Po traumų jos įgijo neįprastų sugebėjimų

Kaip atsiranda genijai? Kai kurie jais gimsta, tačiau per visą žmonijos istoriją yra žmonių, kurie įgavo nepaprastų sugebėjimų po patirtų traumų, nelaimingų atsitikimų metu.

Pavyzdžiui, Leigh Erceg. Vieną dieną 49-erių metų moteris įkrito į gilų kalnų tarpeklį, esantį netoli jos rančos Kolorade, ir ta diena pakeitė visą jos gyvenimą.

Tai buvo katastrofiškas įvykis: moteris patyrė stuburo bei galvos traumas ir atrodė, jog visą likusį gyvenimą praleis neįgaliojo vežimėlyje. Nepaisant traumų sudėtingumo, L. Erceg stuburas sugijo, tačiau po galvos traumos nutiko neįtikėtinas dalykas.

Po nelaimingo atsitikimo L. Erceg visiškai nenutuokė, kas ji tokia. Moteris negalėjo prisiminti savo vaikystės, motinos, ar bet ko, kas įvyko prieš nukritimą. Su dingusiais prisiminimais ji taip pat prarado ir visas emocijas. Netgi dabar, kai reikia nusišypsoti ar nusijuokti, ji ne iki galo suvokia, kodėl taip turi daryti.

Atrodo, kad visų prieš tai buvusių prisiminimų praradimas atlaisvino vietos naujiems – nelaimingas nutikimas pripildė moterį naujų gabumų visuma. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, naująjį susidomėjimą matematika ji išreiškia per neįprastą meną. Moteris teigia, kad piešimo metu kuria vaizdą remdamasi matematinėmis lygtimis.

Kaip vadovė tapo menininke

Prieš nelaimingą nutikimą Heather Thompson buvo sėkmės lydima moteris: „Aš buvau karjeros viršūnėje“. Ji gyveno Sietlo priemiestyje, užėmė generalinės direktorės pareigas, buvo tautos gerbiama verslo strategė, puiki žmona, kartu su sutuoktiniu auginanti šaunią dvejų metų dukrą.

2011 metų kovo 6 dieną H. Thompson išsiruošė į parduotuvę. Kai moteris pakėlė automobilio bagažinės dangtį, norėdama sudėti pirkinius, šis neužsifiksavo ir nusileisdamas trenkė jai tiesiai per galvą. Sukaustyta skausmo Heather liko gulėti ant žemės.

Iš pradžių ji pamanė, kad neteko danties. Išgirdus verkiančią dukrą, kuri sėdėjo prisegta parduotuvės vežimėlyje, moterį užplūdo adrenalino banga, taigi ji atsipeikėjo, griebė mažylę ir nuskubėjo namo. Grįžusi pajuto nenumaldomą norą miegoti.

Atsibudusi po trijų valandų ji suprato, kad sėdi ir kliedi kažkokius dalykus. Heather teigė, kad jautėsi kvailai lyg negalėtų pastovėti ant kojų, lyg būtų išgėrusi. Moteris nutarė apsilankyti pas gydytoją, kad šis patikrintų, ar viskas gerai. Heather nesugebėjo atlikti, regis, elementariausios užduoties – nubrėžti laikrodžio rodyklių, rodančių 11 valandų.

„Tada gydytojas man pasakė, kad patyriau nedidelę smegenų traumą“, - prisimena H. Thompson.

Jutiminės sistemos perkrova užtruko mėnesius. Vienintelė vieta, kurioje moteris jautėsi patogiai, buvo jos tamsus miegamasis. Vieną dieną į svečius užsukę kaimynas jai atnešė senus teptukus.

Pagalvojusi apie piešimą Heather iš pradžių nusijuokė, nes niekada nebuvo menininkė, o ir ką gero galėtų duoti piešimas?

„Džiaugsmą, - sako moteris. - Piešimas buvo tikras. Jis tarsi liejosi iš manęs. Tuo metu tokie dalykai, kaip vairavimas, vaikščiojimas, dėlionės mane labai vargino. Tačiau aš galėjau 3 valandas sėdėti ir piešti pastelėmis ir nenorėti miego. Man reikėjo tapyti“.

Dabar H. Thompson gyvenime pasikeitė: ji išsiskyrė, nebeužsiima verslo strategijomis ir gyvena nedideliame miestelyje. Augina ožiuką, išgelbėtą arklį, buldogą, kates ir savo, jau dabar 7-erių metų, dukrą.

„Žinoma, tai buvo labai skausminga metamorfozė, – prisipažįsta ir palygina: lyg būčiau kritusi į duobę ir atsiradusi visai kitoje vietoje. Aš tapau gilesnė, nors vis dar kankinuosi ir gyju. Tačiau esu laimingesnė negu kada nors gyvenime“.

„Heather turi „erudito sindromą“ – ypatingų sugebėjimų po smegenų traumos – ir jos patirtis gali daugiau pasakyti apie žmonių kūrybiškumą bei kokia jo kilmė,“ – paaiškina šį sindromą tyrinėjantis Viskonsino psichiatras Daroldas Treffertas. Anot jo, paprasti žmonės, patyrę galvos traumą, dažniausiai kairėje galvos pusėje, išgyvenę insultą ar turintys kitą centrinės nervų sistemos pažeidimą, vėliau gali pastebėti turintys neįprastų muzikinių ar meninių sugebėjimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis