Festivalio „Kino pavasaris“ atidaryme - garsenybių gausa

Didžiausia kino šventė Lietuvoje prasidėjo: ketvirtadienio vakarą Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje duotas startas 21-ajam festivaliui „Kino pavasaris“. Šiemet žiūrovai jame pamatys per 200 rinktinių filmų iš viso pasaulio ir sulauks tiek pat svečių – kino profesionalų.

„Emocijų pavasaris!“ – toks yra šių metų festivalio šūkis. Dėl to ceremoniją, kurią vedė geriausia praėjusių metų „Kino pavasario“ lietuvių aktorė Aistė Diržiūtė ir ilgametis festivalio draugas, diktorius Marijus Žiedas, lydėjo skirtingas emocijas perteikianti muzika – nuo vilties iki aistros ir liūdesio. Jas reprezentavo Alina Orlova, „Golden Parazyth“, „Gerai Gerai“ ir kiti muzikos kūrėjai.

Organizatorių nuotr.

Ceremoniją pradėjo Vidas Bareikia, atlikdamas grupės „Beach Boys“ hitą „God Only Knows“. Ši daina pasirinkta šių metų festivalio himnu – ji skamba ir viename „Kino pavasario“ filmų „Meilė ir malonė“ („Love & Mercy“).

Rašytoja Kristina Sabaliauskaitė
Organizatorių nuotr.

„Mūsų gyvenime pilna įvairių emocijų. Jos praturtina sielą, praskaidrina kasdienybę. Noriu padėkoti savo svajonių komandai, kuri ištisus metus rinko emocijas kino seansuose visame pasaulyje. Jie tai darė tam, kad atneštų jas į Lietuvą šioms dviem savaitėms. Noriu jums palinkėti gražių emocijų ir kine, ir gyvenime“, – susirinkusiuosius pasveikino festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Vida Ramaškienė
Organizatorių nuotr.

Sveikinimo žodį vaizdo įrašu perdavė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Kino pavasaris“ vienam jam žinomu ypatingu būdu kiekvienam iš mūsų suranda bent po vieną pačią tinkamiausią juostą. Tokią, kuri suranda tiesiausią kelią ir į širdį, ir į protą. Linkiu neprasilenkti su savo filmu, savo režisieriumi, savo aktoriumi ir mintyse jam nusiųsti asmeninį „Oskarą“, „Auksinį lokį“ ar „Sidabrinę gervę“. Visiems salėje – žydinčio pavasario!“, – tarė Prezidentė.

Dizaineris Juozas Statkevičius
Organizatorių nuotr.

„Kino pavasaris“ taip pat prisijungė prie daugelio kino festivalių visame pasaulyje ir išreiškė palaikymą Pietų Korėjos miesto Busano filmų festivaliui. Dėl cenzūros, kurią patiria Busano festivalio organizatoriai, kol kas neaišku, ar šis labai svarbus kino festivalis įvyks.

Organizatorių nuotr.

Į atidarymo ceremoniją iš viso atvyko per 600 svečių, kurie taip pat pamatė ir vieną originaliausių festivalio trumpametražių filmų „Dešimties metrų tramplinas“.

Organizatorių nuotr.

Iš viso „Kino pavasaryje“ šiemet galima rinktis iš daugiau nei 200 pilnametražių ir trumpametražių filmų, pirmą kartą rodomų Lietuvoje. Tarp jų – šešiems „Oskarams“ nominuota drama „Kerol“ („Carol“), „Oskarui“ už geriausią užsienio filmą nominuoti „Karas“ („A War“) ir „Mustangės“ („Mustang“) ir daugelis kitų.

Organizatorių nuotr.

Festivalyje įvyks ir lietuviškos filmų premjeros: Mariaus Kvedaravičiaus „Mariupolis“, Igno Miškinio „Karalių pamaina“, Albinos Griniūtės „Ateljė „Rojaus drabužiai“. Kaip ir pernai, „Kino pavasaris“ rengia programą „Lietuviai svetur“, kurioje – Lietuvos kino kūrėjų, gyvenančių ne Lietuvoje darbai. Iš viso festivalyje įvyks 18-os filmų premjeros, prie kurių dirbo Lietuvos kino kūrėjai.

Organizatorių nuotr.

Festivalio atidaryme dalyvavo ir pirmieji tarptautiniai festivalio svečiai, tarp jų – britas Markas Reederis, sensacingos muzikinės dokumentikos „Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979-1989)“ („B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin (1979–1989)“) pagrindinis veikėjas ir garso takelio sudarytojas. Superpopuliarų Vokietijos didžėjų Paulą Van Dyką atradęs muzikos prodiuseris prisiminė ir savo paties didžėjavimo įgūdžius: vakaro metu M. Reederis atliko savo šviežiai sukurtą grupės „New Order“ dainos remiksą. „Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979-1989)“ bus galima išvysti festivalio programoje „Dokumentika“.

Verslininkė Rasa Martens, lenktynininkas Benediktas Vanagas
Organizatorių nuotr.

Taip pat į festivalio atidarymą atvyko lietuviškų šaknų turintis menininkas Nathanas Jurevicius – trumpametražio animacinio filmo „Virsmas“ („Junction“) režisierius, tarptautiniu mastu žinomas iliustratorius, dėstytojas.

Organizatorių nuotr.

Festivalio metu Lietuvą aplankys Berlyno kino festivalyje už geriausią scenarijų apdovanotas filmo „Jungtinės meilės valstijos“ („United States of Love“) režisierius ir scenaristas Tomaszas Wasilewskis, Šiaurės Korėjoje slapta filmuotos dokumentikos „Čia visad šviečia saulė“ („Under the Sun“, rež. Vitaly Mansky) operatorė rusė Alexandra Ivanova, trijų „Oskarų“ laimėtojas, su filmų „Krikštatėvis“ ir „Avinėlių tylėjimas“ muzika dirbęs garso režisierius Chrisas Newmanas ir daugelis kitų svečių.

Modelis Simona Burbaitė
Organizatorių nuotr.

Šiemet minint 400-ąsias Viljamo Šekspyro mirties metines festivalyje surengta retrospektyva „Šekspyras gyvas“, kurioje – žinomų režisierių filmai, paremti žymiojo rašytojo kūriniais. Kita festivalio retrospektyva skirta progresyviojo sovietmečio Lietuvos režisieriaus Raimondo Vabalo kūrybai. „Kino pavasario“ naujovė – pirmą kartą rengiamas lietuviškų muzikinių klipų konkursas „Kažkas atsitiko“. Tradiciškai paskutinėmis „Kino pavasario“ dienomis, šį kartą balandžio 12–14 d., vyks kino industrijos konferencija „Meeting Point – Vilnius“, vėl bus organizuojamas nemokamų mokslo populiarinimo filmų festivalis „Eureka“.

Organizatorių nuotr.

Festivalis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje tęsis iki balandžio 14-osios.

Vakaro akimirkos

Nuotraukos: Audriaus Solomino, Gedimino Gražio, Roberto Daskevičiaus ir Tautvydo Stuko.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis