Kas atsitiko mažajai Madeleine McCann? Mergaitės dingimo teorijos

Madeleine McCann dingo prieš 10 metų – 2007 m. per atostogas su tėvas Portugalijoje. Mergaitės dingimas tebėra paslaptis, per visą šį laikotarpį vis atsiranda naujų dingimo teorijų.

2007 m. 3 m. amžiaus Maddie dingo iš vasarnamio Portugalijoje, Algarvės regione, Praia da Luz miestelyje, kol tėvai netoliese vakarieniavo su draugais, primena thesun.co.uk. Madeleine dingimo vakarą buvusi auklė prisimena, kaip sielvartavo jos tėvai, ir tvirtina, kad jie tikrai nekalti dėl mergaitės dingimo.

Vida Press

Susidomėjimas mergaitės dingimo istorija padidėjo pastaraisiais mėnesiais, artėjant jos dingimo 10-ies metų sukakčiai. Viena Australijos televizijos laida pranešė apie reikšmingą informaciją šioje byloje.

Kada dingo Madeleine McCann

Britų poros iš Leičesteršyro duktė Madeleine dingo 2007 m. gegužės 3 d., šeimai atostogaujant Portugalijoje, Algarvės regione. Tėvai Gerry‘is ir Kate paliko tris vaikus – mergaitę ir kūdikius dvynius Seaną ir Amelie miegančius bute, o patys nuėjo vakarieniauti į šalia esantį barą. Apie 22 val. Kate parėjo pažiūrėti vaikų ir pamatė, kad Madeleine lova tuščia.

Vida Press

Tų metų rugsėjį portugalų policija paskelbė, kad mergaitės tėvai yra „arguidos“. Portugalų kalbos žodis „arguido“ dažnai verčiamas kaip „įtariamasis“, bet iš tiesų jis reiškia, kad asmuo yra įspėtas ir apklausiamas. Kitą vasarą portugalų detektyvai pranešė, kad mergaitės tėvai nėra įtariami ir kad jie išanalizavo visus galimus variantus byloje, tačiau nieko nerado.

2010 m. Maddie tėvai kreipėsi į tuometinę Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministrę Theresą May ir susitiko aptarti dukters paieškų. Po metų būsimosios premjerės nurodymu britų policija pradėjo tyrimą, pavadintą „Operation Grange“. Po dvejų metų britų policiją aptiko pėdsakų, o portugalų policija atnaujino tyrimą. 2015 m. spalį „Operation Grange“ tyrėjų sumažino nuo 29-ių iki keturių.

Vida Press

Pernai gruodį Didžiosios Britanijos vyriausybė skyrė papildomų lėšų tyrimo operacijai, o policija ėmė nagrinėti naują teoriją, kad Maddie pagrobė prekeivių žmonėmis gauja.

Kiek metų dabar būtų Madeleine McCann?

2017 m. gegužės 14 d. Maddie sukaktų 14 metų. 2012 m. balandį britų policija išplatino kompiuteriu darytą nuotrauką, kaip mergaitė galėtų atrodyti būdama 9 metų.

Vida Press

Po mergaitės dingimo kelis kartus buvo aptikta potencialių pėdsakų, tačiau nepavyko aptikti nieko konkretaus, nebuvo sulaikytas nė vienas žmogus.

Kokie naujausi policijos pasiekimai?

Bylą tiriantys detektyvai vis dar seka svarbiais pėdsakais, nors praėjo 10 metų po dingimo. Policijos komisaro pavaduotojas Markas Rowley teigė, kad yra tyrimui įdomių versijų, kurias tiria tiek JK, tiek portugalų policijos komandos.

Australijos televizija pranešė, kad paskelbs naujų įrodymų. Buvęs policijos komisaras Goncalo Amaralas pareiškė, kad Jungtinės Karalystės slaptoji tarnyba M15 padėjo paslėpti Madeleine McCann kūną, kurią netyčia nužudė tėvai. Šis šokiruojantis pareiškimas nuskambėjo Australijos televizijos laidoje „Sunday Night“. Detektyvas pridūrė, kad mergaitės kūnas gali būti užkastas Praia da Luz miestelyje.

Miestelio bažnyčioje dega žvakės
Miestelio bažnyčioje dega žvakės
Vida Press

Buvęs policijos detektyvas Dave‘as Edgaras, kuris trejus metus ieškojo dingusios Maddie, mano, kad mergaitę pagrobė sekso vergijai vaikus parduodanti gauja ir kad ji dar gali būti gyva. Jis pasisiūlė tęsti tyrimą, jei tik mergaitės tėvai norėtų.

Du baudžiamųjų bylų tyrėjai įsitikinę, kad Madeleine mirė bute, jų pareiškimai vėl metė šešėlį ant mergaitės tėvų. Amerikietis Patas Brownas tvirtino, kad Madeleine negyva. Jo teigimu, nėra įrodymų, kad mergaitė būtų buvusi pagrobta, tačiau tokia tikimybė išlieka. Kelių dienų skirtumu portugalė ekspertė Moita Flores pareiškė praktiškai tą patį – „nėra abejonių“, kad Madeleine mirė bute.

Vida Press

Portugalų teisėjai teigė, kad Aukščiausiasis Teismas panaikino „arguido“ statusą, tačiau tai nėra nekaltumo įrodymas. Portugalų teisėjai sakė, kad tyrimas dėl mergaitės tėvų prisidėjimo prie dukters dingimo buvo nutrauktas 2008 m. dėl įrodymų trūkumo. Anot teisėjų, stipriai tikėtina atrodo Madeleine pagrobimo teorija. Jie pridūrė, kad jų darbas nebuvo nustatyti, ar tėvai prisidėjo prie dukters dingimo, tad nereikėtų daryti išvadų apie tėvų kaltumą ar nekaltumą, remiantis teismo išvadomis.

Portugalų policijos teigimu, kuo ilgiau tęsiasi tyrimas, tuo mažiau šansų išsiaiškinti paslaptingas Madeleine McCann dingimo prieš 10 metų priežastis. Porto miesto policija atlieka panašios versijos tyrimą, kaip ir britų policija. Miesto policijos direktoriaus pavaduotojas Pedro do Carmo sako, kad atvejis išskirtinis. Interviu jis sakė; „Tokios bylos nebuvome turėję ir po to neteko tokios tirti.“

Dingusios mergaitės tėvai išleido knygą apie Madeleine dingimą
Dingusios mergaitės tėvai išleido knygą apie Madeleine dingimą
Vida Press

Madeleine dingimo teorijos

Buvęs policininkas, vėliau tapęs tiriamosios žurnalistikos atstovu Markas Williamsas-Thomasas vasario 21 d. laidoje „This morning“ pateikė savo teoriją apie Madeleine dingimą. Anot televizijos detektyvo, mergaitė ieškojo tėvų ir išėjo iš buto.

„Manau, Maddie žinojo, kad jie buvo užkandžių bare. <...> Manau, ji pabudo ir išėjo ieškoti tėvų – išėjo iš buto, o mes žinome, kad vidiniame kieme nebuvo saugu.“

Vida Press

Tėvams Gerry‘ui ir Kate teko išgirsti daugybę gandų apie jų dukters dingimą, pora prisiekinėjo, kad neturėjo reikalų su teisėsauga dėl vaikų palikimo be priežiūros.

Dar vienas tiriamosios žurnalistikos atstovas Danny‘is Collinsas mano, kad mergaitės negalėjo pavogti iš kambario. Jis mano, kad ji išėjo iš buto ieškoti tėvų, tada buvo pagrobta ir veikiausiai parduota čigonams.

Buvęs Skotlendjardo detektyvas Collinas Suttonas sako, kad mergaitę greičiausiai pavogė tėvams, kurie neteko savo dukters.

Vida Press

Portugalijoje tyrimas buvo nutrauktas 2008 m. liepą, paskui atnaujintas 2014 m. gegužę, kai buvęs „Ocean club“ vasarvietės darbuotojas Euclidesas Monteiro, teistas už įsilaužimus, buvo pripažintas įtariamuoju Madeleine dingimo byloje. E. Monteiro žuvo 2009 m. traktoriaus avarijoje. Jo našlė Luisa Rodrigues tvirtino, kad jis nekaltas, bet oficialiai įtarimų E. Monteiro taip ir nepanaikino.

Kiek kartų tariamai matė Madeleine?

Leidinio „The Sun“ duomenimis, mergaitę nuo jos dingimo tariamai matė iš viso 8 685 kartus 101-oje šalyje. Realiausi atrodė pranešimai praėjus kelioms valandoms ir kelioms dienoms po Madeleine dingimo. Tą naktį, kai ji dingo, policija sulaukė dviejų asmenų pranešimų, tačiau greitai išsiaiškino, kad tai buvo atostogaujantis vyras su savo dukterimi.

Vida Press

2007 m. gegužės 4–17 dienomis buvo šeši pranešimai apie tariamai Portugalijoje matytą Maddie, tarp jų ir apsaugos kameros užfiksavo panašią į Maddie mergaitę kartu su dviem vyrais ir moterimi degalinėje, netoli Nelaso.

Buvo du pranešimai iš pasienio su Ispanija, antrasis – 2102 m. balandį, tačiau abu pasirodė neteisingi. Maždaug aštuonių pranešimų sulaukta iš Maroko, du – praėjus vos kelioms dienoms po mergaitės dingimo. Tada „Interpolas“ pradėjo tyrimą, bet greitai jį nutraukė.

Vida Press

Britanijos policijai ne kartą teko pradėti tyrimą, pranešimų sulaukta iš Belgijos, Naujosios Zelandijos, šešis kartus – iš Brazilijos, vieną kartą iš Bosnijos, Švedijos, Indijos ir iš daugelio kitų šalių. Tą mėnesį, kai dingo Madeleine, 29 pranešimai buvo Maltoje, netgi trumpam buvo uždarę sostinę Valetą.

Vida Press

Vienas iš labiausiai tikėtinų pranešimų buvo Amsterdame. Ten matė Madeleine amžiaus šviesiaplaukę mergaitę, kuri pardavėjui sakė, kad jos vardas Maddie ir kad ją pavogė iš mamytės. Tėvams tuo metu apie tai nepranešė, nežinia, ar tyrėjai apskritai gilinosi į šį atvejį.
Portugalijoje esančioje byloje yra 14-os puslapių sąrašas apie pranešimus iš viso pasaulio apie tariamai matytą Madeleine vien per pirmus metus po jos dingimo. Per tą patį laikotarpį Leičesteršyro policija užfiksavo 81-ą pranešimą apie galimai matytą dingusia Madeleine.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis