinų sulčių Daiva kartais įpila sauso prancūziško vermuto.

* Gamindama patiekalą druskos ir pipirų Daiva po truputį įberia po kiekvieno įdėto komponento, kaskart ragauja.
* Žuvų patiekalus, užkandžius Daiva gardina pačios sudžiovintais, sutrupintais jūrų dumbliais. Jie atstoja druską ir suteikia jūros skonio.

Pomidorų sriuba su sterkų sultiniu

MOTERIS / G.Barauskienė

4 porcijos

Reikės:
4–6 nuplautų pomidorų
1 nulupto svogūno
2 šaukštų alyvuogių aliejaus arba sviesto
pluošto žalumynų (petražolių, krapų)
1,5–2 l anksčiau išsivirto sterkų sultinio

Svogūną susmulkinkite ir pamaišydami kepkite su įkaitintu aliejumi ant nesmarkios ugnies, kol ims karamelizuotis. Tada sudėkite sukapotus pomidorus ir pamaišydami kepkite, kol šie ims minkštėti.
Į puodą su apkeptomis daržovėmis supilkite žuvų sultinį, užvirinkite. Kai kiek pravės, viską sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sriubą pagardinkite sukapotais žalumynais.

* Daiva svogūnus ir pomidorus kepa, o paskui sriubą verda puode storu dugnu.

* Svogūnams ir pomidorams kepti Daiva dažniausiai naudoja aliejų su sviestu (1:1).

* Šią sriubą Daiva gardina trupinta feta arba grietine, žuvimi iš sultinio arba orkaitėje keptais duonos skrebučiais su parmezanu.

Kepenėlių paštetas su avokadais

MOTERIS / G.Barauskienė

0,5 litro

Reikės:
850 g nuplautų, nusausintų ančių kepenėlių
500 g nuluptų svogūnų
5 šaukštų lydyto sviesto (ghee)
1 ar 2 avokadų
1 ar 2 šaukštų balzaminio acto
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Svogūną susmulkinkite ir pamaišydami kepkite su įkaitintu sviestu ant nesmarkios ugnies. Kai ims karamelizuotis, įpilkite balzaminį actą, įberkite druskos, pipirų ir pakaitinkite dar maždaug minutę.
Kepenėles supjaustykite kubeliais (2x2 cm), sudėkite prie svogūnų ir pamaišydami kepkite 5–7 min. Kai pravės, sutrinkite, sudėkite kubeliais supjaustytą avokadų minkštimą, įberkite dar druskos, pipirų ir sutrinkite viską dar kartą.

MOTERIS / G.Barauskienė

Kad kepenėlės paviršiuje neapdžiūtų ir nepajuoduotų, ant viršaus galima užpilti šiek tiek tirpinto sviesto.

* Pasak Daivos, kepenėlės – geriausias geležies šaltinis. Tiems, kurie jų nemėgsta, verta paragauti šio pašteto, – avokadai sušvelnina kepenėlių skonį.

* Daiva, paštetą gamindama iš briedžių, kiaulių, paukščių kepenėlių, balzaminį actą naudoja raudoną, o ruošdama iš žuvų kepenėlių – baltą.

* Paštetą ragauti Daiva siūlo su bemiele, becukre duona, pagardintą spanguolėmis ar bruknėmis.

Raugintos daržovės

MOTERIS / G.Barauskienė

2 litrai

Reikės:
600 g mėlynojo kopūsto
300 g žiedinio kopūsto
5 ar 6 žirnelių juodųjų pipirų
4 šaukštelių druskos
2 morkų
1 ar 2 laurų lapelių
0,5 l vandens (geriamojo, nevirinto)

Mėlynąjį kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais, morkas sutarkuokite. Vandenyje ištirpinkite druską.
Mėlynąjį kopūstą pramaišiui su morkomis suslėkite į vieną stiklainį, žiedinį kopūstą su pipirais ir laurų lapeliais sudėkite į kitą stiklainį, užpilkite sūriu vandeniu. Stiklainius uždenkite ir palikite rūgti kambario temperatūroje. Po 3 ar 4 dienų ragaukite.

* Šakninės daržovės (morkos, ropės, salierai) yra kietesnės, jos rūgs ilgiau – 7–10 dienų. Daržoves reikia supjaustyti panašaus dydžio gabaliukais, kad vienu metu išrūgtų.

* Greičiausiai išrūgsta sutarkuotos daržovės.

* Kuo šiltesnė patalpa, tuo daržovės greičiau išrūgsta.

* Jeigu daržovės apdorotos chemikalais, kurių sudėtyje yra antibiotikų, arba jei naudosite chloruotą vandenį, jos neišrūgs, sutiš.

* Iš raugintų daržovių Daiva rekomenduoja ruošti salotas. Į nedidelį stiklainį sluoksniais dėkite raugintas daržoves, fetą, šviežias daržoves ir vaisius (kininius bastučius (bok choy), obuolius), užpilkite trupučiu alyvuogių (avokadų) aliejaus ir skysčio iš raugintų daržovių stiklainio. Tokių salotų iš skirtingų komponentų priruoškite į stiklainiukus savaitei. Pikūs priešpiečiai – sveika, skanu, patogu. Prieš valgydami salotas išmaišykite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis