2 receptai su braškėmis – salotos ir desertas

Naujausią kulinarinę knygą „Gero maisto dienoraštis. Vasara“ pristačiusi maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė neatsitiktinai vakaro tema pasirinko braškes: Lietuvoje – šių uogų sezonas.

Nors braškės šalyje itin populiarios ir labai laukiamos, jų augintojai dar susiduria su begale mitų, gaubiančių šias uogas, ir siekia juos sklaidyti šalies gyventojams pristatydami įvairaus skonio ir išvaizdos braškes.

Asmeninio albumo nuotr.

„Tik pastaruosius trejus metus šalies gyventojus pasiekia daugiau informacijos apie braškes, jų auginimą. Natūralu, jog dar susiduriama su daug klaidingos informacijos apie šias uogas. Pavyzdžiui, tikima, jog didesnės uogos gausiai tręšiamos. Greičiausiai dėl šios priežasties lietuviai labiau perka smulkesnes. Taip pat pastebėjome, jog pirkėjai mieliau renkasi minkštas braškes“, – apie patirtį prekiaujant savo užaugintomis uogomis pasakoja ūkio „Kuodžių braškės“ savininkė Justina Skaisgirienė.

Asmeninio albumo nuotr.

Šventėms ir kasdieniam pasmaližiavimui tinkamų receptų su braškėmis gausu naujoje R. Ničajienės knygoje „Gero maisto dienoraštis. Vasara“. Su moteris.lt skaitytojais Renata dalinasi gaiviomis braškių salotomis bei desertu.

Asmeninio albumo nuotr.

BRAŠKIŲ IR AGURKŲ SALOTOS SU FETA

Ir kas pasakė, kad braškės tinkamos tik desertams? Šioms netradicinėms gaivioms salotoms iš braškių ir agurkų pikantiškumo ir sūrumo suteikia fetos sūris. Salotose į vientisą skonių puokštę susilieja gaivumas, rūgštumas, saldumas ir sūrumas. Braškių ir šviežių agurkų sezono metu tokios salotos tiks tiek gaiviems priešpiečiams, tiek ir lengvai vakarienei.

2 asmenims
15 min.

Asmeninio albumo nuotr.

Reikės:
200 g braškių
200 g agurkų
saujos šviežių mėtų lapelių
100 g fetos sūrio

Padažui:
2 šaukštų šaltai spausto alyvuogių aliejaus
2 šaukštų citrinų sulčių
1 šaukštelio medaus
1 šaukšto aguonų
jūros druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

* Braškes ir agurkus nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite jų kotelius ir nupjaukite galiukus. Agurkus supjaustykite vidutinio storio griežinėliais, panašiai ir braškes. Šviežius mėtų lapelius sukapokite aštriu peiliu ir apiberkite jais agurkus su braškėmis.

* Paruoškite padažą. Alyvuogių aliejų sumaišykite su citrinų sultyse ištirpintu medumi, druska ir maltais pipirais. Juo apliekite paruoštas salotas, o viršų apibarstykite aguonomis ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Valgykite iš karto.

Dietistės verdiktas: Gaivios, sočios ir maistingos salotos vasarą ant mūsų stalo puikuosis tikrai ne kartą. Kadangi fetos sūris yra ne tik baltymų, bet ir riebalų šaltinis, salotomis mėgaukitės saikingai.

VASAROS UOGŲ IR JOGURTO DESERTAS

Šis desertas savo skoniu ir išvaizda puikiai atstoja tortą. Į savo knygą „Nostalgiški skanumynai“ įtraukiau dar vaikystėje pamėgtą panašiai atrodantį tortą, pagamintą iš kefyro ir braškių ir apdėtą „Kuršėnų“ vyniotiniu. Šis jogurtinis desertas lengvesnė mano vaikystės torto versija. Jo gamybai reikia visai nedaug ingredientų ir pastangų, bet nenuvilia nei jo skonis, nei išvaizda.

1,5–2 l dubeniui
20 min. ir šaldymas

Asmeninio albumo nuotr.

Reikės:
300 g braškių
1 stiklinės mėlynių
0,5 l jogurto
pusės citrinos sulčių
2 šaukštų šviežio medaus
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
20 g želatinos

* Visas uogas nuplaukite, perrinkite, nuskabykite jų kotelius. Pasirinkite apie 1,5 l talpos dubenį, jį išklokite maistine plėvele, kad vėliau lengvai galėtumėte išimti iš jo desertą, ir įberkite pirma švarias nepjaustytas braškes, o ant jų – mėlynes. Želatiną užpilkite stikline šalto vandens ir palikite, kad išbrinktų.

* Jogurtą išplakite su medumi, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto vandens vonelėje, kad suskystėtų. Skystą želatiną pilkite į jogurto masę ir dar kartą išplakite. Paruoštą kremą iš karto supilkite į dubenį ant uogų, viršų apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia šį desertą pagaminti iš vakaro, o ryte jau bus galima skanauti.

Dietistės verdiktas: Šiuo desertu susigundykite pasimėgauti net ir per pusryčius, nes jis suteiks energijos, baltymų ir antioksidantų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis