Kaip išvengti dantų uždegimo ir blogo burnos kvapo

Vieniems profesionali burnos higiena yra elementari procedūra, be kurios savo gyvenimo jau neįsivaizduoja, vis tik kiti jos atlikti nesiryžta, nes... paprasčiausiai bijo.

Ir nors garsiai tai pripažinti nedrąsu, o odontologai gąsdina, kokios pasekmės laukia dėl netinkamos burnos higienos, nugalėti baimę nėra taip paprasta. Vis tik šviesioji reikalo pusė ta, kad šis jausmas dažniausiai kyla dėl klaidingų įsitikinimų. Tad metas su burnos higienos specialiste išsiaiškinti, kodėl rekomenduojama reguliariai atlikti šią procedūrą, kas vyksta jos metu ir, žinoma, atsakyti į amžiną kausimą – ar tikrai neskaudės?

Profesionali burnos higiena padės išvengti dantų praradimo ateityje

„Dažnai mes ne visai tinkamai prižiūrime savo dantis namuose, neskiriame tam pakankamai laiko, valomės paskubomis ar tiesiog tam tikrų vietų įprastomis burnos higienos priemonėmis nepasiekiame. Dėl šių priežasčių ant dantų paviršiaus lieka minkšto apnašo, kuris ilgainiui tampa dantų akmenimis. Tai neretai turi įtakos dantenų uždegimui ir kraujavimui bei blogo burnos kvapo atsiradimui“, – aiškina burnos higienos specialistė Marija Pačėsaitė.

Deja, bet kasdieninėmis burnos higienos priemonėmis – dantų šepetėliu, pasta, siūlu ir skalikliu – kietųjų apnašų nuvalyti neįmanoma. Būtent čia kritinį vaidmenį atlieka profesionali burnos higiena.

„Ši procedūra padeda apsaugoti dantis nuo ėduonies susidarymo, periodonto ligų ir net galimo dantų netekimo. Po procedūros dantys tampa slidūs, blizgūs ir pastebimai šviesesni, sumažėja dantenų kraujavimas ir paburkimas“, – sako M. Pačėsaitė.

Kas gi vyksta procedūros metu?

Profesionalios burnos higienos procedūra susideda iš trijų pagrindinių etapų. Pirmiausia, ultragarsu ir, jei reikia, rankiniais instrumentais pašalinamas kietasis apnašas, esantis virš dantenų ir po jomis. Pasak specialistės, ultragarsu pašalinami ir granuliaciniai uždegiminiai audiniai, mikroorganizmai, kurie kaupiasi dantenų kišenėse.

„Antrasis procedūros žingsnis – pigmentinio ir bakterinio apnašo poliravimas. Šio etapo metu tausojant danties paviršinį ir minkštuosius audinius, nuvalomas danties paviršius nuo maisto pigmento, arbatos, kavos, tabako ir kitų dažančių produktų, dėl to atgaunamas natūralus dantų baltumas, jie atrodo lyg švelniai išbalinti. Galiausiai, procedūros pabaigoje dantys nupoliruojami“, – vardija M. Pačėsaitė.

Ar tikrai neskaudės?

Labai dažnai pacientai, kurie anksčiau nėra atlikę profesionaliosios burnos higienos procedūros, galvoja, kad jos metu jaus skausmą. Jie taip pat neretai klausia, ar tai saugi procedūra danties emalio sluoksniui. Burnos higienos specialistė skuba nuraminti, teigdama, kad procedūros metu nei dantų emalis, nei dantenos nėra pažeidžiami ir pacientas nepatiria jokio skausmo ar šalutinio poveikio.

„Vis tik yra žmonių, kurie jaučia panišką baimę bet kokioms burnos priežiūros procedūroms specialisto kabinete. Tokiems pacientams taip pat yra išeitis – galimybė procedūrą atlikti taikant vietinę nejautrą. Tuomet net ir labiausiai išsigandęs pacientas visiškai atsipalaiduoja“, – šypsosi specialistė.

M. Pačėsaitė sako, kad išeitis visuomet yra, svarbiausia pasiryžti vizitui ir prisipažinti apie savo baimę specialistui. Kai žmonės ilgą laiką delsia ir nesprendžia dar nedidelių problemų, vėliau dantys būna pažeidžiami taip, kad atkurti gražiai šypsenai prireikia kur kas daugiau vizitų, laiko ir investicijų. Ką jau kalbėti, kad žmogus pradeda kompleksuoti, fiziškai susigūžia, slepia savo šypseną, ko pasekoje visi išvardinti veiksniai sukeliantys diskomfortą neišvengiamai atsiliepia ir jo savijautai bei asmeniniam gyvenimui.

Turintiems jautrius dantis

Vis tik labiausiai profesionalios burnos higienos baiminasi tie pacientai, kurie turi itin jautrius dantis arba dantų kaklelius. Anot M. Pačėsaitės, procedūros metu įvertinus individualią paciento būklę, papildomai gali būti atliekamos mineralinių, gydomųjų medžiagų aplikacijos, padedančios sumažinti dantų jautrumą. Vis tik turintiems šią problemą žmonėms, pirmiausia reikėtų atidžiai rūpintis kasdiene burnos higiena.

„Reikėtų rinktis jautriems dantims skirtą kasdieninę dantų pastą, švelniai valyti dantis minkštu arba itin minkštu šepetėliu, skalauti burną fluoro turinčiais skalavimo skysčiais, kurie paskatins danties emalio remineralizaciją. Taip pat derėtų vengti labai rūgštaus, saldaus, karšto ar šalto maisto produktų ir gėrimų, kurie žalingai veikia danties paviršių“, – sako specialistė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis