Gegužės mėnesio „Moteris“ lenkiasi Japonijai

Gegužės mėnesio žurnaloMoteris“* viršelio veidas – modelis Mija („Baltic Model Management“).

Japonams būdinga tradicija nusilenkti per verslo susitikimus pamažu nyksta. Tekančios Saulės šalis patiria nemenką globalizacijos įtaką: po truputį griūna patriarchalinė santvarka, blėsta japoniško minimalizmo mitas, trupa tradicinės japonų mitybos pamatai. Vis dėlto ši šalis vis dar yra unikali ir nepažini: darboholizmas čia svarbiau už šeimą, kolektyvizmas – už individualumą, seksualinės fantazijos veši labiau už realius intymius santykius ir kt. Ačiū kolegoms, kurie labai labai stengėsi, kad šis Japonijai skirtas numeris būtų įdomus, gilus, įvairiapusis ir gražus.

Eksterjeras

• Norint pamatyti tikrą japonišką sodą, nebūtina skristi į Japoniją. Vienas tokių yra Londone, Holando parke. Kioto sodas su kalvomis, upėmis, tiltais, šventyklomis ir medžiais, susodintais pavieniui bei grupėmis, primena sumažintą Tekančios Saulės šalies kraštovaizdį. Japoniško sodo funkcija – leisti žmogui apmąstyti gamtos grožį, atsiriboti nuo išorinio pasaulio, pamedituoti. Tokioje vietoje visada jauti pusiausvyrą tarp dvasinio ir materialaus gyvenimų“, – teigia Kioto sode apsilankiusi fotografė, meno redaktorė Anna Stanevičienė.

Azalijos – ištikimybės, laimingos meilės simbolis. Tikima, kad šis trumpai žydintis augalas padeda įveikti sunkumus
Žurnalas "Moteris"

Arti toli

• Kad galėtų pabendrauti su Japonijoje trečius metus gyvenančia dizainere, stiliste, mados iliustruotoja Laura Mizgiryte-Latour, žurnalistei Astai Lipštaitei teko keltis saulei mūsų krašte dar nepatekėjus – ketvirtą ryto. Ir su tekančia saule žlugo ne vienas apie Tekančios Saulės šalį girdėtas ir su(si)kurtas stereotipas. Pavyzdžiui, susijęs su mada. Pasak stilistės, garsiojo japonų minimalizmo šlovės laikai – jau praeityje, japoniškumas po truputį darosi nuobodus, japonės renkasi palėlintą įvaizdžio variantą.

Gyvendama Japonijoje, Laura Mizgiryte-Latour įsigijo visą Harajuku lolitos gotės komplektą – nuo peruko, rauktos suknytės su pasijoniu iki batų. „Taip apsirengusi jaučiuosi kaip viena iš Okinavos mergiočių“, – sako Laura
Žurnalas "Moteris"

Pažintis

• Grafikė, japonų kalbos vertėja ir dėstytoja Lina Itagaki šešerius metus gyveno Tokijuje, baigė universitetą, buvo ištekėjusi už japono, jiedu turi trylikametį sūnų. Žurnalistei Virginijai Majorovienei Lina teigia, kad viena iš priežasčių, kodėl pabėgo iš Japonijos, – ten sunku suderinti motinystę ir darbą, socialinė sistema sutvarkyta taip, jog moterys būtų namų šeimininkės. Visi Klaipėdoje gyvenančios L. Itagaki įspūdžiai sudėti į vaizdinį Japonijos dienoraštį. Maža jo dalelė – „Moters“ žurnale.

Lina Itagaki sako, kad japonai – rūpestingi, paslaugūs, svarbu šnekėti japoniškai
Žurnalas "Moteris"

Atradimas

• Kuo skiriasi ir kuo panaši lietuvių bei japonų virtuvė, mitybos įpročiai, kaip atskirti gerą japonų restoraną, kas lietuvius sieja su Tekančios Saulės šalies gyventojais ir kuo esame skirtingi, žurnalistei Virginijai Rimkuvienei pasakoja Vilniuje esančio restorano „Kamikadzė“ šeimininkai – sutuoktiniai japonas Keishi Yamauchi ir lietuvė Jurgita.

Keishi Yamauchi Jurgitai pasipiršo pirmąją jų pažinties dieną: iš pirmo žvilgsnio pajuto, kad tai yra jo gyvenimo moteris
Žurnalas "Moteris"

Mityba

Japonai garsėja kaip ilgaamžiai, vis dėlto pastaruoju metu Tekančios Saulės šalyje daugėja antsvorio turinčių gyventojų ir su nesveiku gyvenimo būdu sietinų ligų. Globalizacijos procesai naikina tradicinės japonų mitybos pamatus, tad šalies sveikatos institucijoms tenka imtis priemonių, viena šių – nuo 2005-ųjų vykdoma speciali mitybos edukacijos programa. Į japonų mitybos ypatumus gilinasi žurnalistė Ana Treščina.

Saksofonininkas Žygimantas Skvarčevskis, valgydamas sušius, numetė 20 kg
Žurnalas "Moteris"

Intymi erdvė

• Seksas su aštuonkojais, monstrais, ateiviais... Jei apie japonų seksualinį gyvenimą spręstume pagal jų vaizduojamąjį meną, turbūt nutartume, kad tie žmonės neturi jokių tabu. Intymų japonų gyvenimą tyrinėjantys sociologai ir psichologai, pasak Natashos Kler, vis svarsto, kas lėmė tokį didelį atotrūkį tarp vangaus realaus jų seksualinio gyvenimo ir neribotų fantazijų. Populiariausia versija – darboholizmas.

Tokių scenų, kokias matome japonų erotiniuose paveikslėliuose (shunga), turbūt nesugalvotų net ir labiausiai ištvirkęs vakarietis
Žurnalas "Moteris"

Interjeras

• Vilniaus miesto operos įkūrėja, meno vadovė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir jos vyras britas režisierius Dexteris Fletcheris įsileido pasižvalgyti po savo renovuotus namus Londone. Čia puikiai dera industrinės prabangos ir japoniško minimalizmo elementai.

Erdvus būstas prestižiniame loftų kvartale neperkrautas detalių. Nuotraukos – Edo Reeve'o
Žurnalas "Moteris"

Įdomių atradimų Japonijoje!
..........................
* Skaitomiausias mėnesinis žurnalas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis