G. Jasiulionis: įkvėpė Haris Poteris, o išmoko iš "Youtube"

Niekada nepagalvotum, kad pernai filosofijos magistrantūrą baigęs programuotojas Gintaras Jasiulionis galėtų vakarais užsiimti gležnų animacinių herojų nėrimu. „Hario Poterio“ filme pamatytas šalikas pamėtėjo idėją nusimegzti ne tik jį, bet ir pačius veikėjus. Išmokęs nerti iš „Youtube“ Gintaras sukaupė pusšimčio žaislų kolekciją, kurią negailėdamas dovanoja draugams ar filmų gerbėjams.

NUO RUBIKO KUBO IKI NERIMO

Kaip sugalvojote paimti vąšelį į rankas?

Rankdarbiai visada buvo mano gyvenimo dalis. Anksčiau esu išbandęs fantastinių stalo žaidimų figūrėlių dažymą, tačiau sumažėjus parduotuvių užsakymams veiklą mečiau. Pernai atradau Rubiko kubą, vakarais praktikuodavausi kuo greičiau jį susukti. Mano rekordas – 45 sekundės. Visai netikėtai pagalvojau, kad norėčiau „Marvel Comics“ ar „The Walt Disney Company“ kompanijų gaminamų figūrėlių, bet už siuntimą reikia mokėti beveik antrą žaislo kainą. Dėl to nusprendžiau vieną pasidaryti pats.

Tiesa, vąšelį pirmą kartą į rankas paėmiau praėjusią žiemą, kuomet nusimezgiau sau šaliką. Per Kalėdas žiūrėdamas „Hario Poterio“ filmus pastebėjau, jog herojai turi smagius „Ravenclaw“ stiliaus mėlynai pilkus šalikus, tad pabandžiau nusimegzti tokį patį. Pirmos dešimt eilių nebuvo labai lygios, bet vėliau „įsivažiavau“ ir produktas gavosi visai neblogas – dvigubas ir ilgas, net 120 akių.

Nėrimas vąšeliu atrodo dar daugiau kruopštumo reikalaujantis užsiėmimas nei mezgimas virbalais. Ar tai tiesa?

Pradžioje ir aš taip maniau, tačiau didelio skirtumo nepajutau. Mezgimas yra greitesnis procesas, be to, į akį gali pataikyti net nežiūrėdamas, tad įmanoma šalia užsiimti ir kita veikla. Nėrimas šiuo atveju sudėtingesnis, nes akys nėra suvertos ant virbalo, turi nuolat jų ieškoti, taigi, filmo ar serialo jau nepažiūrėsi. Norėdamas bet ką išmokti turi praktikuotis, taip pat ir su nėrimu. Pirmieji darbai dar atrodo kreivi, kai kur akys pasimeta, bet įgudus rankos pradeda klausyti, supranti, kaip galima ištaisyti klaidas ar užmaskuoti taip, kad jų nesimatytų.

MOKYTOJĄ ATSTOJO INTERNETAS

Kaip išmokote nerti?

Rankdarbių parduotuvėse manęs dažnai to klausia ir labai nustemba, kai atsakau, kad megzti ir nerti išmokau iš interneto. „Youtube“ – mano geriausias mokytojas! (juokiasi) Nors tėvai tuo neužsiėmė, tik neseniai sužinojau, jog megzti mėgo ir senelis. Pasakojo, jog būdamas piemuo pats išsidroždavo virbalus iš medžio ir megzdavo ganydamas gyvulius.

Ar sunku išmokti nerti žiūrint vaizdo klipus?

Šiais laikais per vaizdo klipus gali išmokti nerti bet kokį raštą ar daiktą – žaislus, servetėles, pagalvėles, pledus ir kt. Yra net kelias valandas trunkančių įrašų, kuriuose mezgi kartu su mokytoju, o kartais užtenka peržiūrėti schemas ir gali nerti pats. Man tai nepasirodė sudėtinga, tad jau pirmąjį žaislą pavyko nunerti be didesnių klaidų. Svarbiausia, susikaupti ir nerti atidžiai.

Nors turite ir kitokių darbų, dažniausiai neriate animacinių filmų herojus. Kiek laiko trunka nunerti vieną žaislą?

Vieną žaislą nuneriu vidutiniškai per du vakarus, kažkur 10 valandų. Laikas labai priklauso nuo dydžio, techikos ir detalių skaičiaus. Visai neseniai dariau amerikietiškų komiksų knygos herojų „Night Fury“ , žinomą kaip Bedantį, kurio ragus, ausis, sparnus reikėjo nerti atskirai, vėliau viską susiūti, tad užtrukau apie savaitę. Esu bandęs nerti ir 120x120 cm antklodę, ją padariau per tris savaites.

Neriate jau apie pusę metų. Kiek darbų per šį laiką spėjote padaryti?

Tiksliai jau nesuskaičiuočiau, maždaug 30 ar 40. Kambaryje ant lentynos išrikiuota visa kolekcija atrodo įspūdingai, nors ne vieną jų jau padovanojau ar išmainiau.

RANKDARBIAI – NE TIK MOTERIMS

Ar dažnai sulaukiate replikų, jog užsiimate „moteriškais reikalais“?

Tenka susidurti, ypač perkant vąšelius ar siūlus. Nors pastebėjau, kad „Youtube“ apie mezgimą daugiau vaizdo įrašų įkelia vyrai. Tarptautinėse mezgimo ar nėrimo grupėse iš slapyvardžio sunku atspėti lytį, tačiau taip pat pastebiu įvairovę. Manau, kad dabar vis daugiau vyrų nebebijo stereotipo, jog rankdarbiais turėtų užsiimti tik moterys ir patys ima virbalus ar vąšelius į rankas.


Savo darbus publikuojate asmeniniame „Facebook“ profilyje. Ar gaunate prašymų parduoti nunertus kūrinius?

Taip, susidomėjusių darbais tikrai netrūksta. Iš pradžių galvojau, kad būtų galima juos pardavinėti, paklausa yra, tačiau persigalvojau. Supratau, jog nenoriu hobio paversti darbu. Galiu juos dovanoti, mainyti, nuvežti į vaikų namus, bet nenoriu nerti iš būtinybės, jog pavalgyčiau. Be to, nenorėčiau nerti pagal užsakymus, nes žmonių įsivaizdavimas labai skiriasi, o didelės sumos už tokį žaislą niekas nenorėtų mokėti. Su animaciniais herojais yra bėda, nes aš neturiu autorinių teisių juos vaizduoti. Jei iš to bandyčiau užsidirbti, pažeidinėčiau įstatymus.

Tiesa, dingtų ir malonumo jausmas. Dėl to man priimtiniausias būdas yra natūriniai mainai – kažkas nuperka siūlų ar padovanoja vąšelį, o aš atsidėkoju žaislu. Be to, nebereikia galvoti, ką dovanoti einant į gimtadienius ar norint žmogui pakelti nuotaiką. Jeigu draugui ne gėda paprašyti, tai man negaila nunerti. Galbūt mes iš tikrųjų esame tokie artimi… (juokiasi)

TAUSOTI, NE VARTOTI

Jūsų pagrindinė veikla – informacinės technologijos – nėra susijusi su nėrimu, tačiau reikalauja kūrybos. Galbūt ir nėrimas yra vienas iš jūsų saviraiškos būdų?

Manau, kad taip. Laisvalaikiu dar labai mėgstu žaisti kompiuterinius vaidmenų žaidimus (angl. role-playing game), kurie taip pat reikalauja kūrybiškumo. Mėgstu eksperimentuoti technikomis, interpretuoti herojų išvaizdą ir išlaisvinti savo fantaziją juos neriant.

Ar pastebite, kad rankdarbiams žmonės randa vis mažiau laiko? Dažnai galvojame, kad galime visko nusipirkti parduotuvėje, kam vargti…

Manau, jog turėtume prisiminti tvarų vartojimą. Neužmiršti, kad galime susisiūti suplyšusį drabužį, susiklijuoti batų padus, bet ne pulti išmesti ir ieškoti naujų. Net nepagalvojame, kad gimus vaikui žaislų patys galime pagaminti. Jeigu turėtume laiko, tai ir drabužėlius jam ar sau galėtume pasisiūti. Taip būtų ne tik originaliau ar pigiau, bet ir naudingiau aplinkai. Šiais vartojimo laikais užmirštame, ką reiškia tausoti.

Ar animacinių filmų gerbėjai gali į jus kreiptis, svajodami gauti nunertą savo mėgstamiausią herojų?

Susidomėjusiems siūlyčiau pabandyti patiems. Nors iš pirmo žvilgsnio nerti tokius herojus atrodo labai sudėtingas darbas, užsispyrus jis daugiau ar mažiau išeis visiems. Taigi, vietoje prašymo įsigyti, labai lauksiu jūsų klausimų, kaip geriau nerti, nuo ko pradėti. Esu pasirengęs padėti!

Daugiau Gintaro darbų galite rasti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis