Gyvenimo be sporto neįsivaizduojanti pora: tai darome ne dėl gražaus kūno

Kad turėtume dailų kūną, turime sveikai maitintis ir daug sportuoti. Tai žinome visi, tačiau pasakyti lengva, o kur kas sunkiau tai ivykdyti. Motyvuojanti jauna pora – treneris Aurimas Šidiškis 28 m.) ir sporto entuziastė Simona Žitkauskaitė 26 m.) – pasakoja apie sportą drauge, sveiką gyvenimo būdą, tinkamą mitybą bei tai, kaip išlaikyti motyvaciją sportuojant.

Kiek laiko jau esate kartu poroje bei sporto salėje?

Simona: Su Aurimu kartu esame jau per 4 metus. Prisipažinsiu, laiko neskaičiuojame, gyvename, būname ir tiesiog džiaugiamės laiku kartu, taip pat ir sportuojame kartu nuo draugystės pradžios.

Papasakokokite, kas jus paskatino žengti žingsnį sveikos ir aktyvios gyvensenos link?

Simona: Mes su Aurimu niekada nebuvome pasyvūs žmonės, dar iki mūsų pažinties abu užsiėmėme aktyvia veikla. Jis sportavo salėje, užsiėmė akrobatika, o aš kartas nuo karto išbėgdavau į lauką pabėgioti, namuose atlikdavau keletą mėgiamų pratimų, o mokykloje nebuvo varžybų, kuriose nebūčiau dalyvavusi. Kai susipažinome su Aurimu, jis mane paskatino išmėginti salę bei pastūmėjo sveikos mitybos link.

Asmeninio albumo nuotr.

Koks, jūsų požiūriu, yra sveikas, bei aktyvus laisvalaikio praleidimas ar laisvalaikį dažniausiai leidžiate kartu?

Mūsų nuomone, sveikas bei aktyvus laisvalaikio praleidimas tikrai neturėtų apsieiti be vandens pramogų bei gamtoje leidžiamo laiko. Yra labai daug smagios veiklos, ypač vasara: galima laipioti karstynėmis tarp medžių, plaukti irklente, burlente, kateriu, vandens motociklu ir t.t. Galima ant žolės pasitiesti pledą ir surengti pikniką su stalo žaidimais, žaisti tinklinį ar tenisą. Pramogų tiek daug, kad sunku visas išvardinti.

Kiek laiko ir pastangų reikia įdėti sportuojat norint turėti tokias dailias kūno linijas?

Aurimas: Sportuoju galima sakyti visą gyvenimą, tik sporto šakos vis skirdavosi, nuo breiko iki akrobatikos, ir tik prieš 5 metus atradau sportą su svoriais. Nenoriu nieko gasdinti tvirtindamas, kad norint pasiekti rezultatų reikia sportuoti nuo mažumės, – tikrai ne. Numesti svorio galima ir per daug trumpesnį laiką, bet aš niekada nesportvaua dėl išvaizdos, kūno pokyčiai yra šalutinis sporto efektas. Sportas nėra tik dėl rezultatų, sportas yra dėl malonumo atliekant patį veiksmą.

Asmeninio albumo nuotr.

Kaip atrodo jūsų dienotvarkė, kiek kartų per savaitę sportuojate, kiek laiko skiriate kiekvienai treniruotei?

Simona: Abiejų dienotvarkė yra labai nepastovi ir įvairi, kartais per savaitę spėji pasportuoti 5 kartus, o kartais – vos vieną, tai labai priklauso nuo dienos užimtumo, Aurimui šiek tiek lengviau, nes jis yra treneris, tad nori nenori salėje būna dažniau.

Lygiai taip pat yra ir su pačiomis treniruotėmis, kartais užtrunki 40 min., o kartais salėje praleidi ir pusantros valandos.

Kaip jūs maitinatės?

Pusryčiai – šventas dalykas, visada juos gaminame, dieną dažnai valgome kavinėse bei restoranuose. Šiais laikais sveiko bei skanaus maisto pasirinkimas yra labai platus ir geras.

Anksčiau dažnai maistą gamindavome visai dienai, bet ilgainiui supratome, kad tiesiog tam trūksta laiko. O maisto racionas yra labai įprastas: vaisiai, daržovės, riešutai, įvairios kruopos, mėsa ir t.t. Savaitgaliais leidžiame sau atsipalaiduoti, kartais suvalgome ir nesveiko maisto, bet stengiamės saikingai.

Asmeninio albumo nuotr.

Kokią reikšmę sportuojant vaidina mityba?

Abu: Siekiant sporto rezultatų sveika mityba yra neatsiejama dalis. Žinoma, yra daug žmonių, kurie tiesiog sportuodami ir neskirdami dėmesio mitybai pasiekia rezultatų. Bet norint siekti ne tik išvaizdos pokyčių, bet ir sveikatingumo, reikia skirti dėmesio ir tam, ką valgai. Nes juk ką valgome, tas ir esame.

Ar sportas suderinamas su žalingais įpročiais?

Abu: Sportas ir žalingi įpročiai – kaip diena ir naktis. Intensyvios treniruotės sukelia prakaitavimą, dėl to organizmas netenka skysčių. Alkoholis taip pat varo skysčius iš organizmo. Tai reiškia, kad vartojant alkoholinius gėrimus dar daugiau skysčių neteksite. Dideli alkoholio kiekiai visam organizmui sukelia stresą. Paprastai tariant, kūnas išsekinamas, todėl fizinė veikla gali pasirodyti per sunki. Kai kankina pagirios, reakcijos laikas pailgėja, o koordinacija sutrinka, dėl to, prarandamas efektyvumas.

Asmeninio albumo nuotr.

Alkoholis padidina kraujospūdį, širdžiai pasidaro sunkiau pumpuoti kraują. Tai kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai, kuri svarbi sportuojant. Alkoholis neigiamai veikia ir mūsų miego kokybę, o juk miego metu mūsų organizmas privalo atsistatyti.

Labai svarbus faktorius yra tai, kad alkoholis sumažina vitaminų pasisavinimą, tai taip pat gali veikti širdies darbą. Svarbiausia yra ne tai, ką mes darome treniruotės metu, o tai, ką veikiame likusį laiką. Tad jei po sporto laiką leisime naktiniuose klubuose, apie kažkokius rezultatus nėra net ką ir galvoti.

Kaip išsiugdyti valią atsispirti saldumynams, bei kitiems nesveikiems maisto produktams?

Abu: Iš mūsų bendros patirties galime teigti, jog ilgą laiką nevalgant saldumynų ar nesveiko maisto produktų, noras jiems smarkiai sumažėja arba išvis dingsta. Receptoriai atsigauna ir sveiko maisto skonį pradedi jausti dar geriau.

Asmeninio albumo nuotr.

Kas tai yra „Atsidavę sportui“?

Aurimas: Projektas „Atsidavę sportui“ gimė labai organiškai. Savo ateitį nuo senai siejau su sportu ir pamačius, kad sporto populiarumas tik auga, supratau, kad tai yra puiki niša realizuoti save ir parodyti žmonėms, ką mes darome. Socialiniame tinkle sukūrėme puslapį, kur stengiamės parodyti, kad sportas nėra nuobodus užsiėmimas. Šitokiu būdu norime prisidėti prie teisingos sporto idėjos platinimo, kuriame įvairius video. Socialiniai tinklai yra puiki platforma KIEKVIENAM parodyti save – jei tik svarstai, kad gali sukurti pridedamosios vertės, nedvejodamas tai padaryk.

Kokios yra jūsų mėgstamiausios treniruotės, pratimai?

Simona: Man labiausiai patinka kojų treniruotė. O šiaip turiu keletą pratimų, be kurių nepraeina nė viena treniruotė: tai būtų įvairūs pritūpimai (su svoriais bei gumomis), kojų mostai atgal su trosais bei pratimai dailesniam užpakaliukui.

Aurimas: Mėgstamiausiois ir geriausios treniruotės būna tada, kai turi pakankamai laiko, kai nefilmuoji, nesiblaškai, tiesiog visą laiką skiri sau. Šiltuoju metų laiku dažniausiai tokias treniruotes darau kieme, viską atlieku su savo kūno svoriu ar papildomomis gumomis.

Koks būtų jūsų patarimas tiems, kas nori pradėti sporuoti, bet vis pritrūksta ryžto?

Simona: Aš visada sakau labai paprastai: jeigu nori kažką pradėti,tai tiesiog imk ir daryk. Tai veiksmingiausia.

Aurimas: Daryk tai, kas tau patinka. Tada nereikės savęs versti. Jei žmonės jaučia, kad jiems yra sunku eiti į treniruotę, vadinasi, pasirinko ne tą sporto šaką, ne tą trenerį ar ne tą sporto klubą.

Šiandien yra tiek galimybių sportuoti, kad net sunku būtų suskaičiuoti. Jei nejaučiate malonumo sportuodami su treniruokliais, galbūt Jums reikėtų išmėginti TRX treniruotes su savo kūno svoriu, arba gal save atrasite lauko teniso aikštelėje, o gal įsimylėsite plaukimą ar bėgimą. Svarbu bandyti, ieškoti ir tikrai rasite veiklą, kuriai motyvacijos netruks, juk mūsų kūnas sukurtas judėti.

Asmeninio albumo nuotr.

Ką labiausiai vertinate vienas kitame?

Simona: Labiausiai vertinu Aurimo optimizmą bei energiją. Ta jėga ir užsidegimas labai užkrečia ir verčia atsipalaiduoti bei suprasti, kad visas yra sutvarkoma ir nejučia tą pagreitį ir optimizmą įgauni pati.

Aurimas: Simona mane labiausiai žavi savo užsispyrimu išbandyti naujus dalykus. Kadangi pats gyvenime vis ieškau naujų iššūkių ir išbandymų, labai džiaugiuosi, kad visa tai galime daryti drauge. Mes nestovime vietoje ir kiekvieną dieną vienas kitą stumiame į priekį, augame ir tobulėjame. Matydamas jos progresą tiek sporte, tiek gyvenime aš be galo džiaugiuosi Simona. Ji – motyvacija nesustoti ir man, dėl to aš tai labai vertinu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis