Nauji dantys – per vieną dieną

Skaitmeninės technologijos sparčiai keičia visą pasaulį, ir ypač sėkmingai taikomos medicinoje.

Kaip jos pakeitė dantų protezavimo sritį, sutiko papasakoti odontologijos klinikos „Privati praktika“ vadovas gydytojas odontologas Jevgenij Travkin.


Tradicijos – puikus dalykas, bet, kai kalbame apie mediciną, jų laikytis ne visuomet tikslinga. Juk nenorėtume, kad mūsų dantis vis dar gydytų barzdaskučiai, tiesiog išraudami sugedusius savo replėmis. Kad ir kaip gerai išmanytum tam tikrus laiko patikrintus gydymo metodus, negali jų taikyti visą gyvenimą.


„Nauji metodai, modernios technologijos, galimybė mokytis – tai užtikrina ir visos medicinos, ir kiekvieno dirbančio šioje srityje evoliuciją. Tobulėji tik judėdamas į priekį, nepasiduodamas inercijai, nebijodamas bandyti, ieškoti“, – sako gydytojas odontologas Jevgenij Travkin. Pasak jo, iki šiol protezuojant dantis dominavo rankų darbas.


„Pamažu nuo gipsinių dantų atspaudų perėjome prie modernių silikoninių medžiagų. Iš pradžių dantų vainikėlius kaldavo, vėliau jie pradėti lieti, o atsiradus naujoms medžiagoms, tarkim, keramikai, cirkoniui, teko įgyti naujų įgūdžių, – pasakoja J. Travkin. – Dar daugiau novatoriškumo reikia dabar, kai į mediciną įžengė skaitmeninės technologijos. Greitai, kuriant dantis, naudotis jomis bus taip pat įprasta kaip ir išmaniuoju telefonu. Aišku, kaip ir anksčiau, taip ir dabar, atkuriant dantis reikia ir kūrybiškumo, estetikos pojūčio.“


Nesunku įsivaizduoti, kaip kompiuteris gali pasitarnauti registruojant klientus ar peržiūrint nuotraukas, bet kaip jis galėtų eliminuoti žmogaus rankų darbą gaminant dantis? Protezuojanti gydytoja odontologė Birutė Šlekienė vaizdžiai pademonstruoja visą procesą. Iš pradžių paciento dantys nuskenuojami specialiu aparatu, leidžiančiu atkurti 3D vaizdą. Naudojant specialią programą kompiuterio ekrane įvairiais rakursais galima atidžiai apžiūrėti abu žandikaulius, įvertinti sąkandį, dantų padėtį, morfologiją ir kitus svarbius faktorius. Speciali programa padeda sumodeliuoti geriausius atkuriamų dantų variantus ir juos priderinti prie paciento poreikių. Parinkus spalvą, visa informacija siunčiama į specialų frezavimo įrenginį ir šis naują dantį pagamina per keliolika minučių.


Reklamos užsakovas


„Kadangi mes dantų protezavimui naudojame vieną kokybiškiausių medžiagų – bemetalę keramiką, jo apdorojimas trunka kiek ilgiau, – paaiškina gydytojas. – Kad iš bemetalės keramikos pagamintas dantis būtų tvirtas, elastingas ir estetiškas, tenka šią medžiagą kaitinti ir glazūruoti porcelianinėje krosnyje. Nepaisant to, visa procedūra trunka vos keletą valandų.“ Po visko telieka perkelti naujus dantis į paciento burną.


Odontologės Birutės Šlekienės darbo akimirka. Dantų skenavimas intraoraline kamera.
Odontologės Birutės Šlekienės darbo akimirka. Dantų skenavimas intraoraline kamera.
Asmeninio albumo nuotr.


Pažangūs gydytojai odontologai šią techniką taiko itin noriai, nes ji padeda gerokai sutrumpinti darbo procesą ir išvengti klaidų. O kuo tai naudinga pacientams? „Visų pirma, tai padeda jiems sutaupyti laiko, – paaiškina B. Šlekienė. – Prisiminkim, kaip įprastai vykdavo ši procedūra.


Pirmiausia būdavo nuimami atspaudai, paskui dantų technikas savaitę ar ilgiau pagal juos gamindavo dantis. Jie retai kada tikdavo iš pirmo karto, tad būdavo grąžinami technikui, koreguojami – kelias iki naujų dantų galėdavo užtrukti ir mėnesį. Šiam laikotarpiui neretai prireikdavo laikinų protezų, o tai – papildomos išlaidos. Jau nekalbame apie laiko sąnaudas – jei anksčiau reikėdavo 4 ar 5 atskirų vizitų į kliniką, tai dabar užtenka kelių valandų, todėl įprastas žmogaus gyvenimo ritmas nesutrinka.


Reklamos užsakovas


Procedūra tapo kur kas malonesnė ir komfortiškesnė, nes nebereikia daryti tradicinių silikoninių atspaudų. Be to, naujosios technologijos leidžia pagaminti maksimaliai patogius ir natūraliems artimus dantis – sumažinus žmogiškojo faktoriaus įtaką, sumažėja ir netikslumų tikimybė.“ Gal tai reiškia, kad ir odontologų greitai nereikės? Birutė Šlekienė šypteli. „Jokia technika negali pakeisti žmogaus ryšio su žmogumi, gydytojo rankų. Daug bendraujame su pacientais, nes norime, kad rezultatai kuo labiau atitiktų jų lūkesčius“, – sako gydytoja.


Užsakymo nr.: PT_76291395

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis