Kaune įvyko iškilmingas Dainų šventės atidarymas (FOTO)

Paskutinę birželio dieną į Kauną susirinkę Lietuvos meno kolektyvai iš Lietuvos ir kitų šalių paliudijo, kad Dainų švenčių gyvybė neblėsta, veikiau - „dega mūsų širdyse“. Pagal neseną tradiciją, pirmas Dainų šventės renginys, kaip ir ankstesniais metais, įvyko Kaune.

Taip buvo pagerbtas Lietuvos dainų švenčių lopšys Kaunas. Miestas, kuriame 1924-aisiais (rugpjūčio 23 ir 25 dienomis) įvyko pirmoji Lietuvos dainų šventė. Ji tada Žemės ūkio ir pramonės parodos metu buvo surengta Žaliakalnyje, Petro Vileišio aikštėje. Pirmojoje Dainų dienoje dalyvavo 77 chorai (3000 dainininkų), 50 tūkst. klausytojų. Vėlesniais metais šventė persikėlė į Dainų slėnį, o jos gimtojoje aikštėje dabar sportuoja vaikai ir jaunimas.

Šiemetinės Dainų dienos Kaune rengėjai - Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Kauno miesto savivaldybė. Šeštadienį Ąžuolyno pakraštyje, Kauno Dainų slėnyje, į vieną milžinišką chorą šventė sukvietė per 1500 dainininkų ir šokėjų. Viena kitą papildydamos šventės programos dalys išskleidė pagrindines mūsų himno idėjas ir kvietė visą tautą švęsti Laisvę.

Dainų slėnyje skambėjo gražiausi visų laikų kūriniai, kuriuos atliko suaugusiųjų, studentų, moterų, vyrų, merginų, berniukų, jaunuolių bei moksleivių chorai. Programoje dalyvavo Kauno miesto ir Kauno rajono studentų bei senjorų liaudiškų šokių grupės, pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, jungtinis liaudies instrumentų orkestras, solistai Rasa Serra, Marius Polikaitis (Čikaga), Gabrielė Bielskytė, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis bei kiti muzikos atlikėjai.

Lietuviškų dainų skambesio sužavėti pirmą kartą į Kauno Dainų šventę atvyko Kanados Toronto vaikų choras „Gintarėlis“, JAV Čikagos „Dainava“, „Los Andželo „Los Angelai“, bendrystės ir meilės dainai vedini chorai iš Vilniaus, Šiaulių, Pasvalio, Marijampolės, Elektrėnų. Vyrų choras tik vienas - „Perkūnas“, bet berniukų chorų net trys - „Varpelis“, „Dagilėlis“, „Ąžuoliukas“ su viltimi, kad iš jų išaugs nauji vyrų chorai.

„Dainų dienos programoje bus kuriama stipri emocija, kai dainos galia pakelia, užvaldo ir suvienija tūkstančius. Greta mūsų aukso fondo kūrinių skambės kompozitorių Juozo Tallat-Kelpšos „Kur lygūs laukai“, Rolando Vilkončiaus „Tokia esu“, Galinos Savinienės „Lietuva“, Algirdo Martinaičio „Aušros žvaigždė“ ir kitos dainos, kurias chorai dainuoja su didžiausiu malonumu. Kartu kviesime dainuoti ir visus susirinkusiuosius, pajusti vienybę ir pasididžiavimą savo tauta“, - prieš renginį teigė organizatoriai.

Dainų slėnyje buvo galima išgirsti daugiau nei 30 kūrinių - lietuvių klasikos ir visiškai naujų. Išskirtinai Kauno Dainų dieną puošė lietuvių liaudies šokiai - aikštės kompozicijos, kurios jau buvo repetuojamos slėnyje nuo birželio 11-osios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis