Vaistininkai įspėja: kai kurių vaistų deriniai gali būti labai pavojingi

Susirgę visi norime greičiau pasveikti, todėl stengiamės išnaudoti visas įmanomas priemones. Tačiau ar kada susimąstėte, kad galbūt ne visi jūsų vartojami preparatai yra jums reikalingi ir naudingi?

Pasak sveikatos specialistų, žmonės dažnai užsiima savigyda, todėl patys pasirenka netinkamus vaistus arba tiesiog per didelį jų kiekį. Kiekvienas praktiškas žmogus žino, kaip pasirūpinti savo sveikata, tačiau kartais nė nepagalvoja, kad pasirinkęs kelis vaistus nuo to paties negalavimo sau ne tik nepadeda, bet ir kenkia.

Dažnai vartoja tai, kas nereikalinga

Vaistininkė Giedrė Buzienė sako, kad žmonės dažnai nesusimąsto, nepasitaria su gydytoju ar vaistininku, todėl išlaidauja ir visai nereikalingiems vaistams, kurių veikliosios medžiagos kartojasi, todėl atsiranda didelė tikimybė susidurti su pašaliniu vaistų poveikiu arba jų neveiksmingumu.

„Tarkime, į daugumos vaistų nuo peršalimo sudėtį įeina didesnės ar mažesnės paracetamolio dozės. Viršytos paracetamolio dozės yra toksiškos, tačiau skirtingose vietose žmonės gali neapdairiai nusipirkti net keletą skirtingų vaistų su šia veikliąja medžiaga. Vaistinėse apsilanko ypatingai daug žmonių, vartojančių du ir daugiau vaistų. Tik dalis jų patys pasisako apie savo nusiskundimus ir vartojamus vaistus, kitų išsiklausinėjame patys. Tada patariame, ką jų situacijoje vartoti būtų tinkamiausia“, - sako „Norfos vaistinės“ Vilniuje vadovė. Ji primena, kad sunegalavus ne visada būtina griebtis vaistų: peršalimą bei jo simptomus galima efektyviai gydyti ir natūraliomis priemonėmis – arbatomis, žoliniais preparatais. Tačiau labai svarbu simptomus ne slopinti, o gydyti. Pavyzdžiui, jei kamuoja šlapias kosulys, reikia gleivių valymąsi skatinti, o ne blokuoti, todėl perkant vaistinius preparatus, visuomet verta pasitarti su vaistininku.

Nemažai pirkėjų perka didesnius kiekius nuolat vartojamų vaistų, kad būtų pigiau. Juos ypač svarbu informuoti, kad vaistus vartotų atsargiai, patarti, kuriuos vaistus ar kitus preparatus galima vartoti vienu metu, kurių vartojimą geriau atidėti vėlesniam laikui, kai baigs šiuo metu geriamus vaistus. Vaistininkė sako, kad apie vaistų suderinamumą žmonės dar žino pakankamai mažai, tačiau pacientų klausimų apie tai po truputį daugėja.

G. Buzienė pastebi, kad rudenį ir žiemą dažniausi vaistų nesuderinamumo pavyzdžiai – kelių skirtingų sudėtinių vaistų nuo peršalimo arba kosulį slopinančių ir skatinančių preparatų vartojimas vienu metu. „Kai žmogus perka tokius vaistus kartu, visuomet klausiame, ar juos vartos tas pats sergantysis. Šių vaistų vartoti kartu negalima, tarpusavyje jie nesuderinami ir gali sukelti vaistų nesuderinamumo sukeltą šalutinį poveikį“, - sako rūpestinga vaistininkė. Kai kurie vaistai vartojami kartu gali sukelti kraujavimą iš skrandžio, pavyzdžiui, kraują skystinantys preparatai ir priešuždegiminiai vaistai nuo skausmo.

Praktiški žmonės labiau rūpinasi sveikata

Ne paslaptis, kad dažniausiai daug skirtingų ir ne visada būtinų preparatų perka vyresnio amžiaus žmonės: jų krepšelyje dažnai į krūvą sugula ir širdies veiklą ar kraujotaką gerinantys, ir diabetui gydyti, ir spaudimą reguliuoti skirti stipraus poveikio vaistai. Kadangi jų vartojamų preparatų sąrašas gana ilgas, vaistų suderinamumo konsultacijos tampa ypač aktualios ir reikalingos – labai svarbu stebėti, ar vaistai neblokuoja vienas kito, ar nesustiprina veikimo, ar jų vartojimas kartu nesukelia didelės grėsmės pažeisti tam tikrą organą, pavyzdžiui, skrandį arba kepenis. Jaunesni žmonės labiau stengiasi išsaugoti gerą sveikatą ir, pasak vaistininkės, daugiau dėmesio skiria profilaktikai, nes mano, kad geriau nuolat rūpintis savo sveikata ir stiprinti organizmą, nei vėliau sirgti ir leisti pinigus brangiems vaistams.

„Tačiau sąveikauti tarpusavyje gali ne tik vaistai, bet ir maisto papildai arba vaistai su maisto papildais. Tarkime, paracetamolio nerekomenduojama vartoti su ežiuolės preparatais, nes sustiprėja neigiamas poveikis kepenims, labai daug vaistų tarpusavyje nedera su maisto papildais, kurių sudėtyje yra greipfrutų sėklų ekstrakto, skirto imunitetui stimuliuoti. Šiandien mūsų pacientai yra ne tik taupantys, bet ir besirūpinantys savo sveikata bei jaučiantys už ją atsakomybę. Vis daugiau žmonių nori ne tik aklai vartoti vaistus ar užsiimti savigyda, bet ir domėtis, kaip sustiprinti savo organizmą dar prieš atsirandant ligai arba jai jau esant – gydytis kuo saugesniais preparatais, kurie sukeltų mažiausiai šalutinių reakcijų“, - sako vaistininkė G. Buzienė.

Anot jos, į vaistininką drąsiai galima kreiptis esant nestipriam, nekomplikuotam peršalimui, kuriam gydyti pakanka nereceptinių vaistų, tačiau jei žmogus turi problemų su širdimi, kraujo spaudimu ir panašių sutrikimų yra ne vienas, gydytojo konsultacija ir receptinių vaistų išrašymas būtinas.

„Labai dažnai duodame patarimų, kaip pagerinti sveikatą nevartojant vaistų, o apsieinant su žoliniais, homeopatiniais preparatais, geriant žolelių arbatas. Jei tik galima išvengti bent vieno cheminio vaisto vartojimo, stengiamės patarti, kaip tai padaryti. Ypatingai pensinio amžiaus žmonės, kurie skaičiuoja kiekvieną eurą, naudojasi visais tais patarimais ar progomis sutaupyti. Mes, vaistininkai, esame tarsi paskutinė grandis, kuri patikrina, ar tarp daktaro išrašytų vaistų nėra nesuderinamų preparatų, ir pataria, kaip gydytis praktiškiausia“, - sako G. Buzienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis