Dietologė Ieva Kuodienė: mitybos po 40-ies ypatumai

Ne paslaptis, kad moterys nori išlaikyti dailias kūno linijas, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Dietų ir mitybos specialistė Ieva Kuodienė duoda patarimų, kaip reikia maitintis moterims, sulaukusioms keturiasdešimties ir daugiau, bei atskleidžia savo mėgstamiausio patiekalo receptą.

Kokia turėtų būti moters mityba, norint išsaugoti dailias kūno linijas po 40-ies?

Po 40-ies moterys pastebi, kad jų medžiagų apykaita lėtėja. Dažniausiai gyvenimo būdas nusistovi, mažėja fizinė veikla. Norint išlaikyti gražias formas arba net sumažinti kūno svorį, reikia paprasčiausiai valgyti mažiau nei anksčiau – sumažinti porcijų dydį, ilginti tarpus tarp valgymų, mažinti užkandžiavimą.

Tačiau, kita vertus, moteriai dar reikia atstatyti medžiagas, kurių neteko per nėštumus, gimdymus, žindymus, menstruacijas ir panašius moterims būdingus gyvenimo pasikeitimus, todėl nereikėtų riboti raciono, badauti, praleidinėti valgymų. Griežtos dietos, greitas svorio metimas sveikatos sąskaita duos neigiamą rezultatą netolimoje ateityje ir svorį kontroliuoti bus dar sunkiau.

Menkaverčius užkandžius – vaisvandenius, traškučius, saldainius, sausainius, bandeles ir panašiai – tenka pamiršti, o vietoje jų papildyti pagrindinius valgymus daržovėmis, grūdais, sėklomis ir kartą du per dieną užkąsti vaisių, uogų. Verta paieškoti žmonių, kurie pardavinėja ekologiškai užaugintą gyvulių mėsą, daržoves, laisvai auginamų vištų kiaušinius – tai ne tik investicija, kuri atsipirks ateityje, bet ir priešnuodis streso poveikiui, nuovargiui, ankstyvam senėjimui.

Dietų ir mitybos specialistė Ieva Kuodienė
Dietų ir mitybos specialistė Ieva Kuodienė
Asmeninis albumas

Kokio maisto labiausiai reikėtų vengti?

Nemėgstu sudarinėti blogo maisto sąrašų, nes apskritai sveikos gyvensenos kontekste retkarčiais ar su saiku vartojami „blogiukai“ nepalieka jokių padarinių. Mityboje galioja 80:20 proporcijos taisyklė. Jei 80 % žmogaus mitybos sudaro subalansuotas, pilnavertis ir nuosaikus maistas, tai likusius 20 % gali sudaryti „silpnybės“, nesvarbu, kokios jos bebūtų. Tačiau verta paminėti keletą produktų, kurių nesaikingas vartojimas kenkia keturiasdešimtmetėms:

Kofeinas. Kalbu ne tik apie kavą, bet ir arbatą, šokoladą ir kitas smulkmenėles, kurių per dieną susidaro toks kiekis, kad pakenkia nervų sistemai, miego kokybei, dehidratuoja organizmą. Dažnai su kofeinu draugauja ir kita nepageidaujama „kompanija“: cukrus ir riebalai.

Saldūs pieno produktai. Tiesa, išskyrus laktozės netoleruojančiuosius pieno produktai visiems labai naudingi, bet sūreliai, jogurtai su priedais, saldžios varškytės nėra tie šaltiniai, kurie suteiktų reikiamų baltymų, kalcio ir vitamino D.

Dešros, dešrelės ir rūkyti gaminiai. Šiuos produktus lietuviai pamėgę dėl išraiškingo sūraus, aštroko skonio. Tačiau jie sukelia vėžį, tai nustatė ir oficialiai pripažino PSO (Pasaulinė sveikatos organizacija). Moterims naudinga raudona mėsa dėl joje esančios geležies, bet šiuos gaminius reikėtų pakeisti ilgo kepimo kumpiais orkaitėje, su kaulu virta mėsa, naminiais maltiniais ir panašiai.

Miltiniai kepiniai. Nereikia naiviai tikėtis, kad kasdieninis batonas sumuštiniams, bandelė prie kavos, pyrago gabalas ar sausainiai kažkokios stebuklingos atgailos būdu išgaruos nepalikdami papildomo kilogramo ar celiulito pėdsako. Be to, nuo baltų miltų prastėja odos būklė ir silpnėja kraujagyslės.

Alkoholis. Alkoholis itin kenksmingas, kai padauginama vidutinė norma per parą, net jei žmogus garsėja, kaip „daug pakeliantis“ arba išvengiantis kitos dienos pagirių. Alkoholis apkrauna kepenis, eikvoja fermentus.

Kokį režimą rinktis?

Visiems suaugusiems galioja trijų pagrindinių valgymų rekomendacija. Pirmoje dienos pusėje reikia valgyti sočiau nei antroje. Pusryčiauti valandos bėgyje nuo prabudimo, vakarieniauti 2-3 valandos iki užmigimo. Tarp valgymų reikėtų išlaikyti 4-6 valandų tarpus ir 12-14 valandų nieko nevalgyti – nakties poilsio metu. Vidutinio amžiaus moteris paprastai nebeįveikia kompleksinių pietų, nors pagal normas jie turėtų sudaryti beveik pusę visos dienos kalorijų krūvio, todėl reikia atsisakyti sriubos, užkandžio arba deserto. Tačiau pietų porcijoje turi būti visi būtini komponentai: daržovės, grūdai, sveiki baltymai ir aliejai (geriau augaliniai ir termiškai neapdoroti). Dažniausiai moterims tinka sumažinti pagrindinių valgymų krūvį, bet porą kartų užkąsti papildomai, tačiau reikia vengti nuolatinio užkandžiavimo, atsispirti norui ką nors užkrimsti. Rekomenduoju planuoti valgymo laiką atsižvelgiant į užimtumą.

Kaip atsikratyti potraukio saldumynams?

Efektyviausia yra jų neturėti: nepirkti, nesinešioti rankinėje, nelaikyti automobilyje ar darbo kabinete. Jei saldumynų taip užsigeidžiama, kad metus viską lekiama į parduotuvę, vadinasi, potraukis yra ydingas. Reikėtų pasitikrinti kraują, skydliaukę, jei sveikatos sutrikimo nėra, gali padėti cukraus detoksikacija. Smaližėms rekomenduoju leisti sau pasilepinti vienu saldumynu kas antrą dieną, taip nejausite skriaudos sau ir mažiau rizikuosite priaugti svorio. Dažnai moterys saldumynų griebiasi kaip antidepresantų, nors toks saldumynų poveikis yra mitas. Cukraus išskiriama energija yra trumpalaikė, o tuščios kalorijos yra deginamos dar ilgai po to, kai saldumynų suteikto sotumo nebesijaučia ir energijos sumažėja.

Kuo pavojingi liekninamieji preparatai?

Sunku kalbėti apie nelegaliai parduodamus preparatus, apie kurių poveikį sklando legendos, tačiau jų sudėtis nėra visiškai aiški, šalutinis poveikis neištirtas. Daugiausiai pavojaus jie sukelia piniginei ir pasitikėjimui savo jėgomis. Nes mūsų svoris tiesiogiai priklauso nuo mitybos, o preparatai ar procedūros tėra tik pagalbinė priemonė. Dažnai į mane kreipiasi moterys, kurios išbandžiusios įvairiausių preparatų ir savo tikslo nepasiekė. Nusivylusios, nebetikinčios jokia perspektyva dėl mažėjančių kilogramų, į bet kokią motyvaciją žiūri kaip į eilinį, tuščią reklaminį pažadą. Pradėti reikėtų nuo mitybos: stabilus valgymo laikas, optimaliai pasirinktas porcijų dydis ir kokybiška sudėtis. Tinkamai parinktas preparatas ar procedūra gali pagreitinti dietos rezultatus arba laikinai sustiprinti jos efektą, tačiau reikia gerai pastudijuoti, kaip veikia preparatas. Pavyzdžiui, kai kurie greitina medžiagų apykaitą, tačiau pagreitėjusi medžiagų apykaita reiškia gerą apetitą ir norą valgyti.

Vyrauja populiari nuomonė, kad norint numesti svorį, reikia nevalgyti po 18 valandos. Kaip tai vertinate?

Moterims aš patariu nevalgyti mažiausiai 3 valandas iki gulimosi į lovą. Aš pati vengiu valgyti po 19 valandos – taip išvengiama veido paburkimų, blogo skonio burnoje, gerėja miego kokybė. Jei einama miegoti 21 val., o pusryčiaujama 6-7 ryte, tuomet vakarienė 18-ą val. tinkama. Bet reikėtų atsižvelgti ir į užimtumą – 17 valandą baigusi darbą moteris vargu ar spėtų grįžti namo ir pasigaminti pilnavertę vakarienę. Vakarienė turėtų būti toks metas, kai ne tik pavalgome atgaudami jėgas po darbo dienos, bet ir ilsimės, bendraujame su šeima, artimaisiais. Deja, mūsų geografinė padėtis ir įpročiai lemia, kad tamsiais, šaltais vakarais esame pasyvūs, todėl vėlyva, soti vakarienė netinkama, nes nakties metu energijos eikvojame nedaug.

Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas? Gal pasidalinsite jo receptu?

Šiuo metu itin pamėgau kalafioro „steiką“. Kalafioro galvutę reikia supjaustyti kaip vėduoklę: nuo galvos viršaus pjauti iki koto. Kraštuose nutrupa smulkesni žiedynai, bet nieko tokio – iš jų kitą dieną galima išvirti sriubą arba pasidaryti salotas. Supjaustytas vėduokles reikia patepti alyvuogių aliejumi ir kepti ant grotelių arba orkaitėje. Kepti reikia trumpai, kol apskrus krašteliai: orkaitėje apie 10 min., ant žarijų dar trumpiau. Iškepus rekomenduoju pabarstyti druska, šviežiu raudonėliu, juodojo sezamo sėklytėmis. Prie tokio kepsnio tinka šviežių žalumynų padažas, alyvuogės, pomidorų salotos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis