Vyrų klubo įkūrėjas Š. Kaniava: kai vyras yra lyderis, visiems nuo to tik geriau

Kur dingo tikri vyrai, įdomu ne tik moterims. Dažnai ir jie patys ima ieškoti savo vyriškumo. Kaip sekasi susigrąžinti šią prigimtinę savybę ir kokia iš to nauda, papasakojo patyriminio vyrų mokymo organizatorius Šarūnas Kaniava (31 m.).

Šarūno neverta klausti, ką jis veiks šeštadienio rytą. Jau ketvirtus metus šeštadienis, šešta valanda ryto, – šventas laikas ne tik Šarūnui, bet ir gausiam būriui jo bendražygių. Šių žmonių misija ypatinga – stiprinti savo vyriškumą, mat šiuolaikiniame pasaulyje jis kaip niekada reikalingas.

Paties Šarūno vyriškas gyvenimo kelias prasidėjo nuo asmeninių paieškų. 2010-aisiais nekilnojamojo turto brokeriu dirbantis vyras ėmė bandyti įvairias meditacijas ir tobulėjimo technikas, dar po poros metų – praktikuoti čigongą. Ši kinų medicinos žiniomis paremta sveikatingumo sistema padeda pažinti gyvybinės energijos dėsnius.

Anot kinų, pasaulio įvairovę kurianti gyvybinė energija yra dviejų priešingų pradų – moteriško pasyvaus in ir vyriško aktyvaus jang – sąveika. Praktikuodamas čigongą Šarūnas pradėjo jausti savo vyrišką energiją visai kitaip nei anksčiau. Save dar geriau pažinti padėjo ir Berto Hellingerio šeimos konsteliacijos metodas. Su bendraminčiais Šarūnas subūrė vyrų klubą ir ėmė nagrinėti vyriškumo temas, ilgainiui ši veikla išaugo į patyriminio vyrų mokymo projektą „Vyrų ratas“.

Po darbo savaitės visi lepinasi pelnytomis saldaus ryto miego valandomis, o Jūs keliatės ir einate stiprinti savo vyriškumo. Labai panašu į tam tikrą auką.

Kai sprendėme, kada mums geriausia rengti susitikimus, šeštadienio rytą nutarėme pasirinkti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia tai moko disciplinos, o vyrui ši labai svarbi. Reikia ne tik anksti atsikelti, bet ir penktadienį ilgai neužsibūti mieste su draugais, jei kuris nors iš mūsų tai dar daro. Be to, savaitgalio ryto neatimi iš šeimos, nes ji dar miega. Namo grįžęs devintą valandą dar spėji į lovą įšokti, su visais namiškiais jaukiai pasivartyti, pusryčius kartu pavalgyti. Per tiek metų net klausimas, ką veikti šeštadienio rytą, nekyla. Beje, fanatikai nesame, juk būna ir kelionių, ir kitų reikalų.

Vyras – kosminė raketa, o moteris – kuras. Be kuro net pati geriausia raketa nepakils į orbitą.

Atskleiskite vyrų susitikimų paslaptis. Ką veikiate? Šnekatės? Aptariate problemas?

Kertinis vyrų žodis yra „veiksmas“. Bendra veikla – vienas vyriškos energijos lauką kuriančių dalykų. Pokalbis vyrui – tik pasiruošimas veiksmui. Kelis kartus per mėnesį reikia pasiruošti atviriems susitikimams, paskui juos įgyvendinti, tada būna daugiau šnekų. Iki projekto „Vyrų ratas“ turėjome vyrų klubą, mūsų susitikimai buvo seminarų tipo. Dar nebuvome radę sistemos, bet kiekvienas jau buvo kažką bandęs, todėl sueidavome pasipasakoti. Tik po tų pokalbių apimdavo toks tuštumo jausmas, galva būdavo sunki, lyg kvadratinė.

Kai pakeitėme formatą, viskas pasikeitė. Mes atliekame įvairias praktikas, o kalbamės tik po jų, jei reikia. Dirbame energingai, iš širdies, logikos – kiek įmanoma mažiau, jokių koncepcijų, kaukių. Vyriškas pokalbis – paprastas, esmė pasakoma keliais sakiniais, priešingu atveju, tai – tik pliurpalai, nuo jų po penkiolikos minučių jau skauda galvą. Tikras, atviras, nuoširdus pokalbis eina iš gelmės, širdies, net iš lyties. To mums reikėjo mokytis daugelį metų.

Asmeninio albumo nuotr.

Tai, kad vyrai užsiima kartu bendra veikla, – ne naujiena. Jie nuolatos eina tai žvejoti, tai medžioti, tai žaisti futbolo ar krepšinio.

Deja, yra ir daug vyrų, neturinčių tokio draugų rato. Bet kokia bendra veikla, net paprasčiausias futbolas ar koks kitas sportas, vyrus labai gerai veikia, bet jei supranti gilesnius dalykus, ieškosi ir prasmingesnės veiklos. Idealiausia yra su vyrų kompanija daryti gerus darbus – tvarkyti aplinką, padėti vaikų namams. Gali porą valandų tylėdamas rinkti šiukšles, o paskui surengti įprastą iškylą. Tai bus tarsi praktika, paskui jausiesi kur kas energingesnis, nes su gera intencija atlikai veiksmą, jis atnešė gerovės kitiems.

Kodėl vyriškumas turėtų būti ugdomas, argi tai nėra natūrali vyro savybė?

Vyrai vyriškumo mokosi iš tėvo, o moterys moteriškumo – iš mamos. Į atvirus susitikimus pas mus ateina apie dvidešimt vyrų, o į klausimą, kas gali drąsiai pasakyti, kad jo santykiai su tėvu yra geri, teigiamai neatsako nė vienas.

Psichologai, atvirkščiai, labiau akcentuoja santykius su mama – kaip daugelio nesėkmių priežastį.

Iki penkerių metų vaikas visapusiškai priklauso nuo mamos emocijų, jos energijos lauko, o paskui ima skleistis jo paties asmenybė, tada labai svarbus tampa tėvo vaidmuo. Berniukui nėra gerai, kai mama labai rūpinasi ir lepina. Tai jį traumuoja. Vyriškumo pamokos prasideda kartu su lytine branda, maždaug nuo dešimtųjų gyvenimo metų, ir tęsiasi iki maždaug šešiolikos. Gentyse panašaus amžiaus berniukus atskirdavo nuo mamų, ir iki pilnametystės jie būdavo vyrų kompanijoje.

Vyriškumo sampratą grįsdami genčių papročiais praleidžiame gerą istorijos gabalą, kai įsigaliojo kitos santvarkos.

Santvarkos keitėsi, bet vyriškumo mokymosi esmė liko ta pati. Vėlesniais laikais berniukui tapti vyru padėdavo sunki piligriminė kelionė ar kariuomenė. Net mūsų kaime prieš porą šimtų metų buvo tas pats – bernai visą dieną praleisdavo ūkyje su tėvu ir taip neišvengiamai perimdavo iš jo ne tik darbo įgūdžius, bet ir požiūrį į gyvenimą. Apskritai tėvas savo vaikams, nesvarbu – berniukas tai ar mergaitė, turi parodyti, kaip rasti gyvenimo kelią. Tai vienas iš pagrindinių momentų. Žmogus, neturėjęs normalaus ryšio su tėvu, būna sutrikęs, nežino, kas toks jis yra, turi savirealizacijos problemų.

Turbūt ne kiekvienas tėvas turi ką perduoti savo vaikams. Koks turėtų būti idealus tėvas?

Tėvui svarbu pačiam žinoti, kas yra gyvenimas, kokie jo dėsniai, koks turi būti žmogaus ryšys su Dievu: nepriimi tėvo – nepriimi Dievo. Tai nereiškia, kad tėvas privalo sūnui atskleisti visas tiesas, svarbiausia jo užduotis – paskatinti ieškoti atsakymų, išeiti iš komforto zonos ir tapti savo gyvenimo kūrėju, o ne tuo vyru, kuris tik sėdi ant sofos.

Man vyrų grupė padėjo susitvarkyti gyvenimą. Toks geras jausmas – lyg pavasaris visada būtų širdyje.

Kuo pasireiškia vyriškas santykis su pasauliu?

Tyrinėjantis, nagrinėjantis, čiupinėjantis, apvaisinantis pasaulį savo kūrybiškumu. Vyras tarsi išardo pasaulį, žiūri, kas viduje, ir ta patirtis suteikia gyvenimui naujų dalykų. Pusmetį šią temą nagrinėjome, daugelis vyrų užmigo, – nori iš karto gauti atsakymus. Aš ir pats pastebiu – pradedi vieną vagą rausti ir nebematai, kaip iš jos būtų galima iššokti. Vienas sveikos asmenybės požymių – domėjimasis gyvenimu, noras jį kurti, gerinti. Džiunglių tyrinėtojai, Maču Pikču ir piramidžių atradėjai – jie daug paaukojo dėl idėjos, vakcinų ir vaistų kūrėjai netgi išbandė juos rizikuodami savo gyvybe. Tai labai vyriškas santykio su pasauliu aspektas.

Moterys gali labai supykti išgirdusios, kad kūrybiškumas skirstomas pagal lytį. Galbūt jei dailiajai lyčiai kelias į mokslą taip ilgai nebūtų buvęs uždraustas, jų tarp didžiųjų atradėjų būtų daugiau.

Nesakau, kad kūrybiškumas yra vyriška ar moteriška savybė, tiesiog jis padeda bręsti vyrui kaip asmenybei. Žmonijos evoliucijoje vyksta perversmas, keičiasi poliai. Moterys kyla iš priespaudos, stiprėja ir veržiasi į vedamąsias pozicijas. Visgi sveika žmonijos evoliucija neįmanoma be pusiausvyros tarp vyriškos ir moteriškos energijų. Užtat šiuo metu pagrindinis vyrų uždavinys yra stiprinti savo vyriškumą, juk jie turi būti atsvara stiprioms moterims. Sveiką vyriškumą sudaro 70 procentų tradiciškai vyriškomis laikomų savybių ir vyriška energija, o 30 procentų – moteriškų. Mačo tipo ir labai švelnus vyras yra kraštutinumai, tikras vyras – tai aukso vidurys.

Gal šiuolaikinis vyras nebenori būti genties vadu, gal jam patogu būti moteriškesniam, užleisti savo pozicijas?

Taip, būti silpnesniam patogu, bet ar tai suteikia laimės? Žmogus jaučiasi geriausiai, kai eina išvien su gamta, ir tai visiškai nieko bendra neturi su vienos lyties dominavimu ar kitos engimu, šie poliai vienas kitam gražiai tarnauja. Vyrai tobulėja dėl moterų, moterys – dėl vyrų. Toks santykis kuria gerovę, abi pusės tampa laimingesnės. Pačioje mūsų grupės veiklos pradžioje, kai labiausiai rūpėjo pakelti vyrišką energiją, buvome pamiršę, kad turime daryti tai dėl moterų, o ne dėl savęs, ir pradėjo nesisekti. Dabar atsirado dar keli vyrų ratai, tuo džiaugiuosi, bet iš jų skelbiamų šūkių matau, kad daro tą pačią klaidą. Energijos negali kaupti, turi ją realizuoti.

Asmeninio albumo nuotr.

Kokios patirties įgijote plėtodami „Vyrų ratą“?

Iš pradžių taisėme deformacijas – mokėmės paleisti nuoskaudas, užbaigti neišbaigtus santykius. Tai truko kelerius metus. Pokyčiams vykti reikia energijos, jei jos nėra, gali kiek nori laužyti galvą, nieko nepakeisi. Žmonės kartais gyvena kartu jau vienas kito nemylėdami, nes neturi jėgų išsiskirti. Vienam iš mūsų panaši situacija išsisprendė – „Vyrų rato“ bendraminčių padedamas, jis sustiprėjo, išsilaisvino ir pradėjo skyrybų procesą.

Skyrybos tikrai nėra tragedija, tragedija būtų visą gyvenimą paaukoti ant nevykusios santuokos aukuro. Yra tokių, kuriems ėmė tvarkytis profesiniai reikalai, kiti sutvirtino naujus santykius, nes dažnai būna taip, kad santykiai mezgasi, o tąsos nėra, nes vyras neįstengia sukelti moteriai pasitikėjimo, įtikinti, kad su juo bus saugi visą gyvenimą. Arba atsiranda tinkama moteris, nes pats esi pasikeitęs, o ji juk irgi ieško normalaus vyro.

Ar vyro sėkmei būtina moteris?

Tiek vyras, tiek moteris savo vyriškumą ir moteriškumą geriausiai gali suvokti poroje. Turėti antrąją pusę yra normalaus vyro siekiamybė. Gali turėti daug jėgos, bet jei nėra moters, labai sunku realizuotis. Taip veikia gamta. Žurnalo „Forbes“ sudaromame turtingiausių žmonių sąraše aukščiausias pozicijas turintys vyrai kaip vieną iš svarbiausių sėkmės veiksnių įvardija šeimą. Dėl jos stengėsi arba yra dėkingi jai už palaikymą. Vyras – kosminė raketa, o moteris – kuras. Be kuro net pati geriausia raketa nepakils į orbitą.

Abejoju, ar moterims patiks palyginimas su kuru.

Galima tiesiog savo gyvenime paieškoti etapų, kai buvo geri santykiai, kaip klostėsi abiem? Šalia normalaus vyro moteris žydi, o vyras puikiai realizuojasi, jaučiasi kaip ant bangos, jam atsiveria visai kitos idėjos.

Šeimos konsteliacijos – itin veiksmingo psichoterapijos metodo – autorius Bertas Hellingeris, remdamasis didžiule savo patirtimi, teigia, kad kai vyras yra lyderis, visiems nuo to tik geriau. Aš ir pats pastebėjau, kad kai tapau vyriškesnis, moterys šalia manęs aprimsta, net tos, kurios linkusios plėšytis. Tiesiog pereina į natūralią, moters prigimčiai būdingą būseną.

Retam vyrui būtų galima rekomenduoti pasyvesnį gyvenimą. Atvirkščiai – gyvenimas pagerėja, kai vyras tampa aktyvesnis, todėl jam reikia veikti, o jai – ramiai pabūti, nueiti į pievą gėlių pasiskinti. Užsiimdamos vyriškos energijos reikalaujančia veikla – valdymu, verslu, moterys tampa vyriškos, kad ir kaip nepatiktų joms tai girdėti. Nėra siekiamybė, kad moterys nustotų veikti ir dirbti, bet tikrai yra tokių, kurioms norėtųsi patarti sumažinti aktyvumą, antraip ne tik sveikatą, bet ir laimę praras. Stiprios, energingos, bet plėšosi. Ir ne dėl to, kad labai norėtų ar labai reikėtų, o iš nesaugumo, nes viduje vis kirba klausimas: „Ar jis manimi pasirūpintų, jei kas nors atsitiktų?“ Vienas mūsų grupės narys pasakojo, kad jie abu su žmona praktikuoja, bet vis tiek tarp jų kažkas negerai. Moteris ilgai priešinosi idėjai šiek tiek pristabdyti veiklą, bet kai tai padarė, vyras buvo priverstas padidinti savo apsukas. Kiek žinau, jiems tai grąžino laimę.

Moters magijos kursai, vidinės deivės paieškos – pastaruoju metu jaučiasi ir moteriškumo mokymo pakilimas. Kaip tai vertinate?

Jei eini į tikrai kokybiškus kursus, pratybas ar seminarus, turi pasikeisti ir gyvenimas. Paradoksas, bet vyro jos vis neranda. Esmė ir yra, kad ne moteriškumo ten moko. Moters vidinis pasaulis stipresnis nei vyro. Jei ji neturi partnerio ir lanko tuos mokymo kursus, tai taip dar labiau stiprina savo vidinį pasaulį ir kartu mažina tikimybę rasti tinkamą porą.

Kodėl vyrai savo asmenybę renkasi tobulinti atsiskyrę nuo moterų? Juk dabar yra daugybė asmenybės tobulinimo kursų, bet ten dažniausiai būna vien moterys.

Dabar, kai moteriška energija taip stipriai pakilusi, vyrai nesupranta, kas vyksta. Moterys mokosi geriau, čiumpa darbo vietas. Gana sunku tobulėti, jei jau esi užspaustas, jei vaikystėje neturėjai vyriško elgesio pavyzdžio. Reikia, kad kas nors padėtų. Tam ir yra tie vyriškumo mokymo kursai. Jie pakelia lyg ant bangos, o tada vyras jau ir pats gali keisti savo gyvenimą.

Vyriškumo pamokose galima atrasti savo, kaip žmogaus, realizacijos kelią, pašaukimą, sustiprinti asmenybę. Man vyrų grupė padėjo susitvarkyti gyvenimą. Toks geras jausmas – lyg pavasaris visada būtų širdyje, kai iš šiltų batų įsispyrei į lengvus sportinius batelius ir vaikštai be striukės. Jau nebeskirstau: čia – darbas, o čia – asmeninis gyvenimas, viskas darniai susipynė. Atsivėrė daug kitų galimybių, supratau, kad kelių turiu ne vieną ir ne du, o šimtus. Ir esu laisvas rinktis, ką daryti. Nors darbo nekeičiau, panorau kokybiškai augti kaip profesionalas, ir draugė atsirado tarsi savaime.

Ar kada nors rengsite tokias pratybas kartu su savo antrosiomis pusėmis?

Mes jau tai darome. Prireikė trejų metų, kad užkoptume ant kito laiptelio – galėtume drąsiai praktikuoti kartu su moterimis. Žinome, kad jei pajusime poreikį sustiprinti vyrišką energiją, pabūsime atskirai, gal išvažiuosime į mišką su palapinėmis, bet visi labai laukia tų bendrų pratybų, nes moterys mums irgi kai ką parodo. Jei vyro ir moters santykiai sveiki, abu nori būti geresni ir skatina vienas kitą tobulėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis