Atvira tuberkuliozė – tik ledkalnio viršūnė! Ką turėtų žinoti kiekviena būsimo pirmokėlio mama

Besiruošiant pirmajai klasei, tenka ne tik išsirinkti mokyklą, bet ir atlikti profilaktinį būsimojo pirmokėlio sveikatos patikrinimą. Artėjant vasarai, tema apie šią „techninę apžiūrą“ mamų tarpe tampa vis aktualesnė.

Vienas iš tyrimų, kuriuos turi atlikti priešmokyklinukas – tai latentinės tuberkuliozės tyrimas, liaudyje vadinamas Mantu testu. Nors šis tyrimas yra privalomas priešmokyklinukams, vis dėlto, atsiranda sumanių mamų, kurios sužino, jog Mantu testas ypač dažnai rodo teigiamą atsakymą, nors vaikas yra sveikut sveikutėlis. Todėl jos renkasi atlikti kitą tyrimą – „auksiniu tuberkuliozės standartu“ pasaulyje vadinamą naujomis technologijomis atliekamą kraujo tyrimą, kuris „nemeluoja“.

Kodėl mamos pasiryžta pasirašyti atsisakančios „privalomojo“ Mantu testo ir vietoje jo atneša šeimos gydytojai TB Gold tyrimo rezultatus, nors tai ir papildomai kainuoja, pasakoja privačios diagnostikos klinikos „SOS Diagnostika“ vadovė Eglė Marciuškienė.

„Mantu tyrimas, kai vieną dieną į odą suleidžiamas tuberkulinas, o kitą dieną vertinama organizmo reakcija, deja, duoda labai daug klaidingai teigiamų rezultatų – pagal mokslininkų paskaičiavimus, net 41 proc. Mantu tyrimų rezultatų yra klaidingi. Klaidingą reakciją dažniausiai sukelia BCG vakcina, kuria skiepijami visi Lietuvoje gimstantys naujagimiai. O latentinė tuberkuliozė, reikia pastebėti, pradedama gydyti iškart stipriais vaistais ir gydymas trunka kelis mėnesius,“ - vertina specialistė.

Dėl laboratorijos gydytojos minėtos priežasties, visiems BCG vakcinuotiems žmonėms Pasaulio sveikatos organizacija latentinės tuberkuliozės patikrai rekomenduoja taikyti QuantiFERON TB Gold tyrimą, pramintą auksiniu tuberkuliozės standartu, mat jis nereaguoja į žmogaus turimą tuberkuliozės skiepą, yra patvirtintas moksliniais tyrimais, o pats jo veikimo mechanizmas leidžia labai tiksliai prognozuoti ligą.

Gydytoja pasakoja, jog sužinojusios šią informaciją, mamos dažnai ryžtasi apmokėti tyrimą savo lėšomis ir pristatyti šeimos gydytojai jo rezultatus, vietoje net 110 metų senumo Mantu testo. Pirmiausia, taip sužinoma tikra situacija – ar vaikas nėra užsikrėtęs latentine tuberkulioze. Drauge išvengiama nežinomybės, su kuria tenka susidurti kai kuriems vaikams, jei jiems klaidingai diagnozuojama latentinė tuberkuliozė. Tiek vaikai, tiek jų artimieji patiria didžiulį stresą, kol vyksta tolimesni tyrimai ir aiškinamasi, ar vaikas tikrai serga tuberkulioze. Gali būti be reikalo skiriama plaučių rentgenograma ar net skiriamas bereikalingas ir ypač sveikatą žalojantis gydymas.

Atvira tuberkuliozė – tik ledkalnio viršūnė

Sergantieji atvira tuberkulioze blogai jaučiasi, kosti, karščiuoja, skrepliuojasi. O sergant latentine tuberkulioze dažniausiai nejaučiama jokių simptomų. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, atviroji tuberkuliozė – yra tik ledkalnio viršūnė. Manoma, kad kur kas daugiau žmonių serga latentine tuberkulioze, kuri yra besimptomė.
Apie 10 proc. latentinės tuberkuliozės atvejų išsivysto į aktyvią tuberkuliozę. Medikai pabrėžia, kad latentinė tuberkuliozė yra lengviau išgydoma nei aktyvi. Be to, gydymas ženkliai sumažina aktyvios tuberkuliozės išsivystymo riziką.

Siekiant užkirsti kelią tuberkuliozei, naujagimiai skiepijami BCG vakcina, tačiau po skiepo nesusidaro ilgalaikis imunitetas, jis neapsaugo nuo užsikrėtimo tuberkulioze vėliau.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus profesoriaus dr. Sauliaus Čaplinsko, sergamumo tuberkulioze rodiklis Lietuvoje yra keliskart didesnis nei Europos Sąjungos šalyse. 2015 m. Lietuvoje registruoti 1083 nauji plaučių tuberkuliozės atvejai, sergamumo rodiklis siekė 37,31 atv./100 tūkst. gyventojų. Skaičiuojant nuo visų naujų tuberkuliozės atvejų, nauji plaučių tuberkuliozės atvejai sudaro beveik 90 proc.

Pavojus – visą gyvenimą

Tuberkuliozė plinta oro lašiniu būdu, t. y., tuberkuliozės mikrobakterijos patenka į orą, kai plaučių tuberkulioze sergantis žmogus, kosi, čiaudi, spjaudo skreplius. Žmogus užsikrečia įkvėpęs užkrėsto šiomis mikobakterijomis oro. Blogai vėdinamose patalpose, susibūrimų vietose tikimybė užsikrėsti didėja. Ne visi žmonės, į kurių organizmą patenka tuberkuliozės sukėlėjų, suserga tuberkulioze. Tačiau užsikrėtusiems asmenims apie 5–15 proc. išlieka tikimybė per gyvenimą susirgti tuberkulioze, paprastai per pirmuosius 2-5 metus po užsikrėtimo.
Daugumos žmonių imuninė sistema sugeba sukėlėjus išlaikyti neaktyvios „miegančios“ būsenos. Tai žmonės, sergantys latentine tuberkulioze.

Tačiau susilpnėjus imuninei sistemai, tuberkuliozės mikobakterijos gali pradėti daugintis ir žmogus gali susirgti tuberkulioze. Tikimybė susirgti šia liga padidėja, kai žmogus yra užsikrėtęs ŽIV, kai serga lėtinėmis ligomis, esant nevisavertei mitybai, imunitetą slopinančioms būklėms. Didžiausią riziką užsikrėsti ir susirgti tuberkulioze turi labai artimą kontaktą su jau sergančiais atvira plaučių tuberkulioze turintys ar turėję asmenys – ligonio šeimos nariai, bendradarbiai, draugai.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, maždaug trečdalis pasaulio gyventojų (apie 2 mlrd.) yra infekuoti tuberkuliozės mikrobakterijomis.

Keletas faktų apie tuberkuliozės aukso standartą - TB Gold tyrimą

* Šį tyrimą rekomenduoja Pasaulio Sveikatos Organizacija.
* Jis nesukelia klaidingai teigiamų rezultatų dėl BCG skiepo.
* Pasižymi dideliu specifiškumu (98 proc.) ir jautrumu (95 proc.).
* Testo rezultatai gaunami jau sekančią dieną.

Dėl tuberkuliozės reikėtų išsitirti jei:

• jūsų aplinkoje yra sergančiųjų tuberkulioze,
• jūsų aplinkoje įvyko tuberkuliozės protrūkis,
• dirbate sveikatos priežiūros srityje,
• sergate ŽIV/AIDS,
• vartojate imunintetą slopinančius vaistus,
• esate senyvo amžiaus,
• dirbate padidintos rizikos aplinkoje (pvz., laisvės
atėmimo vietose),
• dažnai keliaujate į didelio tuberkuliozės paplitimo.

Užsakymo nr.: PT_74144856

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis