Įprotis dalintis viena antklode gali pakenkti sveikatai ir santykiams

Medikai tikina, kad sutuoktiniams miegoti atskirai gali būti kur kas sveikiau, nei kartu.

Esame taip įpratę, kad sutuoktiniai privalo miegoti ne tik vienoje lovoje, bet ir po viena antklode, kad neretai net ir į kokį nors viešbutuką atvykusi pora vietoj dviejų atskirų patalynės komplektų gauna vieną – su dvigule antklode. Sutuoktinio noras miegoti kitoje lovoje, kitame kambaryje ar naudotis atskiru patalynės komplektu neretai suvokiamas kaip santykių atšalimas ar netgi gresiančių skyrybų pranašas. Vis dėlto vis daugiau medikų ir psichologų kalba apie tai, jog gali nutikti atvirkščiai – būtent miegojimas po viena antklode santykiams pakenks labiau, mat taip žmonės kur kas prasčiau pailsi, dėl to tampa irzlesni ir labiau pykstasi.

Iš tiesų reikėtų ieškoti priežasčių, ne kodėl žmonės nori miegoti atskirai, bet priešingai – kodėl jie pradėjo miegoti kartu. Sario universiteto miego specialistas medicinos daktaras Neilas Stanley teigia, kad diduomenė nuo Senovės Romos laikų vedybinę lovą naudojo vien seksui, o ne poilsiui. Įprotis miegoti kartu atsirado dėl kelių priežasčių – skurdo, neleidžiančio įsigyti daugiau baldų ir erdvesnių namų, bei lytiniam aktui suteiktos sakralios reikšmės – kadangi krikščionybė įvedė tradiciją sugulti į vieną lovą tik po vedybų, toks miegojimas įgijo simbolinę prasmę.

Deja, o gal – laimei, papročiai keičiasi. Prieš keletą metų Ryerson’o universiteto (Torontas, Kanada) atlikta apklausa parodė, kad net 30-40 procentų porų miega atskirai vienas nuo kito. Ir tai, pasak N. Stanley, nereiškia, kad jie yra „mažiau pora“. Daktaro atlikti tyrimai parodė, kad kartu miegantys sutuoktiniai patiria net 50 proc. daugiau miego trikdymų, nei pasirinkę atskiras lovas.

Panirti į gilaus miego fazę neretai trukdo partnerio knarkimas, garsus šnopavimas, vartymasis, kalbėjimas pro miegus, prakaitavimas. Kontroliuoji save net to nejusdamas – kad nenutrauktum nuo šalia miegančio žmogaus antklodės, neužimtum jo vietos, turi stengtis, kad, versdamasis ant kito šono, neatsidurtum su juo veidas į veidą – niekam nėra malonu kvėpuoti kito žmogaus iškvepiamu oru. Šie dalykai neretai vyksta nesąmoningai, todėl žmonės nesuvokia, kad jų nuovargio priežastis – šalia miegantis mylimasis, ir netgi tikina, kad jausdami jo kūną šalia, išsimiega geriau. Deja, pasak Sario universiteto sociologo filosofijos daktaro Robert’o Meadows’o „žmonėms atrodo, kad jie miega geriau, kai yra kartu su partneriu, bet įrodymai byloja priešingai.“

Beje, vyrams šiuo požiūriu sekasi kiek blogiau nei moterims. Vienos universiteto atlikti tyrimai parodė, kad vyrų, miegančių kartu su partnere, organizmuose dažnai padaugėja streso hormonų ir netgi sumažėja protinis pajėgumas, o štai moterys prisitaiko lengviau, nes to išmoksta augindamos kūdikius. Tiesa, jei vyras miega itin kietai, gali nutikti priešingai – bandydama prisitaikyti prie jo skleidžiamų garsų ar judesių, moteris visą naktį prabūdrauja ir visiškai nepailsi.

Tiesa, atsakymas į tai, kaip miegas atskirai veikia santykius, nėra vienareikšmis. Jis labai priklauso nuo priežasties, kodėl išėjote į kitą lovą. Jei fizinis ryšys tebėra toks, koks buvo, dažnai liečiatės vienas prie kito, apsikabinate, pasibučiuojate – tuomet nieko bloga, jei norėdami pailsėti, po sekso išsiskirstysite į atskiras lovas ar bent jau palįsite po atskiromis antklodėmis. Kas kita, jei, bėgdami iš vedybinės lovos, bandote bėgti nuo intymumo. Tokiu atveju galbūt geriau aukoti poilsį dėl geresnių santykių ir miegoti kartu. Mat, partneriams prisiglaudus, mažėja streso hormono kortizolio ir padidėja meilės hormono oksitocino gamyba, tad blėstantis noras mylėtis gali vėl įsižiebti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis