Patarimai stovyklautojams: ką daryti su greitai gendančiais produktais

Atšilus orams dažnas stengiasi kuo daugiau laiko praleisti gamtoje. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai perspėja, kad stovyklautojams atidarius iškylų sezoną, pagausėja per maistą plintančių infekcinių ligų, todėl svarbu pasirūpinti tinkamu jo laikymu ir apdorojimu.

Kaip stovyklaujant išlaikyti maistą šviežią keletą dienų, specialistai atskleidžia paprastą būdą, kuris seniai taikomas logistikoje.

Vietoj šaldytuvo

Vasaros metu, kai termometro stulpelis pakyla virš 20 laipsnių, sparčiai dauginasi maiste esantys ir žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai.

„Gamtoje dažnai apsinuodijama nepakankamai iškeptu šašlyku ar kitais mėsos kepsniais, gaminamais ant laužo, bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais, mišrainėmis. Kepant maistą ant laužo, temperatūra turi būti ne žemesnė nei 85 °C - tik tuomet žus pavojingos bakterijos. Būtina numatyti ir maisto gabenimo bei laikymo gamtoje sąlygas, nes šiltai laikomi greitai gendantys maisto produktai tampa apsinuodijimų maistu priežastimi“, - sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistė Laima Stragienė.

Į išvyką vežantis greitai gendantį maistą, rekomenduojama turėti šaldomąjį krepšį. Jis kurį laiką palaikys tinkamą temperatūrą, sustabdys bakterijų dauginimąsi ir sulėtins gedimo procesą. Visgi šaldymo krepšiai turi trūkumų – jie palaiko vėsią temperatūrą iki 15-20 valandų, todėl tinka tik trumpai savaitgalio išvykai.

Nerekomenduojama į šaldymo krepšį dėti ledą, nes šis tirpsta, kaupiasi skysčiai, todėl maistas jame sudrėksta ir genda dar greičiau. Ypač patogus sprendimas būtų automobilinis šaldytuvas, tačiau jei nesate užkietėjęs stovyklautojas, greičiausiai kaina pasirodys didoka.

Svarbiausia – higiena

Tikriausiai ne vienas yra bandęs šaldyti gėrimus ežero ar upės dugne. Pasak specialistų, pagrindinė profilaktikos priemonė prieš bakterijas, sukeliančias infekcines ligas – švarios rankos, indai ir aplinka. Ežero ar upės vandenyje gausu mikroorganizmų ir bakterijų, todėl šiukštu nereikėtų naudoti jo maisto plovimui ar produktų šaldymui.

Visada į kelionę pasiimkite kelis litrus švaraus vandens, skirto maisto produktų, indų, įrankių plovimui ir asmeninei higienai. Stenkitės nepalikti maisto atidengto, saugokite jį nuo vabzdžių ir graužikų. Maisto produktus geriau vežti sandariai uždaromuose induose, o ne plastikiniuose ar popieriniuose maišeliuose. Taip pat svarbu saugoti visus krepšius su maistu nuo tiesioginių saulės spindulių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis