Tyrimai įrodė, kas padeda įveikti egzemą

Dažnai žmonės, turintys odos problemų, vengia dėvėti vilnonius drabužius, nes yra įsitikinę, kad vilna sukels dar daugiau nemalonų kaip paraudimą ar niežėjimą. Tačiau naujausi tyrimai skelbia gerą žinią tiems, kurie turi ypač jautrią odą ir serga egzema. Pasirodo, kad merino vilna kaip pirmo sluoksnio drabužis gydo ir ramina sudirgusią odą.

Kas yra egzema?

Egzema, arba atominis dermatitas, yra neužkrečiamas, alerginis odos uždegimas. Paprastai liga pasireiškia raudonomis niežtinčiomis dėmėmis bei pleiskanojančia oda. O kasymasis gali sukelti net bakterinę infekciją. Tai yra ypač paplitę tarp jaunesnio amžiaus vaikų, nes šie yra labiau linkę draskytis.

Egzemą gali sukelti skirtingos priežastys kaip cheminiai valikliai, kosmetikos priemonės, išoriškai vartojami vastai, bakterijos ir kiti. Taip pat egzema susijusi su alergijomis ir pasunkėja, keičiantis oro temperatūrai, ypač šilant. Vieno unikalaus vaisto išgydyti ligai nėra. Pagrindinis gydymas yra nuolatinis odos drėkinimas.

Shutterstock

Šia liga vidutiškai serga 20-30% visų vaikų. Nors geografiškai paplitimas skiriasi, ypač smarkus pagausėjimas pastebimas Vakarų šalyse. Jeigu Jūs esate tėvas, tikriausiai, žinote, kaip skaudu matyti vaiką, kenčiantį nuo nuolatinio diskomforto ir niežėjimo.

Vilna niežti. Ar tikrai?

Žmonės yra įsitikinę, kad vilna drasko odą, o sergantys egzema turi apskritai jos atsisakyti. Tačiau tai nėra visiška tiesa. Dauguma pamiršta, jog egzistuoja įvairių rūšių vilna. Vilnos plaukeliai būna skirtingų storių – kuo storesnis plaukas, tuo labiau draskys. O tradicinės avies vilnos plaukeliai yra kieti ir badantys odą. Tačiau visiškai priešinga yra merino vilna.

Kas yra merino vilna?

Merino vilna yra gaunama iš išskirtinės merino avių rūšies. Skirtingai negu tradicinės avies, merino vilnos plaukeliai yra žymiai plonesni ir lankstesni, todėl šalia odos jaučiasi žymiai švelniau ir maloniau.

Atliktas tyrimas

2016 m. Australijoje, „Murdocho vaikų tyrimo institute“, buvo atliktas tyrimas, kuris nustatė merino vilnos naudą sergantiems egzema. 12 savaičių tyrime dalyvavo 40 vaikų ir kūdikių iki 3 metų, turinčių šią ligą. Pusė dalyvių pirmąsias šešias savaites nešiojo merino vilnos drabužius, paskui pereidami prie medvilninių. Likusioji dalis atvirkščiai – pradėjo nuo medvilnės, vėliau perėjo prie merino vilnos.


Tyrimas atskleidė, kad vaikų, perėjusių nuo medvilnės prie merino vilnos, egzema smarkiai sumažėjo. Taip pat paaiškėjo, kad merino vilna ne tik fiziškai sumažino ligos simptomus, bet ir pagerino emocinę vaikų savijautą. Tuo tarpu pradėjusių nuo merino vilnos vaikų situaciją pablogėjo, pradėjus nešioti medvilninius drabužius.

Atsiradęs mitas

Panašūs tyrimai buvo atlikti 1950-aisiais, tačiau tuo metu buvo naudojami sunkesni ir grūbesni vilnoniai audiniai. Tai sukėlė didžiulį niežulį ir diskomfortą kenčiantiems nuo egzemos. Taip atsirado mitas, teigiantis vengti vilnonių drabužių.

Tačiau dėl naujausių tyrimų dabar žinome, kad viskas priklauso nuo vilnos rūšies ir kokybės. Sergantiems egzema stori vilnoniai mezginiai sukelia papildomus nemalonumus, tačiau plona ir lengva merino vilna sumažina ligos simptomus. Tačiau kodėl taip yra?

Merino vilnos nauda

Kenčiantiems nuo egzemos simptomus paprastai sustiprina šiluma ir prakaitavimas. Todėl tam tikrų audinių nešiojimas pablogina arba palengvina simptomus. Merino vilna turi unikalią savybę išgarinti perteklinį drėgmės kiekį į orą, palikdama odos paviršių sausą ir mažiau suirzusį.


Tarp audinio ir odos merino vilna sukuria mikro klimatą, kuris palaiko reikiamą temperatūrą ir drėgmės kiekį, kuris nedirgina odos. Mat merino vilna yra kvėpuojanti medžiaga – ji sugeria ir išgarina dvigubai daugiau drėgmės negu medvilnė ir trigubai daugiau negu poliesteris. Šiuo atveju, merino veikia kaip antra oda.

Tuo tarpu medvilnė ir didžioji dalis sintetinių audinių veikia priešingai – sugeria ir sulaiko drėgmę. Tai reiškia, kad sugertas prakaitas ilgiau laikysis ant odos paviršio, dirgindamas ir erzindamas odą.
Taip pat merino vilna savyje turi lanolino. Tai yra natūrali antibakterinė medžiaga, kuri palaiko odą švarią ir sumažiną infekcijos riziką.

Su šiais naujausiais tyrimais dabar žinome, kad merino vilna palengvina egzemos simptomus. Jeigu Jūs ar Jūsų vaikas serga šia nemalonia liga, švelnūs ir draugiški odai merino vilnos drabužiai gali būti išeitis. Pirmo sluoksnio merino vilnos drabužiai sumažins įkyrų niežėjimo jausmą ir jausis maloniai ties oda. Linkime sėkmės ir saugokite savo sveikatą!

Shutterstock

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis