Vienas įprotis padės išvengti net 80 proc. infekcinių ligų!

Infekcinės ligos pasaulyje kasmet nusineša tūkstančius vaikų ir jaunuolių gyvybių, dar daugiau jų paguldo į sunkios ligos patalą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) Tarptautinę vaikų gynimo dieną primena, kad infekcinės ligos pasaulyje kasmet nusineša tūkstančius vaikų ir jaunuolių gyvybių, dar daugiau jų paguldo į sunkios ligos patalą. Anot medikų, šių ligų padeda išvengti skiepai, rankų higiena ir atsakingas elgesys.

Vien per nešvarias rankas plinta apie 80 proc. infekcinių ligų. Todėl ULAC kartu su Sveikatos apsaugos ministerija bei Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacija ir vėl rugsėjį kvies darželinukus, pradinių klasių moksleivius ir šeimas dalyvauti nacionalinėje iniciatyvoje „Švarių rankų šokis“ ir konkurso pagalba ugdyti vaikų higienos įpročius, supratimą.Valstybės lėšomis vaikai Lietuvoje skiepijami nuo dvylikos ligų

Pagal Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją vaikas turi teisę į sveikatos apsaugą, o taip pat – skiepus nuo infekcinių ligų. Skiepai jau daugelį metų yra viena pagrindinių ir efektyviausių užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonių. Valstybės lėšomis vaikai Lietuvoje skiepijami nuo dvylikos ligų.

Užkrečiamosios ligos kasmet sudaro iki 20 proc. visų registruotų ligų Lietuvoje, o vakcinomis šiandien galime kontroliuoti net 28 ligas. „Tėvų ar globėjų sprendimas neskiepyti vaikų yra sprendimas prisiimti ligų riziką, nes sumažėjus imunizacijos apimtims, kyla protrūkių rizika, kuri lemia sunkias ligų komplikacijas, neįgalumą ar net mirtį“, - sakė ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Naujagimiai, kūdikiai ir vaikai valstybės lėšomis skiepijami nuo tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, Haemophilus influenzae B tipo infekcijos, pneumokokinės infekcijos, paaugliai – nuo kokliušo.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijomis, net 95 proc. visuomenės narių turi pasiskiepyti nuo infekcinių ligų, kad susidarytų visuomeninis imunitetas ir butų apsaugoti žmonės, kurie negali būti skiepijami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis