Seksas po 50-ties gali būti net geresnis nei jaunystėje

Kaip kuo ilgiau išsaugoti intymumą, pataria seksologas Andrius Kaluginas.

„Vos prieš kelerius metus užtekdavo tiesiai iš vonios įsmukus į miegamąjį koketiškai nusimesti rankšluostį, ir vyro erekcija kaip vėliavos kotas iškilmingai pranešdavo, kad mūšį galima pradėti. Dabar jai pažadinti prireikia vis ilgesnių glamonių, o kartais ir jos nelabai padeda“, – prie vyno taurės atvirai prisipažino viena 50-metė pažįstama. – O gal ir tikrai gana čia pasaulį juokinti? Kai anūkai braižosi į duris, ne meilės žaidimais reikia rūpintis.“



Prieš gamtą nepapūsi


Plastinėmis operacijomis ar tobulai treniruotu kūnu gal ir gali apgauti save ar priešingą lytį, bet gamtos neapgausi. Jai nė motais, kad iš nugaros esi panaši į studentę, o tavo gyvenimo partneris vis dar mūvi plėšytus džinsus. Atsidūrę lovoje, tampate nuogi ne tik vienas prieš kitą, bet ir prieš realybę. O ji – gana negailestinga. Nepaisant to, kad mūsų gyvenimas ilgėja, ir iki pensijos gebame išsaugoti jaunatvišką išvaizdą bei energiją, hormonų ištekliai senka taip pat greitai, kaip ir mūsų prosenelių laikais. Menopauzės pradžia per pastaruosius šimtmečius nėmaž nepasistūmėjo į priekį. Taip pat nuosekliai (po gal net greičiau) nyksta ir vyrų testosterono atsargos.


Hamburgo klinikos „Vyrų sveikatos institutas“ vadovas Frankas Sommeris, apklausęs 10 tūkst. vyrų, nustatė, kad šiuolaikinių vyrų geismas ir intymus gyvenimas yra gerokai vangesnis nei prieš 30 metų. Jei anuomet 41-50 metų vyrai per mėnesį vidutiniškai mylėdavosi 6-10 kartų, tai dabar pasitenkina 2-3 kartais. O sulaukę 50 metų, mylisi dar rečiau.


„Teoriškai žmogus gali būti seksualiai aktyvus visą savo gyvenimą, – sako knygos apie psichologinius ir seksualinius kompleksus „Complexus Amoris“ autorius psichologas Andrius Kaluginas. – Tiesa, moterims tai lengviau. Vyrams ne visada pavyksta, nes susiduria su fiziologinėmis problemomis – dingusia potencija. Nors esu girdėjęs, kad sėkmingai mylisi ir 70-mečiai ar 80-mečiai, bet tai labiau išimtys nei taisyklė. Su pirmosiomis šios srities problemomis dauguma vyrų epizodiškai pradeda susidurti nuo 45-erių metų. Itin dažnai intymios problemos užklumpa darboholikus, labai jautrius vyrus.“


Moterys gali ilgiau, bet nori mažiau


Vienos iš studijų Amerikoje ir Kanadoje metu buvo apklausta daugiau nei 2 tūkst. 55-65 metų moterų ir jų vyrų. 68 proc. moterų teigė praradusios lytinį potraukį, trečdalis manė esančios mažiau patrauklios ir jautėsi praradusios pasitikėjimą savimi. Vyrai taip pat skundėsi suprastėjusiu seksualiniu gyvenimu, bet tik trečdalis jų kaltino dėl to savo organizmo pokyčius. Pasak daugumos vyrų, jie visai mielai ir toliau mylėtųsi, jei tik jų partnerės taip nesibodėtų seksu.

„Moterys gali ilgiau, bet nori mažiau, vyrai – atvirkščiai, – atkreipia dėmesį seksologas A. Kaluginas. – Moterys pirmos praranda susidomėjimą, o vyrai – galimybes. Vyrus pakerta fiziologinės priežastys, o moteris – psichologinės. Nors kai kurie specialistai teigia, kad estrogenų trūkumas irgi veikia moterų libido, tas poveikis nėra labai ryškus. Iš tiesų už lytinį potraukį atsakingi yra ne estrogenai, o vyriškasis hormonas testosteronas. Skirtingai nei estrogenai, net ir po menopauzės jis moters organizme gaminasi. Taigi fizine prasme aistra neišnyksta.“


Pasak seksologo, kur kas labiau aistrą užmuša psichologinės priežastys. „Menopauzė neretai sukelia labai greitus senėjimo procesus. 47 metų moteris, žiūrėk, dar žydi, o po poros metų atrodo senstelėjusi 10 metų, – sako A. Kaluginas. – Kai moters kiaušidės nustoja funkcionuoti, dėl estrogenų trūkumo glemba raumenys, oda, moteris nebenori matyti savęs veidrodyje, jaučiasi negraži, drovisi nusirengti.“


Psichologas sutinka, kad tam tikri fiziologiniai pokyčiai daro įtaką intymumui – tarkim, pomenopauziniu laikotarpiu išplonėja ir išsausėja makšties gleivinė, – bet tai galima išspręsti naudojant lubrikantus, drėkinamuosius makšties kremus su laktobakterijomis ar kitas priemones. Išsaugoti makšties gleivinės elastingumą ir sulėtinti menopauzės sukeltus kūno pokyčius padeda ir pakaitinė hormonų terapija.


Vyrų organizmuose testosterono mažėja palaipsniui, tad pokyčiai nėra tokie staigūs, potencija silpsta pamažu. Vis dėlto pirmieji erekcijos sutrikimai tampa smūgiu ne tik vyrui, bet ir jo partnerei. Ji nutaria, kad erekcijos nėra, nes ji mylimajam atrodo nepatraukli. Tai dar labiau sustiprina nevisavertiškumo kompleksą ir sumažina norą mylėtis.


Malkos aistros ugniai


Geras šeimininkas žino – kad žiemą nesušaltum, malkomis reikėtų pradėti rūpintis jau pavasarį. Tas pat – ir su potencija. Galvoti apie senatvę verta pradėti dar jaunystėje. Nors liaudyje sklando kalbos, kad kiekvienas vyras turi tam tikrą jam skirtą spermatozoidų skaičių ir per anksti jį išeikvojęs, rizikuoja tapti impotentu nesulaukęs nė 50-ties, su realybe tai neturi nieko bendra. Tiesą sakant, netgi – atvirkščiai: kuo vėliau vyras pradeda seksualinį gyvenimą, tuo šis trumpiau trunka, o ilgalaikiai susilaikymo periodai ne tik kad nepadeda išsaugoti pilnų „rezervuarų“, bet gali ir visai juos užakinti. Kad lytinis aktas būtų sėkmingas, organizme turi nuolat gamintis testosteronas, funkcionuoti lytinių organų kraujagyslės, nugaros smegenyse esantys erekcijos ir ejakuliacijos centrai. Kitaip tariant, kartas nuo karto išties vertėtų pasimylėti tik dėl sveikatos. O jei partnerės ilgai nėra šalia, pagelbėti gali ir masturbacija. Tas pat galioja ir moterims.


„Kauno klinikose atlikti tyrimai parodė, kad moterys, iki menopauzės turėjusios aktyvų lytinį gyvenimą, juo kur kas labiau mėgaujasi ir po menopauzės. Neleiskite ugniai užgesti, ir nereikės vargti bandant ją iš naujo užkurti“, – sako A. Kaluginas.


Tyrimai rodo, kad išsaugoti visaverčius lytinius santykius lengviau sekasi ilgai kartu gyvenančioms darnioms poroms. Jų seksualinis gyvenimas primena įsibėgėjusį garvežį – ilgą laiką jis rieda tiesiog iš inercijos. Jei susidūrę su pirmaisiais sunkumais ar nemaloniais pojūčiais, sumanysite jį kuriam laikui pristabdyti, vėliau vėl jį užkurti gali būti sunkoka.


Sportas ir specialūs pratimai


Pasak seksologo, lytinis pajėgumas priklauso ir nuo genetikos, bendros sveikatos būklės, kraujotakos sistemos stabilumo. Nemažai lemia ir gyvenimo būdas. Sportuojantis, nenutukęs vyras paprastai ilgiau gali džiaugtis aktyviu seksualiniu gyvenimu. Mat pernelyg didelis riebalinis sluoksnis daro įtaką hormonų pusiausvyrai, riebaluose aktyviau gaminasi moteriškieji hormonai estrogenai.


„Nuo 30 metų rekomenduočiau visiškai atsisakyti alaus, – sako A.Kaluginas. – Jis taip pat didina estrogenų kiekį. Jei vyro kraujagyslių sistema nėra labai geros būklės, jo potencijai gali kenkti ir rūkymas. Susiaurėjus kraujagyslėms, lytiniai organai nėra taip gerai aprūpinami krauju, dėl to suprastėja erekcija.“


Suaktyvinti kraujotaką galima nuolat treniruojant dubens dugną. Kai jis yra suglebęs, erekciją sunkiau išlaikyti, nes kraujas iš penio pernelyg greitai išteka atgal. Šios treniruotės naudingos tiek vyrams, tiek moterims. Tereikia sutraukiamuosius raumenis įtempti, palaikyti, o paskui atpalaiduoti. Tą reikėtų daryti kasdien, pavyzdžiui, kad ir žiūrint televizorių.


O gal piliulių?


O gal yra lengvesnių būdų? Pastaruoju metu daug kalbama apie testosterono injekcijas. Teigiama, kad jos padeda ir vyrams, ir moterims. Medikai tai vertina atsargiai ir siūlo šio hormono kiekį didinti natūraliomis priemonėmis, tarkim, – sportu. (Tai dar viena priežastis, kodėl po 50-ties sportuoti verta). Sintetinis testosteronas išbalansuoja hormoninę sistemą, gali padidinti prostatos vėžio riziką, be to, gaunant šio hormono iš šalies, sėklidės ilgainiui nustoja jį gaminti, tad atkurti jų funkcijas vėliau gali būti sunku. Aišku, jei šio hormono organizme yra gerokai žemiau normos, tai atsiliepia ne tik potencijai, bet ir kaulų tvirtumui, raumenims, šie gali pradėti sparčiai nykti. Tokiu atveju vertėtų išsitirti pas endokrinologą, kad jis, reikalui esant, galėtų paskirti saugią dozę. Nevertėtų užsižaisti ir su potenciją gerinančiomis piliulėmis.


„Jos gali pagerinti esamą erekciją, padaryti ją tvirtesnę, bet jei jos visai nėra, jokios piliulės nepadės, – sako seksologas A. Kaluginas. – Be to, reikia nepamiršti, kad tai didžiulė apkrova širdžiai, todėl geriau tuo nepiktnaudžiauti, o turintiems problemų su širdimi – ir išvis nenaudoti.“


Vėlyvo sekso pliusai


Jei abu partneriai yra atidūs vienas kito poreikiams, monotonišku virtęs seksualinis peizažas su amžiumi gali netgi įgyti naujų spalvų. Visų pirma, po menopauzės nebereikia saugotis nėštumo, tai moterims padeda labiau atsipalaiduoti. Iš namų jau būna išėję vaikai, tad mylimiesiems priklauso visi jų rytai ir vakarai, be baimės būti užkluptiems ar išgirstiems.


Be to, vyresnio amžiaus vyrai labiau linkę mėgautis glamonėmis, rečiau susiduria su priešlaikine ejakuliacija, tad lytinis aktas tampa ilgesnis. Galbūt nebelieka to geismo, kurio genami jaunystėje griūdavote į lovą, plėšdami vienas nuo kito drabužius, bet užtat atsiranda erdvės ir laiko labiau rafinuotiems žaidimams.


„Tik po 50 metų supratau, kiek daug mes praradome per tą laukinę aistrą, – prisipažino viena moteris. – Jaunystėje mūsų aktas trukdavo vos 5-7 minutes. Dabar mes atrandame vienas kitą iš naujo, mokomės liesti, kalbamės ir juokaujame, dalijamės savo fantazijomis, skaitome lovoje erotines knygas, žiūrime filmus. Kartais netgi išbandome vaidmenų žaidimus. Būna, kai kurie eksperimentai, užuot sužadinę geismą, sukelia juoko pliūpsnius. Bet tai irgi savotiškai smagu.“


Kad amžius – ne kliūtis džiaugtis seksualiniu gyvenimu, liudija ir statistika. JAV atlikti tyrimai rodo, kad 60 metų ir vyresnių žmonių amžiaus grupėje 74 proc. vyrų ir 70 proc. moterų labiau patenkinti lytiniu gyvenimu nei tuomet, kai jie buvo 40-ties.


Jaunesnis partneris padeda trumpam


Pagyvenusių žmonių meilė, iš aistros peraugusi į abipusį švelnumą ir rūpinimąsi vienas kitu, - idiliškas vaizdelis, bet vis dėlto – ne toks jau dažnas. Kai kuriems kur kas paprasčiau atrodo į vėstančią ugnį šliūkštelėti žibalo iš šalies, nei kantriai ir ilgai ją kurstyti. Dažnas prie amžiaus vidurio artėjantis vyras išgyvena rimtą krizę. Vaikai užaugę, karjera padaryta, seksas – tik sekmadieniais. Negana to, panašu, kad ir tų sekmadienių greit nebeliks, nes erekcija vis labiau silpsta...


Išsigandęs vyras žiūri į savo irzlią, senstančią, klimakso kamuojamą sutuoktinę ir tarsi praregi – negi tai yra viskas?! O tuomet horizonte pasirodo ji – jaunesnė ilgakojė kolegė gazelės akimis. Vyras ima apie ją fantazuoti ir pajunta, kaip jo pasididžiavimas sutvirtėja. Pasirodo, dar ne viskas prarasta! Esi pajėgus kaip eržilas. O dėl silpstančios erekcijos kalta tik ne itin seksualiai atrodanti antroji pusė. Palikęs ją vieną tempti gyvenimo vežimo, jaunystę pajutęs eržiliukas nurisnoja ieškoti naujų ganyklų. Juokas juokais, bet jų viltys nėra visai be pagrindo. Statistika rodo, kad jaunesnes partneres turintys brandaus amžiaus vyrai gyvena kur kas aktyvesnį seksualinį gyvenimą nei kiti jų bendraamžiai.

„Jaunesnė partnerė išties pagerina vyro potenciją maždaug 2 ar 3 metams, – pripažįsta A. Kaluginas. – Deja, vėliau šis dopingas nustoja veikti. Potencija vėl pradeda prastėti, o tuo tarpu partnerės poreikiai, priešingai, – ima vis labiau augti. Juk tarp 30-40 metų ji išgyvena patį seksualumo piką. Negalėdamas tų poreikių patenkinti, dažnas griebiasi viagros ar kitų stimuliatorių ir visiškai susigadina sveikatą. Atvejai, kai lovoje tokius brandaus amžiaus vyrus ištinka infarktas – anaiptol ne iš komedijų srities. Paūmėja ir psichologinės problemos. Pirmoji santuoka žlugusi, antroji irgi vos laikosi, apima neviltis, depresija.“


Jaunesnių partnerių neatsisako ir brandos sulaukusios moterys. Kokios grėsmės kyla joms? „Šis modelis sėkmingesnis, nors jis susiduria su didesniu visuomenės pasipriešinimu. Moterų rizikos sritis – sparčiai vystantis kūnas, – sako psichologas. – Tarkim, būdama 45-erių ji susirado 10 metų jaunesnį vyruką ir kokiu 3-5 metus jiems gali būti visai gerai. Bet tuomet jai prasideda menopauzė. Ji ima sparčiai senti, o vyras vis dar tebėra toks pat seksualiai aktyvus ir jaunai atrodantis. Moterį ima kamuoti kompleksai, vyras irgi pradeda dairytis į šalis. Tokios poros ilgai netveria.“


Kaip išsaugoti intymumą brandžiame amžiuje?


Asmeninis archyvas

Pataria psichologas ir seksologas Andrius Kaluginas.


1. Kalbėkitės. „Tik nuoširdus, atviras pokalbis padės suprasti ir natūraliai priimti tai, kas vyksta. Staigus senėjimo procesas amžinai nesitęs, po kelių metų situacija stabilizuosis, nemalonūs pojūčiai dings. Taip pat svarbu suprasti, kad vyro erekcijos sutrikimai kyla anaiptol ne todėl, kad jo antroji pusė jam negraži, o dėl objektyvių fizinių priežasčių.“


2. Lieskite vienas kitą. „Reikėtų išsaugoti kuo dažnesnius fizinius kontaktus, dažniau prisiglausti vienas prie kito, apsikabinti, paglostyti, padaryti masažą, pasibučiuoti. Toks švelnus kasdienis intymumas padeda ilgiau išlaikyti susidomėjimą seksu ir vienas kitu, leidžia atrasti ir iš naujo pamilti tegul ir besikeičiantį, bet vis tiek brangų partnerio ir savo kūną.“


3. Rūpinkitės savo išvaizda. „Sportuokite, kontroliuokite kūno svorį, dažniau nueikite į grožio saloną, išbandykite jauninamuosius masažus ar kitas procedūras. Jaunatviškumo suteikia ir tinkama apranga, madinga šukuosena, subtilus makiažas, dailus manikiūras ir pedikiūras. Dailūs, brangūs apatiniai drabužiai, krūtis pakelianti liemenėlė ir kitos gudrybės puikiai padeda paslėpti trūkumus ir išryškinti pranašumus.“


4. Susiraskite naujos, bendros veiklos. „Žygiai su lazdomis, slidėmis ar dviračiais, šokių pamokos, kelionės – tai padeda pamatyti savo partnerį kitoje šviesoje, suteikia naujumo skonį ir pažadina gyvenimo džiaugsmą. O kartu su juo – ir seksualumą.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis