V. Kurpienė: sumuštiniai gali būti ir maistingi

Jei vaikystėje girdėjote, kad avižos skirtos arkliams, pamirškite tai! Šiandien žinome, kad tai – puikus sveikatos šaltinis.

Avižos – sveikos mitybos pamata, todėl jas reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, o paprastas būdas paskanauti avižų ir pasisemti organizmui būtinų maistinių medžiagų – valgyti avižų duoną, įsitikinusi Vaida Kurpienė. Į sveikos mitybos paskaitą susirinko visas būrys garsių sveikos mitybos šalininkų.

Tarp jų – kulinarė, televizijos laidų vedėja Beata Nicholson, keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius, televizijos laidų vedėja Rimantė Kulvinskytė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė, tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė, modelis Ieva Greičiūnaitė ir kiti.

Organizatorių nuotr.

Nauda sveikatai – įvairiapusė

Paskaitos metu V. Kurpienė susirinkusiems paaiškino, kokią didelę naudą avižos teikia žmogaus organizmui: ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir padeda šalinti kenksmingas medžiagas, slopina uždegimus, mažina krešulių susidarymo riziką ir cholesterolio sintezę, taip pat skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne, stiprina imunitetą ir reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Organizatorių nuotr.

„Avižų sandūroje apstu skaidulų, kurios smarkiai pasitarnauja virškinimo sistemai ir sudaro itin palankią terpę gerosioms bakterijoms daugintis. Taip pat labai gausu beta gliukanų, kurie laikomi veiksmingais kovoje su vėžinėmis ląstelėmis, slopina alergines reakcijas bei uždegimus. Ką jau kalbėti apie visą eilę vertingųjų mineralų, organizmui būtinų vitaminų ir antioksidantų, kurių dalis randama tik avižose, ir niekur kitur“, – sakė V. Kurpienė.

Naujas produktas – avižų duona

Mitybos specialistė atkreipė dėmesį, kad patogus būdas paskanauti avižų – valgyti avižų duoną. Tokia duona tinka pusryčių paįvairinimui, greitiems pietums, pasiimti užkandžiams į kelionę ar iškylą.

Organizatorių nuotr.

„Avižos – labai sena, tačiau iki šiol nepelnytai primiršta kultūra, maisto industrijoje atgimusi visai neseniai. Tai tikras sveikatos šaltinis, todėl savo ruožtu pasiryžome avižas perkelti į naują – duonos – lygą. Tiesą sakant, nesame pirmieji, pasauliui pristatę avižinę duoną – ji jau kelerius metus ypač populiari Skandinavijoje. Tačiau dabar Lietuvoje ypač populiaru stengtis gyventi sveikiau ir skaniau, todėl tikime, kad pristatyti tokią naujovę šiandien – pats metas“, – sakė „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Gražvydas Jukna.

Organizatorių nuotr.

Prekės ženklu „Laba Aviža“ gamintojas paženklino tris naujus, rinkoje ką tik pasirodžiusius gaminius – 100 proc. avižines porcijines duoneles be pridėtinio cukraus, sumuštinių duoną, kurios 51 proc. sudėties sudaro avižos, ir batoną, kurio sudėtyje avižų – 25 proc.

Sumuštinių renesansas

Nors įprasta manyti, kad sumuštiniai – greitas ir anaiptol ne sveikuoliškas pasirinkimas, mitybos specialistė V. Kurpienė tikina priešingai – tik reikia pasirinkti tinkamus ingredientus.

„Pavyzdžiui, tobulas variantas yra duonos sumuštinis su daržovėmis. Vienas mėgstamiausių mano variantų – duona, sviestas, ridikėliai ir krapai, arba avižų duonos sumuštinis su avokadu, pomidoru ar paprikomis.

Organizatorių nuotr.

Nepamainomas rudeniškas sumuštinis pietums – duona su svieste lengvai pakepintais baravykais. Be to, gardinti sumuštinius visad galima ir įvairiausiomis užtepėlėmis, o ribotais kiekiais sviestas ar sūris taip pat puikiai tinka, kaip ir sumuštinis su silke, ar su linų sėmenų užtepėle“, – sakė V. Kurpienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis