Mokslininkai įspėja: kvapnias žvakes deginkite atsargiai

Atėjus rudeniui, kuomet dienos trumpėja, darosi tamsesnės ir vėsesnės, vis daugiau laiko praleidžiame namuose. Viena interjero detalė, be kurios dažna mūsų neįsivaizduoja jaukaus rudens vakaro, yra kvapni žvakė. Tačiau ar tikrai kvapniomis žvakėmis galime mėgautis be baimės? Mokslininkai siūlo tai daryti atsargiai.

Pavojus slypi chemikaluose, randamuose kvepaluose ir vaške. Nors tam, kad ši hipotezė būtų visiškai patvirtina reikalingi papildomi tyrimai, kai kurie mokslininkai teigia, kad ilgalaikis kai kurių dirbtinių kvapiklių (kvapnių žvakių, aerozolinių namų kvapų, į elektros lizdą kišamų namų kvapų bei intensyviai kvepiančių lazdelių namams kvepinti) naudojimas gali sukelti astmą, pažeisti plaučius ar netgi (ekstremaliais atvejais) tapti vėžio sukelėju.

Adobe Stock

Apie tai, kad žvakės gali būti uždarų patalpų oro teršėjos, Jungtinių Amerikos Valstijų aplinkos apsaugos agentūros mokslininkai perspėjo jau 2001-aisiais. Jų atliktas tyrimas rodo, kad kvapnios žvakės pagamina daugiau suodžių. Tam, kad to būtų išvengta, mokslininkai rekomenduoja rinktis nekvapnias žvakes. Tame pačiame tyrime yra keliamas klausimas apie organinius junginius, kurie gali būti siejami su padidėjusia vėžio rizika, tačiau yra prieinama prie išvados, kad dabartinė informacija – nepakankama.

Kvapnių žvakių mėgėjams nepalankus ir Pietų Karolinos Universiteto mokslininkų tyrimas, atliktas 2009-aisiais. Jo išvadose teigiama, kad degdamos parafino žvakės į aplinką paleidžia tokius chemikalus, kurie žmogui gali būti žalingi.

„Žmogui, kuris žvakę dega kiekvieną dieną ir tai daro metų metus arba tam, kuris tai daro dažnai, šių chemikalų įkvėpimas gali prisidėti prie tokių ligų kaip vėžys, įvairios alergijos ir astma atsiradimo,“ – teigė šio tyrimo vyriausiasis tyrėjas daktaras Ruhullahas Massoudi.

Ne ką geriau kai kurių mokslininkų yra vertinami oro gaivikliai, mat jų sudėtyje taip gali būti sveikatai kenksmingų chemikalų – ftalatų. Manoma, kad jie gali trikdyti endokrininę sistemą, todėl yra vengtini besilaukiančioms moterims. Tiesa, mokslininkai sutinka, kad esant kokybiškoms ventiliacijos sąlygoms, tai neturėtų sukelti didelių sveikatos problemų.

Nors kol kas nėra atlikta pakankamai išsamių mokslininkų tyrimų, kurie verstų visiškai atsisakyti kvapnių parafino žvakių bei sintetinių namų kvapų, sunku nekreipti dėmesio į kai kurių jų rezultatus, – teigia portalas redonline.co.uk. Oro kokybę namuose pagerinsite atidariusi langus ir namus išvedinusi, tai daryti rekomenduojama kaskart panaudojus kvapnią žvakę ar papurškus namų kvapiklį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis