Rowanas Atkinsonas: mikčiojantis drovus vyras pavargo nuo pasaulinės šlovės ir pamilo į dukras tinkančią moterį

Visas pasaulis Rowaną Atkinsoną žino kaip poną Byną. Tačiau nedaug kam žinoma, kad scena jį paviliojo neiškart – pirmiausia kuklus vaikinas įgijo inžinieriaus specialybę.

Rowano Atkinsono vardas neatsiejamai susijęs su jo garsiuoju personažu ponu Bynu, kuris yra pagrindinis to paties pavadinimo serialo veikėjas. Šis vaidmuo britų komikui atnešė populiarumą bei milijonus ištikimų gerbėjų visame pasaulyje. Originali ir įsimintina išvaizda kartu su nepamirštama mimika pavertė šį aktorių viena geriausiai atpažįstamų britų žvaigždžių.

Vida Press

Prestižinėse mokyklose nesijautė gerai

Rowanas gimė 1955 metų sausio 6 dieną daugiavaikėje šeimoje nedideliame kalnų miestelyje Konsete. Jo tėvai neturėjo jokių sąsajų su televizija ar scena. Tėvas Ericas ūkininkavo, o motina Ella May padėjo sutuoktiniui ir auklėjo tris vaikus. Jau vaikystėje berniukas pasižymėjo ganėtinai unikalia mimika, galinčia prajuokinti praktiškai bet ką. Tuo R. Atkinsonas neretai užsiimdavo mokykloje. Ten jis netruko tapti pagrindiniu juokdariu ir klounu, dėl ko buvo vienas žinomiausių mokyklos mokinių.

Vida Press

Kai berniukui sukako vienuolika, tėvai perkėlė Rowaną į prestižinę Daramo choristų mokyklą, kur tuo metu mokėsi būsimas Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas. Vėliau Rowanas perėjo į kitą, uždarą privačią Sent Biso mokyklą, esančią Anglijos šiaurės vakaruose. Joje daug dėmesio buvo skiriama įvairioms sporto disciplinoms, kurios jam kėlė nemenką diskomfortą. R. Atkinsono kūno sudėjimas toli gražu nepriminė atletiško, o treniruotės greitai išsekindavo. Klasės draugai neretai juokdavosi iš silpno vaikinuko, ir tada Rowanas nusprendė tuo pasinaudoti. Persirengimo kambaryje jis ėmė parodijuoti mokytojus ir netrukus jo komiko talentas pašaipas pavertė nuoširdžiu bendramokslių susižavėjimu. Tai jam padėjo išgyventi gėdą, kurią jautė dėl savo bejėgiškumo sporte, ir užsitarnauti pagarbą paauglių tarpe.

Magistro laipsnis

Pabaigęs koledžą būsimas aktorius pradėjo jaustis nejaukiai dėl savo paauglystės klounados ir užsidarė savyje, tapo pakankamai rimtu ir kukliu jaunuoliu. Apie karjerą scenoje R. Atkinsonas net nesusimąstė, jis rimtai galvojo apie perspektyvas mokslo srityje. Rowanas lengvai įstojo į Niukaslio universiteto Elektronikos fakultetą. Komikas dievino fiziką nuo pat vaikystės ir lengvai įsimindavo ilgiausias formules, kurios humanitarinių gebėjimų žmonėms keldavo drebulį.

Vida Press

Techniniai mokslai visada jam sekėsi puikiai, todėl baigęs universitetą Rowanas sulaukė kvietimo į Oksfordą, kur jo laukė daktaro disertacijos rašymas. Būtent studijų metais aktoriaus gyvenime atsirado nuostabūs žmonės: rašytojas Richardas Curtisas ir kompozitorius Howardas Goodallas, kurie tapo jo geriausiais draugais ir būsimais kolegomis karjeros kelyje.

Vida Press

R. Atkinsonas užsiėmė vaidyba ir klounada antrame kurse, tiesiog patekęs į gerą kompaniją, neįsivaizduojančią savo gyvenimo be scenos. Jis tapo Eksperimentinio teatro klubo ir Oksfordo universiteto Dramos bendrijos nariu. Jo humoristiniai etiudai sulaukė didelio populiarumo tarp studentų, kas leido Rowanui be didelio vargo nugalėti keliuose komedijos festivaliuose. Scenarijus aktorius rašė kartu su savo draugu R. Curtisu, vėliau taip pat pasiekusiu nemažos sėkmės kinematografijos srityje.

Gavęs magistro laipsnį R. Atkinsonas kartu su teatro trupe „Etceteras“ leidosi į turą po Angliją.

Komiko kelio pradžia

Rowanas greitai užsitarnavo Didžiosios Britanijos komedijos scenos kylančios žvaigždės šlovę. Jo pirmuoju laipteliu į pasaulinį pripažinimą tapo radijo šou pavadinimu „Atkinsono žmonės“ („The Atkinson People“). Laidos bendraautoriumi vėlgi tapo jo draugas ir kolega R. Curtisas. Satyriniai interviu, kuriuos Rowanas tariamai imdavo iš savo praties prasimanytų personažų, sulaukė didelio klausytojų susidomėjimo.

Vida Press

Į televiziją R. Atkinsonas atėjo kito komiko Anguso Deaytono dėka. Jų bendras pasirodymas buvo įrašytas ir parodytas viename šou. Galiausiai aktorius sulaukė siūlymo nufilmuoti savo programą „Ne devintos valandos naujienos“ („Not the Nine O’Clock News“), kurios prodiuseriu buvo Johnas Lloydas. Nebuvo apsieita ir be senų pažįstamų. H. Goodallas tapo kompozitoriumi ir parašė jo šou neužmirštamą muziką, o R. Curtisas sukūrė kelis epizodus. Šou išėjo į eterį 1979 metų spalio mėnesį ir iškart sulaukė neįtikėtino populiarumo visoje Didžiojoje Britanijoje.

Vida Press

Po sėkmingo debiuto televizijoje aktorius sulaukė kvietimo į viduramžių situacijų komediją „Blekaderis“ („Black Adder“), kuri galutinai įtvirtino jo, kaip vieno populiariausių Anglijos komikų, statusą.

Vida Press

Rowanas vaidino Edinburgo grafą Edwardą. Iki filmavimo pradžios aktorius net neįsivaizdavo, kaip atrodys jo personažas. Praktiškai visa Edwardo mimika ir netgi jo judesiai bandomajame situacijų komedijos filmavime buvo visiška improvizacija, kuri pasirodė esanti pakankamai sėkminga. Jam taip pat teko nusikirpti plaukus pagal tos epochos madas. R. Atkinsono suvaidintas personažas gavo nemažai prestižinių apdovanojimų.

Žmonės mano, kad jei galiu linksminti nuo scenos, tą patį darysiu ir kasdieniame gyvenime. Anaiptol! Esu tylus, kuklus ir net sakyčiau nuobodus žmogus, tiesiog mano toks darbas – linksminti kitus.Rowanas Atkinsonas

„Ponas Bynas“

Pasaulinę šlovę komikui atnešė pono Byno personažas, kurio debiutas įvyko 1989 metais pusės valandos trukmės naujametinėje programoje. Iškart po Naujųjų buvo pradėtas rodyti to paties pavadinimo serialas „Ponas Bynas“ („Mr Bean“).

Vida Press

Savo herojų Rowanas sugalvojo dar būdamas Oksfordo universiteto studentu, netgi kelis kartus vaidino šį personažą festivaliuose. Savo darbe aktorius daug dėmesio skyrė personažo mimikai ir plastikai, nes jis praktiškai nedalyvauja dialoguose ir itin retai kalba. Šis vaidmuo padėjo R. Atkinsonui peržengti populiarumo Didžiojoje Britanijoje ribas ir sudominti publiką užsienyje.

Vida Press

Pono Byno nuotykius penkerius metus stebėjo visas pasaulis, kiekviena serija prie ekranų surinkdavo daugiau kaip dvidešimt milijonų televizijos žiūrovų. Neįtikėtina serialo sėkmė leido sukurti pilno metražo filmą, kuris tuo pačiu pavadinimu „Ponas Bynas“ išvydo šviesą 1997 metais. Savo garsiausio personažo vaidmenyje aktorius ne kartą pasirodė įvairiuose šou ir televizijos projektuose, džiugindamas žiūrovus savo įsimintinais pasirodymais.

Vida Press

Galų gale, Rowanas pavargo nuo Byno ir paskelbė, kad filmas „Pono Byno atostogos“ („Mr. Bean’s Holiday“) taps jo paskutiniu pasirodymu šiame vaidmenyje.

Vida Press

Nebenorėjo elgtis vaikiškai

2003 metais ekranuose pasirodė komedija „Super Džonis“ („Johnny English“), kurioje aktorius atsitraukė nuo pono Byno amplua ir suvaidino britų žvalgybos agentą Džonį Inglišą. Pats filmas yra humoristinė juostos apie garsųjį agentą Džeimsą Bondą parodija. Filmas sulaukė sėkmės, o pats Rowanas gavo „European Film Awards“ geriausio aktoriaus apdovanojimą. 2011 metais išėjo pratęsimas „Super Džonio prisikėlimas“ („Johnny English Reborn“).

Vida Press

2012 metais R. Atkinsonas vėl pasirodė kultinio savo herojaus amplua vasaros Olimpinių žaidynių Londone atidarymo ceremonijoje, kurioje akompanavo sintezatoriumi atliekant dainą „Chariots of Fire“, grodamas vos vienu klavišu. Po žaidynių jis davė interviu, kuriame pareiškė baigiąs pono Byno karjerą. Pasak jo, šis vaidmuo vis sunkiau jam pasidavė fizine prasme, nes personažas pasižymi neįtikėtinai išraiškinga mimika.

Vida Press

Jį taip pat trikdė faktas, kad penkiasdešimtmetis vyras ekrane elgėsi pernelyg vaikiškai. Beje, tai nesutrukdė Rowanui vėl suvaidinti poną Byną populiaraus šokoladinio batonėlio „Snickers“ reklamoje ir įgarsinti savo herojų animaciniame seriale, išvydusiame ekranus 2014 metais.

Vaidmuo teatre
Vaidmuo teatre
Vida Press

Asmeninio gyvenimo periperijos

Rowanas neretai juokauja, kad nemėgsta duoti interviu, kadangi žurnalistai nuolat jo klausinėja apie asmeninį gyvenimą, kuris nėra toks spalvingas, kaip jo herojaus pono Byno gyvenimas.

Atkinsonas su žmona
Atkinsonas su žmona
Vida Press

R. Atkinsonas kurį laiką susitikinėjo su aktore Leslie Ash, tačiau vėliau su ja išsiskyrė. Devintojo dešimtmečio pabaigoje jis susipažino su grimuotoja Sunetra Sastry, dirbusia televizijos kanale BBC.

Atkinsonas su žmona
Atkinsonas su žmona
Vida Press

Jų santykiai klostėsi pakankamai greitai ir jau 1990 metais pora atšoko vestuves. Iš pradžių gana siaurame šeimos rate, o vėliau surengė grandiozinę ceremoniją pačiame Londono centre, į kurią pakvietė beveik aštuonias dešimtis žmonių.

Su žmona Sunetra (dešinėje) ir dukra
Su žmona Sunetra (dešinėje) ir dukra
Vida Press

Santuokoje porai gimė du puikūs vaikai: dukra Lily, pasekusi tėvo pėdomis ir tapusi aktore, ir sūnus Benjaminas.

Louise Ford jaunesnė už Atkinsoną 28-iais metais
Louise Ford jaunesnė už Atkinsoną 28-iais metais
Vida Press

2013 metais Rowanas pateikė skyrybų prašymą ir netrukus ėmė rodytis aktorės Louise Ford draugijoje. Su ja aktorius susipažino metais anksčiau, kai vaidino Vestendo teatro spektaklyje „Quartermaine's Terms“.

Turtas ir hobis

Rowano Atkinsono turtas vertinamas 100 milijonų svarų sterlingų, anglijoje turi 3 namus. Atkinsonas turi aistrą, kuriai negaili nei laiko, nei pinigų – automobilių kolekcija. Jo kolekcijoje – reti ir brangūs egzemplioriai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis