Gydytoja homeopatė Aiva Vaivarienė: patarimai, kaip vyresnei moteriai išlaikyti dailias kūno linijas

Homeopatė ir holistinės medicinos gydytoja Aiva Vaivarienė vadovaujasi gilia holistinės medicinos išmintimi ir moko žmones, kaip nesusirgti, išlaikyti dailias kūno formas.

Moteris pasakoja, kaip reikia išlikti gražioms ir sveikoms, sulaukus brandaus gyvenimo pokyčių - menopauzės.

Kokia turėtų būti moters mityba, norint išsaugoti dailias kūno linijas po menopauzės?

Po menopauzės moterys dažnai priauga svorio, nes mažėja hormonų aktyvumas, lėtėja medžiagų apykaita. Tai paskutinė galimybė prisiminti ir stengtis kuo griežčiau laikytis sveikos mitybos taisyklių, norint išsaugoti sveikatą, grožį ir darbingumą. Kuo vyresni tampame, tuo maisto kiekis turi mažėti, nes dažniausiai mažėja ir fizinis aktyvumas. Tačiau, kaip ir mažiems vaikams, taip ir vyresnio amžiaus žmonėms, reikia daugiau dėmėsio skirti maisto kokybei. Moters gerą savijautą, normalų svorį palaiko maistas, kuriame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų – vaisiai, daržovės, sveikų kruopų košės, šalto spaudimo aliejus, kokybiška žuvis.

Kokio maisto labiausiai reiktų vengti?

Nesveiko, greito, perdirbto maisto. Patiekalų, keptų riebaluose, atsisakyti padažų, margarino. Reikia išmesti iš savo virtuvės fritiūrines ir keptuves, į kurias reikia pilti daug aliejaus. Reikia netingėti pačiai pasigaminti paprastus, sveikus patiekalus!

Kaip atsikratyti potraukio saldumynams?

Saldumynus nesunku pakeisti vaisiais, uogomis. Galima džiovinti įvairiausius vaisius, uogas bei jas šaldyti, tik svarbiausia, be cukraus. Potraukį saldumynams mažina reguliarus sveiko grūdo košių (grikių, avižų, sorų) naudojimas. Pilno grūdo duona – taip pat karts nuo karto yra geras gardėsis. Nereikia pamiršti, kad saldumynai veikia kaip narkotikai – kuo daugiau vartosime, tuo labiau jų norėsime. Kartais potraukį saldumynams sąlygoja mineralų trūkumo organizme – kalcio, geležies, chromo...Dėl to patartina kreiptis į specialistus.

Kuo pavojingi liekninamieji preparatai?

Liekninamieji preparatai turi daug įvairiausių šalutinių poveikių ir tikėtis iš jų ilgalaikių rezultatų kvaila. Jei žmogaus įpročiai nesikeis, liekninamosios tabletės tikrai nepadės. Liekninamųjų preparatų vis daugėja, bet nutukusių žmonių skaičius irgi, deja, tik didėja...

Vyrauja populiari nuomonė, kad norint numesti svorio reikia nevalgyti po 18 valandos. Kaip tai vertinate?

Ne valandose yra esmė, tikrai nieko neatsitiks, jei lengvai užkąsite kad ir po 19 valandos. Be abejo, nereikia priprasti valgyti vėlai vakare, tačiau svarbiausia – nepersivalgyti. Organizmas naktį turi ilsėtis, o ne virškinti. Kai žmogus prieš naktį prisivalgo, tuomet nėra pilnaverčio miego, ryte jaučiamės nepailsėję, gali skaudėti galvą. Geriausia 2-3 valandas prieš miegą atsilaikyti pagundoms ir nieko sunkaus nedėti į skrandį.

Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas?

Nemėgstu gaminti, valgau labai paprastai. Yra posakis – „maistas duotas dievo, o kulinarija sugalvota velnio“. Kuo ilgesnis gamybos procesas, tuo mažesnis naudingų medžiagų kiekis gaminyje. Tiek pacientams rekomenduoju, tiek pati renkuosi produktus sveikus, paprastus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis