Veido odos senėjimas – ką svarbu žinoti, norint tinkamai pasirūpinti savo veidu

Nuolat besikeičiantį veidą matome veidrodyje kasdien, tačiau dažnai kyla klausimų kaip tą vaizdą interpretuoti, kada griebtis kremų, pažymėtų „Anti-age“ fraze, o kada nepatinkančias raukšleles jau patikėti plastikos chirurgui.

Kokie odos senėjimo požymiai būdingi įvairias amžiaus tarpsniais ir kaip rūpintis veido oda tuo metu, Jums pataria ODA Kosmetikos kūrėja Irena Jokšienė bei DR Klinikos plastikos chirurgai Dainius Balčiūnas ir Renaldas Vaičiūnas.

KAS LEMIA ODOS SENĖJIMĄ?

Dažnai esamę linkę vadovautis mitu, jog mūsų senėjimą lemia turimi genetiniai faktoriai, tačiau kartu su hormonų pokyčiais tai sudaro tik apie 25 % visų senėjimo priežasčių. Todėl reikėtų neignoruoti fakto, kad prie mūsų odos senėjimo itin stipriai prisideda išoriniai aplinkos veiksniai (saulės spinduliai, užterštumas, besikeičiantis klimatas) ir mūsų elgsena (patiriamas stresas, dieta, miego stoka, rūkymas, nepakankama ar netinkama veido odos priežūra).

Reklamos užsakovas

„Visi šie veiksniai ne tik teršia odos paviršių ir kemša poras, bet ir veikia odą iš vidaus: lėtėja odos ląstelių atsinaujinimas bei kolageno ir elastino gamyba, todėl mūsų oda praranda stangrumą, tampa nebe tokia skaisti, pradeda pilkėti, atsiranda pigmentinių dėmių, o mažėjant elastingumui oda pradeda greičiau raukšlėtis,” – teigia I. Jokšienė.

KĄ SVARBU PASTEBĖTI IR KAIP RŪPINTIS ODA SKIRTINGAIS AMŽIAUS TARPSNIAIS?

Atsako ODA Kosmetikos kūrėja Irena Jokšienė.

Reklamos užsakovas

Nors galima aptikti daug įvairių odos būklės aprašymų pagal skirtingus amžiaus tarpsnius, labai svarbu suprasti, kad oda gali senti savu tempu, neatsižvelgiant į mūsų amžių pase. Džiugiu atveju, oda gali atrodyti ir funkcionuoti geriau, ne tokiu džiugiu – odos amžius gali viršyti mūsų faktinį amžių. Todėl labai svarbu neprisirišti prie savo amžiaus, o verčiau stebėti pačią odą ir jos pokyčius.

Neatsižvelgiant į amžiaus tarpsnį, rekomenduotina naudoti kosmetikos priemones su UV filtrais, nesvarbu koks metų laikas bebūtų. Kosmetikos priemonės su AHA rūgštimis spartina odos regeneraciją, peptidai – veiksminga raukšlų prevencija, o vitaminas C didina kolageno kiekį. Taip pat labai svarbu reguliariai paskatinti natūralias odos funkcijas procedūromis: rūgštiniai veido odos valymai lygina pigmentines dėmes, atkuria odos elastingumą, spartina regeneraciją ir mažina raukšles.

25-35 METAI: SMULKIOS RAUKŠLELĖS KAKTOJE, APLINK AKIS, NOSĮ AR LŪPAS.

Dažniausiai tai – pradėjusios formuotis mimikos raukšlelės, kurios vėliau virsta giliomis raukšlėmis. Šiame etape svarbu palaikyti natūralias odos funkcijas, ją gerai prižiūrėti. Itin tinka prausikliai su glikolio rūgštimi, kurie reguliuoja riebalinių liaukų veiklą, veikia odą antibakteriškai ir skatina odos regeneraciją. Taip pat rekomenduojama daug dėmesio skirti odos dehidratacijai – naudoti drėkinantį kremą, esant poreikiui – serumą su hialurono rūgštimi. Pakankamai drėkinama oda išliks elastingesnė, ne taip lengvai formuosis raukšlės.

35-45 METAI: GILĖJA RAUKŠLĖS, MAŽĖJA ODOS STANGRUMAS, ATSIRANDA PIGMENTINĖS DĖMĖS.

Odos regeneracijos procesams lėtėjant bei mažėjant kolageno ir elastino gaminimosi tempams, oda pradeda glebti, tarsi praranda spalvą, dažnai gali atsirasti pigmentinių dėmių. Taip pat, formuojasi gilesnės raukšlės kaktoje, aplink akis. Norint išlaikyti odos stangrumą, skaistumą bei sulyginti odos spalvą prislopinant pigmentines dėmes padeda priemonės su pieno rūgštimi. Paakių sričiai rekomenduojama rinktis intensyviai regeneruojančius kremus. Odą atgaivina vitamino C serumai ar kaukės.

Reklamos užsakovas

50-… METAI: GLEBSTANTI, PAPILKĖJUSI IR GILIŲ RAUKŠLIŲ PAVEIKTA ODA.

Šiame amžiuje senėjimo požymiai gan akivaizdūs, tačiau yra gausus pasirinkimas šiems procesams sulėtinti skirtų priemonių. Pavyzdžiui, prausikliai ir kremai su gintaro rūgštimi. Gintaro rūgštis stimuliuoja energijos gamybą ląstelėse, skatina jų regeneraciją ir sustiprina apsaugą nuo laisvųjų radikalų, todėl suglebusi oda tampa pastebimai lygesnė, elastingesnė ir natūraliai švytinti. Kremai su kolagenu padeda skatinti natūralaus kolageno sintezę odoje, o šilko proteinai suteikia odai glotnumo, intensyviai drėkina.

O KAIP SUVOKTI KADA ATEINA SENĖJIMO LŪŽIO TAŠKAS?

Atsako DR Klinikos plastikos chirurgai Dainius Balčiūnas ir Renaldas Vaičiūnas.

Reklamos užsakovas

Iš vienos pusės atsakymas į šį klausimą būtų labai paprastas: suvokti reikia laiku. Kita atsakymo dalis būtų kur kas sudetingesnė, nes tas suvokimas ir gebėjimas identifikuoti pokyčius ateina kartu su ilgamečiu specialisto profesionalaus darbo ir žinių gilinimo bagažu.

Patyrusi ir sąžininga kosmetologė ar grožio specialistė turėtų sugebėti įvertinti odos būklę ir pastebėti, kada odos regeneracinės galimybės yra pasiekusios tokią ribą, kai jos elastingumo jau nebegalima efektyviai paveikti paviršinėmis odos priežiūros priemonėmis. Kiekvienam žmogui skirtingai, tačiau kažkada ateina toks laikas, kai veido senėjimo problema neapsiriboja vien odos būkle. Deja, su amžiumi mūsų išvaizdą veikia ne tik hormoniniai pokyčiai, neigiami aplinkos ar gyvenimo būdo faktoriai, bet ir elementari gravitacija, kuri kartu su audinių elastingumo mažėjimu lemia visų veido audinių pasmukimą.

Kalbant paprastai, tai reiškia, kad tam tiktu gyvenimo momentu oda jau nenulaiko mimikos raumenų masės ir šie ima smukti žemyn. Jei šiuos senėjimo požymius lydi ir ryškus audinių masės praradimas, veido senėjimas būna itin ryškus bei sąlygoja daliai žmonių nemenką estetinį diskomfortą keliantį sudribusio, aiškius kontūrus praradusio veido rezultatą. Tokiais atvejais be įsikišimo į gilesnius audinių sluoksnius ir jų korekcijos plastine operacija bet koks paviršinis vien odos kokybės gerinimas jau nebepadės. Kosmetologinės ar injekcinės procedūros, žinoma, odai nepakenks, bet norimo rezultato tikrai nepasieks. Tuomet vėliausiai ir reikėtų plastikos chirurgo konsultacijos, kad įvertintų situaciją ir numatytų tolimesnį veiksmų planą. Šiame etape labai svarbus dviejų specialistų tandemo – plastikos chirurgo bei kosmetologės – tarpusavio supratimas ir pasitikėjimas.

KAIP EFEKTYVIAI DERINTI PRIEMONES BEI SKIRTINGŲ SPECIALISTŲ PROCEDŪRAS?

Savalaikis, tinkamai parinktos kosmetikos, kosmetologinių procedūrų bei plastikos chirurgų minimaliai invazinių procedūrų (tokių kaip botulino toksino, hialurono rūgščių užpildų taikymas, kamieninių ląstelių terapija ir pan.) derinimas leidžia maksimaliai veiksmingai valdyti senėjimo procesus bei daugeliu atveju gerokai atitolinti reikšmingų senėjimo procesų padarinius, kuriuos įmanoma koreguoti jau tik chirurginiais būdais. Pavyzdžiui, esant tam tikroms indikacijoms, DR Klinikos taikoma kamieninių ląstelių terapija SVF Cure duoda itin reikšmingų teigiamų rezultatų bei padeda spręsti tam tikras dermatologines odos būklės problemas, kurių nepavyksta išspręsti vien medikamentiniais ar specializuotos kosmetikos gydymais, klientui pasitelkus ne tik kosmetologus, bet ir gydytojus dermatologus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad plastinė chirurgija jau gerą dešimtmetį yra orientuota į regeneracinės medicinos priemonių taikymą, skirtą palaikyti ir skatinti natūralius audinių regeneracinius procesus, ženkliai atitolinant plastinės operacijos poreikį. Taigi, sėkmingai bei laiku derinant kosmetologų bei plastikos chirurgų pagalbą, galima pasiekti puikių rezultatų. Kitą vertus, profesinė etika yra ne mažiau svarbi nei šiuolaikinės medicinos ir grožio pramonės teikiamos galimybės. Jei specialistai nesuvokia, kada ir ką reikėtų daryti, o kada – ne, jie paprasčiausiai ne tik kompromituoja gerus metodus, bet ir tikrai nepadeda savo klientams, tuo pačiu kenkdami patys sau bei savo reputacijai.

Šia ir kitomis grožio srities naujienomis bei tendencijomis kviečiame klausytis pranešimų spalio 22-23 dienomis vyksiančiame ODA Forume. Dviejų dienų konferencijoje Jūsų lauks klientų aptarnavimo psichologijos, pardavimų, plastinės chirurgijos naujovių, verslo vystymo ir kitos itin aktualios temos.

Daugiau informacijos apie konferenciją: http://bit.ly/ODA-Forumas-2017

Užsakymo nr.: PT_76077351

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis