Išgeriantys paaugliai labiau linkę į viršsvorį

Visiems yra žinoma, kad alkoholinius gėrimus galima vartoti tik sulaukus pilnametystės. Tačiau, remiantis JAV Nacionalinio priklausomybių nuo narkotikų instituto duomenimis, beveik 80% moksleivių yra bandę vartoti alkoholį.

Šiame straipsnyje pateiksime šiek tiek informacijos apie alkoholį ir jo poveikį jaunuolio kūnui, kad jauni žmonės susimąstytų prieš nuspręsdami jį vartoti.

Kas yra alkoholis?

Alkoholis yra išgaunamas rauginant grūdus, vaisius ar daržoves. Fermentacija – tai procesas, kurio metu mielių ar bakterijų pagalba gliukozė virsta alkoholiu. Fermentacija naudojama daugelio būtinų dalykų gamybai – nuo sūrio iki vaistų. Alkoholis gali būti naudojamas skirtingiems tikslams. Jį galima naudoti kaip valiklį, antiseptiką arba kaip raminamuosius.

Taigi, jeigu alkoholis yra natūralus produktas, kodėl paaugliams reikėtų susirūpinti dėl jo vartojimo? Alkoholis, patekęs į žmogaus organizmą absorbuojasi į kraują ir sutrikdo centrinę nervų sistemą, (galvos bei stuburo smegenis), kuri iš esmės kontroliuoja visas organizmo funkcijas. Specialistams nustačius, jog paauglių smegenys vis dar vystosi, mokslininkai mėgina išsiaiškinti, kokią įtaką jauno žmogaus smegenims turi alkoholio vartojimas.

Kodėl nepilnamečiai geria?

Alkoholio vartojimas paauglių tarpe yra dažnas reiškinys. Štai keletas priežasčių, kodėl paaugliai vartoja alkoholį ir kitas narkotines medžiagas. Juos veda:

* smalsumas,
* noras gerai pasijusti, numalšinti stresą ir atsipalaiduoti,
* siekis pritapti,
* pasijusti vyresniam.

Nuo pat mažų dienų vaikai mato reklaminius pranešimus, kuriuose vaizduojami gražūs žmonės, kurie mėgaujasi gyvenimu, tuo pačiu ir alkoholiu. Ir kadangi dauguma tėvų bei kitų suagusiųjų alkoholį vartoja viešai, pavyzdžiui, geria alų arba vyną prie pietų stalo, daugumai paauglių alkoholis neatrodo žalingas.

Kodėl neturėčiau gerti?

Nors pirkti alkoholinius gėrimus asmenims iki tam tikrų metų yra draudžiama, dauguma paauglių šio įstatymo nepaiso. Pateikiame keletą alkoholio vartojimo pasekmių, atgrasančių nuo priklausomybės:

Gręsia baudos. Geriantys paaugliai pažeidžia įstatymus ir smarkiai rizikuoja. Alkoholį vartojantys paaugliai taip pat yra labiau linkę veltis į muštynes ir vykdyti nusikaltimus nei jo nevartojantys.

Reguliariai alkoholį geriantys nepilnamečiai taip pat dažnai susiduria su problemomis mokyklose. Alkoholis gali pakenkti moksleivio mokymuisi, o taip pat ir jo sportiniam pasirengimui (koordinacijai).

Shutterstock nuotr.

Atrodysi labai kvailai. Paauglių tarpe klaidingai mąstoma, jog gerti yra kieta, tačiau alkoholio paveikta nervų sistema verčia žmones daryti kvailus ar gėdingus dalykus (apsivemiama, apsišlpinama, prikrečiama kvailysčių). Be to, pavartojus alkoholio iš burnos sklinda nemalonus kvapas, o ir pagirios juk niekam nepatinka.

Alkoholio vartojimas kelia riziką sveikatai. Geriantys paaugliai gyvena aktyvesnį seksualinį gyvenimą ir yra linkę užsiimti nesaugiais lytiniais santykiais. To pasekmė - nėštumas ir lytiškai plintančios ligos, galinčios sužlugdyti gyvenimus ar net pasiglemžti gyvybes. Išgėrus taip pat padidėja rizika lengvai ar netgi mirtinai susižaloti. Pusę nuskendusių paauglių buvo neblaivūs. Alholio vartojimas smarkiai padidina tikimybę patekti į avariją, įvykdyti žmogžudystę ar savižudybę.

Girtuokliaujantys paaugliai taip pat yra labiau linkę storėti, turi sveikatos problemų. Vieno Vašingtono universitete vykusio tyrimo metu buvo nustatyta, jog žmonės, kurie nuo 13 metų iki 24 metų reguliariai gerdavo penkias ar daugiau taurių alkoholio iš eilės buvo labiau linkę į viršsvorį arba padidėjusį kraujo spaudimą nei negeriantys tos pačios amžiaus grupės asmenys. Žmonės, kurie sulaukę brandaus amžiaus toliau gausiai vartoja alkoholį, rizikuoja pažeisti savo organus, tokius kaip kepenys, širdis ir smegenys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis