Seksas ir galvos skausmas iš tiesų susiję

Gali būti, kad atsisakydami sekso dėl galvos skausmo, žmonės nemeluoja.

„Brangusis, man skauda galvą“, – šis bandymas atsisakyti sekso jau yra tapęs anekdotiniu visame pasaulyje. Pasirodo, galvos skausmas iš tiesų gali tapti priežastimi atsisakyti lytinių santykių, mat kartais būtent jie tą galvos skausmą ir sukelia.


Lojolos universiteto neurologas José Biller’is tai vadina lytiniais galvos skausmais ir teigia, kad jie gali užklupti prieš, per ir po orgazmo ir varijuoti nuo lengvo maudimo iki aštraus skausmo. Jie sustiprėja, kai žmogus stovi, ir sumažėja jam atsigulus į horizontalią padėtį.


„Mayo“ klinikos Minesotoje tyrėjai išskiria dviejų rūšių seksualinį galvos skausmą. Pirmasis apibūdinamas kaip „nuobodus skausmas galvos ir kaklo srityje, kuris stiprėja, kai padidėja seksualinis sužadinimas", o antrasis - „staigus, sunkus, pulsuojantis galvos skausmas, atsirandantis prieš orgazmą“. Kai kuriuos žmones toks skausmas kamuoja nuolat, kai kurie jį patiria tik kartą gyvenime. Daugumai šia problema besiskundžiančių žmonių orgazmas sukelia maždaug 10-15 minučių trunkantį stiprų galvos skausmą. Po sekso šis nemalonus pojūtis tęsiasi iki 2 valandų, tik tampa gerokai silpnesnis.


Įprastai lytiniai galvos skausmai rimto pavojaus sveikatai nekelia. Jie gali būti susiję su kraujagyslių spazmais, magnio ir cukraus trūkumu kraujyje, aukštu kraujospūdžiu ir alkoholio vartojimu.


Tiesa, juos gali lemti ir sunkios gretutinės ligos: smegenų aneurizma, insultas, smegenų hematoma ir kt. „Mayo“ klinikos specialistai įspėja – jei pastebite tokius papildomus sutrikimus, kaip sąmonės netekimas, vėmimas, kietas kaklas, jei skausmas yra itin stiprus ir trunka ilgiau nei 24 valandas, reikėtų kreiptis į gydytoją.


Beje, vyrai lytinį galvos skausmą patiria beveik 4 kartus dažniau nei moterys, tad siekiant tiesos, daugumą anekdotų reikėtų perrašyti. Jei vyras sako: „Brangioji, šiandien nesimylėsime, nes man labai skauda galvą“, gali būti, kad jis nemeluoja.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis