J. Bitinaitė apie gyvenimą Indijoje: „Patyrimai išliks ilgam“

Sakoma, kad norint pažinti Indiją, neužtektų ir 10 kelionių. Visgi, dalis turistų būtent čia vyksta kitokio pažinimo tikslais – pažinti save, atrasti vidinę ramybę ir pusiausvyrą. Dvejus metus Indijoje praleidusi Jūratė Bitinaitė šiandien pasakoja, kodėl kontrastų kupina šalis taip traukia vakariečius.

„Jei keliaujate manydami pasisemti ramybės, tai iš pirmo žvilgsnio ramybės Indijoje nerasite, visi taip pat dirba, mokosi, skuba, tačiau žmonių akyse jaučiama gyvenimo pilnatvė ir džiaugsmas, ko čia, Vakaruose, dažnai trūksta“, - pasakojimą pradeda J. Bitinaitė.

Apie ajurvedą ir stereotipus

„Nugirsti pasakojimai apie atsiveriančias čakras, asmenybės transformacijas, siektiną ir sunkiai apčiuopiamą kūno ir sielos harmoniją, ne vienam sudaro įspūdį, jog indai yra dvasingi sveikuoliai, jogos ir meditacijos praktikai. Tačiau šalyje gyvena daugiau nei milijardas žmonių ir jie visi skirtingi: yra ir storų, važinėjančių prabangiais automobiliais, bei alkanų, bet laimingų ir besišypsančių, nors ir nieko neturi“, – stereotipą apie indus paneigia buvusi TV laidų vedėja J. Bitinaitė. – „Patys indai noriai perima vakarietišką kultūrą, jie taip pat dirba, mokosi ir skuba, gyvena su technologijomis, tačiau didžiausias skirtumas tarp Rytų ir Vakarų pasaulių – indų mokėjimas džiaugtis tuo, ką turi, nebėgti pametus galvą savo gerovės sąskaita. Apskritai, indai tiki, jog kūno ir proto ligos yra susijusios su jausmų harmonija ir ajurveda apie tai daug moko“.

Asmeninio albumo nuotr.

Ajurveda – tradicinė indų medicina vis labiau įsitvirtina už Indijos ribų ir žavi vakariečius. Būtent noras pažinti šį senąjį mokslą iš arčiau Jūratę atvedė į Indiją. Pirmasis žingsnis buvo atostogos ir praleistas laikas Ajurvedos centre „Villa Ananda“ Meksikoje. Čia po 6 dienų atostogų sau, Jūratė susižavėjo Ajurveda ir neilgai trukus išvyko į Indiją. „Tik pradėjus gilintis plačiau, supratau, kad šis mokslas apima daug daugiau negu daugumai Vakarų visuomenėje asocijuojasi. Tai ne tik masažai ar sveika mityba - tai visapusė gyvenimo būdo platforma, kuri propaguoja prevencinę sveikatą, o sistemingas jos principų laikymasis užtikrina ilgaamžiškumą, harmoningą būtį, vidinį balansą“, - pasakoja J. Bitinaitė.

Asmeninio albumo nuotr.

Apie tai, ko vakariečiai ieško Indijoje

Anot Jūratės, ieškoti dvasinio balanso ir savęs pažinimo į Indiją vyksta žmonės, kurie nebegali poilsio bei atotrūkio nuo kasdienių rūpesčių surasti sau įprastoje aplinkoje. „Paveikti pastovaus tempo koncentruojamės į materialius dalykus: užbaigsiu projektą, imsiuos kito, susitvarkysiu butą, pakeliausiu, o pailsėsiu vėliau. Tačiau atvykus į Indiją įmanoma pasisemti žinių, kaip nutraukti šią minčių inerciją ir džiaugtis laiku čia ir dabar. Tai nereiškia, kad to negalima padaryti Lietuvoje ar kokioje kitoje šalyje, tačiau Indijos kontrastai, transformuojanti energija padeda išmokti valdyti savo kūną ir protą, išplėsti sąmonę. Nebūtinai čia patirsite nušvitimą, tačiau pabuvojus Indijoje daugelis turistų paskutinėmis atostogų dienomis jaučiasi ramesni ir laimingesni - tai matosi iš jų kūno padėties ir akių“, – pasakoja J. Bitinaitė.

Asmeninio albumo nuotr.

„Kaip ir kiekvienas vakarietis svarbiais gyvenimo prioritetais laikiau socialinį statusą, darbą, įsipareigojimus, daug keliavau, dirbau daugiau nei 20-yje šalių, tad natūralu, jog laikui bėgant mano gyvenime atsirado didelis nuovargis. Gavusi pasiūlymą dirbti ir gyventi Indijoje, važiavau atvira širdimi, susižavėjusi tuo, kaip ten gyvena žmonės, kiek gamtos bei spalvingų kontrastų yra Goa valstijoje, kur taip pat gyvena daugybė užsieniečių ir atvyksta vietinių, kuriuos vilioja kurortinė zona, jūra, palmės“, – apie gyvenimą Indijoje pasakoja J.Bitinaitė. Čia dirbdama Jūratė gilinosi į Ajurvedą, mokėsi iš asmeninių tobulėjimo trenerių, dvasinių mokytojų, tapo hatha jogos ir taisyklingo kvėpavimo meno kriya praktike.

Asmeninio albumo nuotr.

Tapusi patyriminių kelionių organizatore J. Bitinaitė savo žiniomis šiandien dalinasi su moterimis, kurios nori pabėgti nuo diktuojamo tempo, ir padeda joms atrasti ramybę bei pusiausvyrą. „Vakaruose, įskaitant ir Lietuvą, vis labiau plinta patyriminių kelionių tendencija. Ritrytais vadinamos kelionės – tai ne tik kitos šalies kultūros pažinimas, tai galimybė laiką skirti tik sau, pažinti save su geriausiais mokytojais, asmeninio tobulėjimo treneriais, vietiniais gyventojais. Bendradarbiaujant su J.Bitinaite ir asmeninio tobulėjimo trenere Leonora Be You sukūrėme kelionių su moterų grupėmis programą, kurią sudaro jogos, meditacijos, sveikos mitybos praktikos, susitikimai su gydytojais, virtuvės šefais, sąmoningo moteriškumo mokykla bei pažintis su Goa regionu, kuriame dvejus metus praleido J. Bitinaitė. Moterims siūloma aplankyti portugalų kolonijinio paveldo objektus, žymųjį šeštadienio turgų „Saturday Night Market“ – menininkų, maisto žinovų bei šokėjų susibūrimo vietą, prieskonių plantacijas, Hampį bei Mumbajų“, – pasakoja keliones į Indiją organizuojančios agentūros „West Express“ išskirtinių kelionių departamento vadovė Alma Stanulionienė.

Asmeninio albumo nuotr.

Apie pasikeitusias vertybes

Bene svarbiausias dalykas, ko J. Bitinaitė pasakoja išmokus Indijoje: viskas atsitiks savaime, ar nervuosimės dėl to, ar ne. „Mes savo laiką ir valandas muštruojame, esame pripratę viską gauti daug efektyviau, o Indijoje reikia visko išlaukti. Kraustydamasi į namą, kuriame turėjau gyventi, susidūriau su labai plačią šypseną turinčiu darbininku, kuris niekada nerodė nepasitenkinimo, nesiguodė dėl savo gyvenimo ar darbo. Bendraujant indų nuoširdumas greitai palaužia tą oficialų europietišką mandagumą. Žmonės mėgaujasi gyvenimu tokiu, kokį turi, nepriklausomai nuo materialaus pasaulio, kai vakaruose, jaučiamas pastovus nepasotinamumas: jeigu turiu vieną automobilį, noriu antro ir trečio“, – kultūrinius skirtumus pasakoja J.Bitinaitė. – „Čia išmokau sustoti, skirti laiką sau ir dažniau šypsotis“.

Asmeninio albumo nuotr.

Šiandien į Lietuvą trumpam sugrįžusi Jūratė pasakoja, kad vakarietiškoje kultūroje Ajurvedos principų laikytis nėra lengva, turint omenyje įpročius, gyvenimo būdą, mitybą, žmonių tarpusavio bendravimą, socialinius įpročius. Tačiau Jūratė nusprendė nerti giliau ir toliau mokytis. Keliaudama į Indiją su moterų grupėmis, Jūratė dalinasi per tuos dvejus metus atrastomis stebuklingomis vietomis, profesionaliais gydytojais, jogais, virtuvių šefais bei praktikomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis