Žinomos ponios: ar dietos besilaikanti moteris yra graži?

„Piero plunksnai“ pradėjus projektą „Žinomos moterys apie moteriškumą“ dailiosios lyties atstovės sutiko pasidalinti savo nuomone apie šiuolaikines moteris bei kintančią grožio sąvoką.

Savaitės populiariausi tekstai:
- Verslininkė I. Gelminauskienė: dabar gyvensiu taip, kaip visada norėjau
- Liūdna mylimiausios L. Tolstojaus dukters istorija
- Savaitės ikona. K. Brazauskienė: dievinu brangius papuošalus
- V. Baublienė: apie apsirijimus ir pavasarį
- Kaip įrengti darbo vietą, kad jus lydėtų sėkmė
- Patarimai, kaip išsirinkti tobulai tinkančius džinsus (FOTO)
- Obuolių pyragas su „Rududu“

Trijų straipsnių cikle savo citatomis ir savo nuomone dalinsis Giedrė Balutytė, modelių agentūros „Modilina“ vadovė Jolanta Sadauskienė, aktorė Ineta Stasiulytė, atlikėja Saulenė Chlevickaitė, stilistė Agnė Gilytė, buvęs modelis, psichologė Aistė Jasaitytė-Čeburiak.

Šįkart kalbamės su G. Balutyte ir J. Sadauskiene.

Su kuo Jums asocijuojasi moteriškumas, kokia Jums graži, moteriška moteris?

Giedrė: Man graži moteris ta, kuri laiminga, kuri šypsosi...kuri suvokia savo gyvenimo prasmę, kuri turi mėgstamą veiklą ir spinduliuoja pozityvumu, myli gyvenimą ir ją supančią aplinką. Patikėkite, tai matosi ir išoriškai.

Jolanta: Moteriškumas, visų pirma, nėra nei drabužiai, nei makiažas ar šukuosena, net ne kvapas, kuriuo kvepi. Tai glūdi viduje, moteriškumą kai kurios moterys spinduliuoja, tai išduoda aplinkinių elgesys su ja. Yra moterų, kurių vien buvimas šalia priverčia kiekvieną, šalia esantį žmogų pasitempti. Man graži moteris ta, kuri moka pasinaudoti tuo, ką jai davė Dievas, o ne bandančios pasigražinti botoksu. Galbūt esu sugadinta profesionalios industrijos, nes mane nuolat supa gražūs žmonės. Man moteriškumas – moters išmintis, o ji slypi galvoje, ne išorėje.

Grožis šiuolaikiniame pasaulyje tapo svarbiu įrankiu siekiant karjeros, ką manote Jūs, ar išties gražiai moteriai paprasčiau lipti karjeros laiptais?

Giedrė: Gražiam žmogui, ko gero, visada lengviau bet kurioje sferoje, bet vėlgi, – kaip ir kas tą žodį „gražus“ traktuoja, skoniai skirtingi (šypsosi). Bet vis tiek yra tam tikros ribos. Bet ar silikoninė krūtinė ir priaugintos blakstienos gali pagelbėti gauti darbą, reikalaujantį išminties, komunikabilumo, patirties ir diplomo...nemanau. Žinoma, jei tai įmanoma suderinti, ir jei tai tinka ir moteriai, ir darbdaviui, ir gal netgi klientui... kodėl ne? Konkrečiai man tai ne visai tinka – aš „imu“ žmones savo idėjomis, noru dirbti, energija, šypsena ir nuoširdumu.

Jolanta: Be jokios abejonės – taip, nes grožis yra valiuta, kurią supranta kiekvieno žmogaus akys, kas jis bebūtų – klientas, darbdavys, ar kolega. Jei šalia grožio dar yra ir išmintis, šypsena, išsilavinimas, vidinė kultūra – tokios moterys valdo pasaulį grakščiai ir elegantiškai.

Dabar dieta tapusi tarsi moters prievole – žiniasklaidoje aidi patarimai, kaip sulieknėti per keletą dienų, kokių maisto produktų atsisakyti. Kaip manote, kaip ši informacija veikia jaunas merginas?

Giedrė: Jei atvirai, man kiek kraupoka, nes auga mano dvi merginos, kurios taip pat, kaip ir aš, tikrai nėra iš „coliukių“ giminės (juokiasi). Vyresnioji yra 15 metų – visa ta informacija ir stereotipai tikrai ją liečia... ji nori „kūsti“, nors blaiviomis akimis žiūrint, yra tiesiog gražuolė – 178 cm (kaip ir aš) ir visa sveikai liekna. Todėl man taip gaila, kad ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje, mergaitės save kankina dietomis. Norėtųsi tą visą perkarusių, su įstatytomis krūtinėmis ir pripūstomis lūpomis moterų kariuomenę ir jų nuotraukų galeriją pasiųsti kažkur į spam‘ą – kuo toliau nuo mūsų mergaičių, merginų akių.

Aš buvau visokia, ir lieknesnė, ir stambesnė... Tokie genai – labai greitai svoris auga, labai greitai gali nukristi. Pergyvenau? Taip. Kai sustambėju ir dabar siuntu ant savęs (šypsosi). Bet negi tai svarbiausia? Turiu daug valios darbuose, kitose sferose, bet valia lieknėti, nevalgyti – ne man. Dažnai juokauju – bet ko gero, tai tiesa – kai esu nelaiminga, esu plona, kai laiminga ir patenkinta gyvenimu – stora (juokiasi). Man visgi moteriška moteris turi būti sveika, ne per daug liekna, ne pernelyg įdegusi, ne su super didele krūtine ir ne su super aukštais bateliais. Tiesiog moteriška ir tiesiog graži.

Jolanta: Dieta yra gerai. Kiekvienas, nors kiek sveiko proto turintis žmogus, privalo turėti savo dietą, nes valgyti viską, ką siūlo šiuolaikinė maisto pramonė, yra tiesioginis kelias į ligą. Aš dažnai atėjusi į maisto prekių parduotuvę nerandu, ką pirkti, nes bijau viso nesveiko maisto, antibiotikais pripildytų galvijų ir žuvų, tad dažniau apsiperku turgeliuose. Dieta dėl sveikatos yra būtina, aišku, žiniasklaidos peršamos dietos dažnai kenkia merginų gyvensenai, kiekviena jos besilaikanti, turėtų savęs paklausti – vardan ko?

Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip manote, kas svarbiausia moteriai ugdant pasitikėjimą savyje – kiek prisideda aplinkinių požiūris, antroji pusė?

Giedrė: Žinoma, puošiamės ne tik dėl savęs, visos norime kažkiek patikti ir kitiems, – svarbu ir smagu gauti komplimentų. Tai tiesiog kelia nuotaiką, pasitikėjimą. Niekada nesiskundžiau nei aplinkinių, nei vyrų dėmesiu, todėl tikrai nežinau, ką reiškia jaustis negražia, neįvertinta, kaip toje mano citatoje – svarbu pačiai sau jaustis ypatingai, tada ir kiti patikės, jog tu esi ypatinga.
Man labai patinka gauti komplimentus iš moterų (šypsosi). Nes, jei jau moteris pagiria, vadinasi, tikrai viskas labai liuks!

Mano vyras nesižarsto komplimentais ir yra iš tų, kuris gal ir nepastebės mano šalikėlio spalvos ar kokius šiandien aviu batelius – bet aš visada žinau, kad galiu jo paklausti, ar gražu, ar gerai - ir visada žinau, jog atsakymas visada bus vienodas – labai gerai (juokiasi)! Todėl vyras man menkas patarėjas (juokiasi). Tiesiog antroji pusė ir geri harmoningi santykiai su ja kiekvienai moteriai duos tik teigiamas emocijas ir, žinoma, darys teigiamą įtaką išvaizdos pokyčiams.

Jolanta: Manau, veidrodis yra realus savęs, kaip moters ir asmenybės suvokimas. Kartais aplinkiniai – tėvai ar antroji pusė daro neigiamą įtaką, stengdamiesi įpūsti pasitikėjimą savimi ten, kur jo visai nereikia, o reikia blaivaus savęs ir savo galimybių suvokimo. Teko matyti nemažai tėvų ir aplinkinių pasitikėjimo savimi pripūstų žmonių, kur tas pasitikėjimas prasilenkia su realybe ar galimybėmis.

Giedre, Jūsų projekto citata: „Svarbu rasti savo vietą gyvenime, savo pašaukimą, būti reikalinga, mylėti ir būti mylimai ... O botulinas, ar riebalų perteklius, ar silikoniniai priedai niekada nepakeis laimingos šypsenos bei išmintingos galvos“, „Niekas nepadaro moters gražesnės, kaip tikėjimas, kad ji graži" (Sophia Loren). Galbūt galėtumėte pakomentuoti, kodėl pasirinkote šiuos žodžius ir kuo Jums jie svarbūs?

Giedrė: Vidinis grožis daro įtaką išoriniam grožiui. Bet jei kalbėtume būtent apie moters išorę, iš mamos, kuri visada buvo elegantiška, pasitempusi, išmokau, kad ne rūbo etiketėje ir kainoje esmė, o stiliaus pojūtyje, suvokime, kiek tau metų ir kas tau tinka, o kas gal jau ir nebe, kad švara ir tvarka visada yra gerokai svarbiau nei brangių kvepalų kvapas. To mokau ir savo dukras. Manau, kiekviena moteris gali būti graži savaip, tiesiog turi būti kūno ir dvasios harmonija.

Giedre, ne vienerius metus dirbate smurto prieš moteris ir šeimoje prevencijos srityje, kokią žinią skleidžiate Lietuvos moterims šia iniciatyva?

Giedrė: Kalbu apie tai, kalbu savo pavyzdžiu. Kalbu, drąsinu, padedu suvokti, kad visos esame puikios, gražios, stiprios, kad niekas ir nė vienas negali mūsų žeminti, elgtis nepagarbiai, neturi teisės smurtauti nei fiziškai, nei psichologiškai, nei ekonomiškai, nei seksualiai. Moterys palūžta, patyrusios kurią nors iš šių smurto formų iš savo „artimiausio“, kaip ankščiau manė, žmogaus, nesuvokia, kaip gyventi toliau. Visos kompetentingos institucijos, paramos, pagalbos centrai, žmonės, kurie šį darbą dirba užjaučiamai ir puikiai, yra tikrai pasiruošę padėti, tik reikia ryžtis kreiptis pagalbos, įvardinti savo problemą, nelaimę, nesigėdinti, nebijoti, o stotis ant kojų, gyventi gražų gyvenimą. Tai aš ir bandau perteikti savo interviu, savo pokalbiuose su smurto aukomis, savo renginiais - socialinėmis akcijomis, savo pavyzdžiu, kokia buvau kažkada, nelabai laimingame savo gyvenimo etape, ir kokia esu dabar.

Jolanta, Jūs pasirinkote Coco Chanel citatą: „Rūpinimasis savimi pirmiausiai turi prasidėti nuo širdies, kitaip jokios priemonės nepadės“, „Svarbiausia – vidinė tvarka ir ramybė, pamirštant puikybę, žmones, atimančius tavo pasitikėjimą savimi, tikėjimą ir svajones...“. Kodėl pasirinkote būtent šiuos Coco Chanel žodžius?

Jolanta: Dėl to, kad dažnai daugybė žmonių mus gaišina, stabdo, vagia mūsų laiką. Daugybė moterų kenčia kitų žmonių moralinį ir fizinį smurtą, be tikslo leidžia laiką, kurio limitas – ribotas. Jei neturi savigarbos ir nemoki susitvarkyti su savo gyvenimu, kuo tokiai moteriai gali padėti prabangus SPA? Laimingos moterys skleidžia ramybę ir pilnatvę, savo švytėjimu įkvepia kitus.

Jolanta, esate modelių agentūros savininkė, kaip ugdote merginų pasitikėjimą savimi, nuomonę, kad svarbiausias tikslas yra ne grožis, o asmenybės tobulėjimas?

Jolanta: Esu labai laiminga, kad mūsų modeliai yra be galo protingi ir išsilavinę, sveikos nuovokos jauni žmonės, kuriais labai didžiuojuosi. Jiems sudarome puikias galimybes ugdyti savo asmenybę daugybės kelionių metu, todėl labai malonu girdėti, kai tėvai dėkoja, kad jų vaikas, atėjęs pas mus, pasikeitė į gerąją pusę.

Ko palinkėtumėte moterims Moters dienos proga?

Giedrė:  Noriu palinkėti, kad kiekvieną dieną būtume moterimis. Visokiomis. Nes turime visas teises būti ir labai stiprios, ir labai silpnos. Linkiu visoms mylėti save, linkiu, kad jus visas mylėtų, vertintų. Bet svarbiausia, pasitikėti savimi, norėti, svajoti ir džiaugtis savo gyvenimu. Tada ir sau, ir kitiems tikrai būsite gražios. Aš sau graži. Ar kitiems taip pat? Tikiuosi, skonio reikalas (juokiasi).

Jolanta: Linkiu visuomet žinoti, kokią svajonę turite prieš akis ir jei negalite link jos bėgti, tuomet eikite, siekite jos, tik niekuomet nenuleiskite rankų.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis