Šįkart lenkiu galvą plikytai prancūziškai tešlai žaviu pavadinimu – choux. Švelnus orinis tuščiaviduris kepinukas, kurį galima pripildyti saldžiu kremu ir akimirksniu sušlamšti. Lėtai pasimėgauti nepavyks, kol nebūsite sušveitę nors kelių profiterolių.

Jau senokai planavau išsikepti šio gardumyno ir buvau itin patenkita laisva popiete, mėgindama įvaldyti kepinių mokslą. Mėgindama – man dar mokytis ir mokytis. Galiu pasakyti, jog traškios plutelės, vadinamos craquelin, dėka, šios profiterolės tapo dar skanesnės. Plutelė pridavė traškios tekstūros ir lengvo saldumo. Jeigu planuojate profiterolių nepildyti kremu, siūlau nedidinti ir cukraus kiekio tešloje, nes saldumo užteks iš craquelin plutelės.

Foto: J. Steponavičiūtės nuotr.

Šias profiteroles gaminau naudodama klasikinius choux plikytos tešlos bei craquelin receptus. Tuomet kepinius pripildžiau vaniliniu kremu. Jums reikės dviejų kepimo popieriumi išklotų skardų, kočėlo, nedidelių apvalių sausainių formelių ir konditerinio maišelio su siauru antgaliu kremui įpurkšti.

1 stiklinė – 250 ml

Gausite apie 20-25 profiteroles, priklausomai nuo pasirinkto dydžio.

Tešlai reikės:

1 stiklinės vandens
1/2 stiklinės nesūdyto sviesto (110 g)
1 stiklinės miltų
1 stiklinės kiaušinių (4 didelių kiaušinių)
1/2 arb.š. druskos
1 arb.š. cukraus

Traškiai plutelei Craquelin reikės (receptas skirtas 50-iai profiterolių, todėl sumažinkite produktų kiekį perpus):

85 g nesūdyto sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto kubeliais
1/2 stiklinės (100g) šviesiai rudo smulkaus ir lipnaus cukraus
3/4 stiklinės (100g) miltų

Kreminiam įdarui reikės:

2 kiaušinio tryniai
2 stiklinės pieno
90 ml cukraus
1/4 stiklinės kukurūzų krakmolo
1/5 arb. š. druskos
1/2 arb. š. vanilės sėklų arba vanilinio cukraus

Kaip gaminti:

* Pasiruoškite Craquelin tešlą. Dubenyje ištrinkite sviestą su cukrumi iki vientisos masės. Tuomet suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos tešlos.

Foto: J. Steponavičiūtės nuotr.


* Tešlą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiokite, kad gautumėte ploną sluoksnį. Tešlą padėkite ant kepimo skardos ar kitokio kieto paviršiaus ir kiškite į šaldymo kamerą.

* Pairuoškite plikytą tešlą. Vidutiniame puode ant didelės ugnies įkaitinkite vandenį, sviestą, cukrų bei druską iki virimo. Sumažinkite karštį iki vidutinio, supilkite miltus ir staigiai maišykite. Miltai greitai sutrauks vandenį ir tešla atšoks nuo puodo kraštų. Nesustodami maišykite, kad miltai išgarintų dalį vandens, apie minutę ar kelias minutes. Masę perdėkite į stacionaraus mikserio dubenį arba į dubenį rankiniam mikseriui.

* Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplanakt masę. Plikytą tešlą dabar jau galima kepti.

Foto: J. Steponavičiūtės nuotr.

* Šaukšteliu dėkite arba konditeriniu maišeliu įspauskite masę ant skardos, formuodami nedidelius apskritimus (sudrėkintu pirštu nuspauskite tešlos viršūnėles, kad šios nesudegtų – šiuo atveju viršūnėles nuspausime su craquelin tešlos apskritimais). Iš šaldymo kameros ištraukite craquelin tešlą ir palaukite kelias minutes kol atšils tiek, kad galėtumėte sausainių formelių pagalba išpjauti apskritimus. Išpjaukite apskritimus tokio paties diametro, kaip ir jūsų plikytos tešlos rutuliukai ir dėkite ant viršaus.

Foto: J. Steponavičiūtės nuotr.

* Kepkite karštoje orkaitėje 220°C/425°F 10 minučių ir dar apie 30 minučių sumažinę karštį iki 180°C/350ºF. Įjunkite kaitinimą iš viršaus ir apačios, nenaudokite vėjo funkcijos.

* Neatidarykite orkaitės durų kol kepa plikytos tešlos pyragaičiai. Viršutinėje skardoje esantys pyragaičiai man iškepė greičiau nei esantys apatinėje skradoje.

Foto: J. Steponavičiūtės nuotr.

* Atidarykite orkaitės duris, kad pyragėliai šiek tiek atvėstų ir po kelių minučių, išėmę iš orkaitės, perkelkite ant grotelių atvėsti. Atvėsusius pyragaičius galite pripildyti kremu, pradūrę skylutę apačioje.