Ar yra chemoterapijos vaistų, kuriuos vartojant neslinktų plaukai?

Man diagnozuota onkologinė liga. Žinau, kad bus skirta ir chemoterapija. Baiminuosi, jog galiu likti be plaukų. Ar gydant onkologinę ligą gali būti skiriami tokie chemoterapiniai vaistai, kurie nesukeltų plaukų slinkimo?

Į klausimą atsakė Onkologijos klinikos gydytojas chemoterapeutas Leonidas Gatijatulinas:

Chemoterapija skiriama tada, kai diagnozuota onkologinė liga. Šiais vaistais siekiama sunaikinti vėžines ląsteles. Tai ir yra svarbiausias chemoterapijos tikslas, todėl ir renkamas tas medikamentas, kurio poveikis vėžinėms ląstelėms bus efektyviausias.

Renkamasi iš 50 rūšių skirtingų chemoterapinių vaistų, tad pasirinkimas tikrai didelis. Deja, nėra universalių vaistų, skirtų visiems vėžio tipams gydyti, todėl kiekvienam žmogui jie renkami individualiai. Tarp jų yra ir tokių, kurie nesukelia plaukų slinkimo. Tačiau ne šis poveikis svarbiausias, gydant onkologinę ligą.

Chemoterapija skiriama dėl dviejų priežasčių:

- ji gali kontroliuoti ar net sunaikinti navikus;
- kita priežastis: siekti, kad vėžys neatsinaujintų po operacijos ar spindulinio gydymo.

Vaistai veikia ne tik vėžio paveiktas, bet ir sveikas ląsteles. Dėl išnaikintų sveikųjų ląstelių, po chemoterapijos visas organizmas nusilpsta, tampa neatsparus infekcijomis, tačiau po kelių savaičių ar net kelių mėnesių organizmo funkcijos atsistato. Jeigu Jums atliekama arba bus atliekama chemoterapija, užsirašykite Jums pasireiškusius simptomus ir apie tai praneškite gydytojui. Jis gali skirti papildomų vaistų ar pateiks naudingų patarimų, kaip šių simptomų išvengti ar sumažinti jų trukmę.

Po chemoterapijos sausėja oda, sutrinka seksualinis gyvenimas, apima nuovargis, vargina pykinimas, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, skonio pokyčiai, sutrinka kraujodara. Šiuo metu yra efektyvių vaistų, kurie, naudojami kartu su chemoterapija, gali gerokai palengvinti ligonio savijautą. Skiriami ir vaistai, mažinantys pykinimą. Prieš dešimt metų tokių vaistų pas mus nebuvo, todėl daugiau ligonių kentėjo.

Yra vaistų, kurie nesukelia plaukų slinkimo, tačiau ne dėl šio poveikio gydytojas renka vaistus. Tuo atveju, kai žinoma, kad skirti vaistai sukels plaukų slinkimą, gydytojas niekuo negali padėti, nes nėra vaistų, kurie apsaugotų nuo plaukų slinkimo.

Tačiau nereikėtų baimintis – plaukai po chemoterapijos visada atauga. Pastebime, kad jie būna dar vešlesni, stipresni, nei prieš gydymą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis