Dietologė E. Gavelienė: šis patiekalas reikalingas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems

Tik pusę Lietuvos mokyklinio amžiaus vaikų – 55 proc., pusryčiams valgo košę.

Ketvirtus metus iš eilės minint Pasaulinę košės dieną (spalio 10 d.), grūdų perdirbimo įmonės „Malsena Plius“ užsakymu Lietuvoje atliktas reprezentatyvus tyrimas parodė, kad pradėjus lankyti mokyklą vaikų, vis dar valgančių košę pusryčiams, skaičius drastiškai krenta. Vaikų mitybos ekspertai sunerimę ir kviečia atkreipti dėmesį į mažųjų mitybos įpročius.

Šį antradienio rytą, Vilniaus Šeškinės pradinėje mokykloje doc. dr. gydytoja dietologė Edita Gavelienė kartu su „Virtuvės mitų griovėju“ Alfu Ivanausku ne tik paruošė skanią ir sveiką košę pirmokams, bet kartu su jais pusryčiaudama pasakojo apie sveikų patiekalų naudą augančiam organizmui.

Gydytojos dietologės teigimu, vaikų maiste turi būti įvairių medžiagų – ir baltymų, ir riebalų, ir angliavandenių, o pastaruosius, kompleksinius angliavandenius, ypač lengvai galima gauti valgant košes.

„Košė – vienas iš pagrindinių patiekalų, teikiančių būtinąsias maistines medžiagas, greitai panaudojamas fizinio krūvio metu ir suteikiančias pakankamai energijos. Košė tiek vaiko, tiek suaugusio žmogaus organizmą aprūpina ne tik reikalingais kompleksiniais angliavandeniais, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir taip reikalingomis skaidulomis. Žinoma, vaikas neturi būti maitinamas vien kruopomis, tačiau tai svarbi raciono dalis. Skubantiems rytais sveikatos požiūriu ir verte įprastų kruopų košėms nenusileidžia ir košės iš dribsnių“, – sako E. Gavelienė.

Renkasi dribsnius su cukrumi

Tyrimas parodė, kad 25 proc. šešiamečių, ir jau tik 6 proc. septynmečių Lietuvos vaikų valgo košę pusryčiams. Pasak gyd. E. Gavelienės, drastiškai mažėja košės valgytojų, nes daugelis tėvų taupydami laiką jos nebegamina. Ją keičia nevertingais, nesveikais ir daug cukraus turinčiais sausais pusryčiais. Vaikai košės valgo mažiau, nes jos tiesiog mažiau valgo patys tėvai.

Kad dirbantys ir užimti tėvai vis mažiau vaikams gamina šilto maisto, patvirtina ir tyrimas, pagal kurį dažniausiai košę valgo namų šeimininkių vaikai (beveik 80 proc.).

Pasak edukacinio „Košės diena“ projekto organizatorės UAB „Malsena plius“ vadovo Aldo Baltučio, šiandien 500 Lietuvos mokyklų buvo padovanota maistinga avižinė košė ir beveik 14 000 Lietuvos pirmokų ją ragauja pusryčiams.

„Pirmokai šiemet pasirinkti neatsitiktinai, nes kaip parodė tyrimas, būten pradėjus lankyti mokyklą, vaikų, valgančių vieną sveikiausių patiekalų – košę, skaičius drastiškai sumažėja. Todėl kartu su projekto parneriais siekiame supažindinti mažuosius moksleivius su sveikos mitybos principais, paskatinti rinktis maistingus pusryčius,“ – sako A. Baltutis.

Košę virkime kūrybiškais ir drauge su vaikais

Alfas Ivanauskas, „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas, kulinarinių knygų, tarp kurių ir knyga „Septyni ingredientai vaikams“, autorius, kasmet aktyviai palaiko Pasaulinės košės dienos iniciatyvą. Jis taip pat antrina dėl sveikos mitybos svarbos mažiesiems, tačiau atkreipia dėmesį, kad labai svarbu gebėti vaikus sudominti sveiku maistu.

Pasak A. Ivanausko, jei vaikai bus verčiami valgyti košes, norimo rezultato nepasieksime. Vaikai į tai žvelgs kaip į bausmę, o į mokyklos bufete laukiančius saldumynus – kaip į viliojančią pagundą.

„Šiandien, dalyvaudamas Pasaulinės košės dienos minėjime, ir turėdamas progą pabendrauti su vaikais, noriu jiems patiems leisti prisiliesti prie sveiko maisto gamybos. Tegul jie patys renkasi košės ingredientus, eksperimentuoja, žaidžia ir pajaučia malonumą ragaudami savo sukurtas košes. O visiems tėvams linkiu namų virtuvėse daryti kūrybines dirbtuves su savo vaikais ir taip diegti ne tik sveikos, visavertiškos mitybos pagrindus, bet ir daugiau laiko leisti su savo atžalomis.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis