Vėžio gydymas: radiochirurgija atitolina chemoterapiją

Prostatos vėžys – dažnai agresyvi liga, kuri nepastebimai ir toliau gali plėstis net po radikalios prostatektomijos ar spindulinio gydymo.

Atlikus pakartotinius PSA tyrimus retkarčiais po operacijos nustatomas vėžio progresavimas, diagnozuojamas vėžio plitimas už prostatos – dubens limfmazgiuose, kauluose, rečiau – kituose organuose. Jei tokių židinių (metastazių) yra nedaug – gydytojai tai vadina oligometastaziniu prostatos vėžiu.

Tokiu atveju gydytojas ir pacientas kartu turi pasirinkti tolesnę efektyvią gydymo taktiką. Paprastai, kovojant su metastaziniu prostatos vėžiu, naudojami tokie šiuolaikiniai gydymo metodai, kaip hormonoterapija, kurią lydi nemažai šalutinių poveikių ir kuriai su laiku išsivysto atsparumas. Tada vaistai keičiami kitais, gali būti skiriama chemoterapija, paliatyvi spindulinė terapija.

Natūralu, kad daugelis pacientų domisi, koks gydymas būtų optimaliausias, o taip pat oligometastazinio vėžio atveju maksimaliai atitolintų gydymą hormonoterapija ar chemoterapija.

Viena iš vis dažniau naudojamų gydymo taktikų oligometastazinio prostatos vėžio atveju – tai stereotaktinė abliatyvinė spindulinė terapija arba radiochirurgija. Vienas moderniausių radiochirurgijos metodų – CyberKnife® (kibernetinis peilis) greitintuvas. Toks instaliuotas visai netoliese, kaimyninėje Latvijoje, robotinės radiochirurgijos centre „Sigulda”.

Įrodyta klinikiniais tyrimais

Radiochirurgijos metodo dėka tolesnis vėžio plitimas sulėtėja ir biochemiškai, ir kliniškai. Remiantis praktika ir naujausiais klinikiniais tyrimais įrodyta, kad galima atidėti momentą, kai reikia pradėti hormonoterapiją ar chemoterapiją, vidutiniškai dar dviems metams.

Pozitronų emisijos (PE/KT) tyrimas, kurio pagalba galima tiksliai nustatyti auglio metastazes, kartu radiochirurgija naudojant CyberKnife šiuo metu yra vienas iš efektyviausių atokių prostatos vėžio metastazių gydymo metodų.

Reklamos užsakovas

„Visame pasaulyje atliktų tyrimų duomenys patvirtino, kad oligometastazinio prostatos vėžio atveju radiochirurgija yra saugus, gerai toleruojamas ir efektyvus limfmazgių ir kaulų metastazių gydymo metodas“, - aiškino „Siguldos” ligoninės radiochirurgijos centre nuo 2016 m. birželio mėnesio radiochirurgiją metastaziniam prostatos vėžiui gydyti taikantis radiologas terapeutas Dr. Māris Mežeckis.

Nepakenkia aplinkiniams audiniams

Kaip aiškino Lietuvoje konsultuojantis gydytojas onkologas radioterapeutas Dr. Darius Norkus, CyberKnife® radiochirurugijos įrengimas – tai kompaktiškas linijininis gretintuvas, montuojamas ant ypač tikslaus robotinio manipuliatoriaus rankos. Tokia konstrukcija suteikia radioterapijos įrengimui unikalią galimybę – skleisti didelės energijos jonizuojančiųjų spindulių pluoštą į taikinį (naviką) neribotu krypčių skaičiumi.

„Taip pasiekiama labai didelė jonizuojančios spinduliuotės dozė taikinyje, kurį mes norime sunaikinti, ir minimali arba jokios visai greta to taikinio arba naviko. Kitaip tariant, navikas gali būti sunaikintas kelių neinvazinių ir neskausmingų procedūrų metu, nepakenkiant greta esantiems sveikiems audiniams bei organams”, - privalumus dėstė dr. Darius Norkus.

Procedūrų metu kibernetinis peilis tikslingai apšvitina tik vėžio židinius nepažeisdamas sveikų aplinkinių audinių. Šiam tikslui gali būti naudojami specialūs žymenys, mažos auksinės sėklos, kurios įvedamos šalia taikinio arba naviko. Jomis robotas vadovaujasi, kaip aiškiais orientyrais, padedančiais nukreipti spindulius ypač tiksliai.

Reklamos užsakovas

Apie gydymą sužinojo iš spaudos

63-ejų latviui Аndrisui antros stadijos prostatos vėžys buvo diagnozuotas įprasto sveikatos patikrinimo metu. 2013 m. liepą vyrą operavo, ir nors iš pradžių rodikliai buvo geri, po metų PSA ir vėl padidėjo.

„Man paskyrė trisdešimties seansų spindulinę terapiją, per kurią buvo apšvitinta visa mano dubens sritis. Po spindulinės terapijos PSA analizių rodikliai sumažėjo, tačiau nepasiekė po operacijos buvusio lygio, o prabėgus dar metams ir vėl padidėjo. Gydytojai sprendė, ką daryti toliau: spindulinė terapija jau buvo taikyta, todėl kitas žingsnis – hormonų terapija. Bet specialistai mane informavo, kad ir šis terapijos būdas gali lemti šalutinius reiškinius – gali padidėti svoris, sumažėti raumenų masė, be to, anksčiau ar vėliau atsiras atsparumas gydymui. Aš pradėjau domėtis, ar nėra kokios nors kitos galimybės”, - savo patirtimi dalinosi „Siguldos robotinės radiochirurgijos centre” sėkmingai gydytas Andrisas, kuris apie šios įstaigos siūlomas naujoves sužinojo ne iš savo gydytojo, tačiau is spaudos.

Specialistui Dr. M. Mežeckiui įvertinus Andriso atvejį buvo rekomenduota pozitronų emisjos tomografija (PET tyrimas). Tyrimo rezultatai parodė tris vėžio metastazes dubenyje, arti stambių kraujagyslių, taip pat ir prie šlapimo pūslės. Andrisas nusprendė neiti savo buvusio daktaro rekomenduojamu tradiciniu keliu ir pasirinko naujas technologijas, t.y., radiochirurginį vėžio metastazių gydymą.

Reklamos užsakovas

„Siguldos radiochirurgijos centre per pusantros savaitės iš viso man buvo atlikti šeši 40 min. trukmės seansai. Šiuolaikinėms technologijoms atliekant savo darbą aplink girdėjosi paukščių čiulbėjimas, skambėjo muzika, ant lubų mačiau žydinčią obelį. Iš karto po procedūros aš sėdau už vairo ir grįžau į Rygą, nebuvo jokio šalutinio poveikio ar galvos svaigimo. Visiškai kitaip, nei po chirurginės operacijos ligoninėje”, - prisiminė Anrisas.

„Dabar žvelgdamas atgal galvoju, kad jeigu iš pat pradžių, kai auglys buvo palietęs tik prostatą, būtų pradėtas gydymas panaudojant šiuolaikines technologijas, gal buvo galima apsieiti ir be chirurginės operacijos. Tiesa, tuo metu šios technologijos Latvijoje dar nebuvo. Bet dabar jaučiuosi labai gerai ir antroje pavasario pusėje atliksiu pakartotinį PSA tyrimą”, - savo istorija su kitais pacientais dalinosi latvis.

Naujovė prieinama ir lietuviams

Lietuvoje konsultuojantis gydytojas onkologas radioterapeutas Dr. Darius Norkus pabrėžė, kad ne visi navikai gali būti sėkmingai gydomi vien radiochirurgija. Pasak specialisto, tiems piktybiniams augliams, kuriems būdingos plačios mikroskopinės audinių infiltracijos ribos, pažengusiam vėžiui ar onkologiniams susirgimams, tradiciškai gydomiems sistemine terapija (chemoterapija), šis metodas dažniausia netinka, o tam tikrais atvejais robotinę radiochirurgiją reikėtų derinti su įprastine išorine spinduline terapija.

Reklamos užsakovas

„Visus atvejus reikia labai kruopščiai įvertinti – tam skirtos mano konsultacijos. Į jas kviesčiau pirmiausia lokaliais prostatos navikais, nepažengusiais plaučių navikais bei metastazėmis, centrinės nervų sistemos, kepenų, kasos navikais sergančius pacientus. Konsultacija būtų kokybiškesnė, jei minėti pacientai turėtų naujausius medicininių dokumentų išrašus bei vaizdinių tyrimų duomenis, įrašytus į skaitmenines laikmenas.”, - aiškino Dr. D.Norkus ir pridėjo, kad „Siguldos robotinės radiochirurgijos centre” jau gydėsi apie 20 Lietuvos piliečių.

Kontaktinė informacija

Kur galima registruotis konsultacijai apie radiochirurgiją kibernetiniu peiliu (CyberKnife)?
* Tiesioginei konsultacijai galima užsiregistruoti skambinant telefonu Lietuvoje +370 699 96686 arba Latvijoje +371 2 027 0077
kiekvieną dieną darbo metu.
* Rygoje mūsų konsultacijos teikiamos klinikoje DiaMed pirmadieniais ir trečiadieniais
nuo 16.00 iki 19.00 val.
* Nemokamą užklausą dėl gydymo su prašymu įvertinti situaciją galima nusiųsti ir
mūsų tinklalapyje (ir lietuviškai www.cyberknife-sigulda.com).

Užsakymo nr.: PT_75100064

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis