Cinamonas – prieskonis, kurį turėtų naudoti kiekvienas diabetu sergantis žmogus

Iš Pietų ir Pietryčių Azijos kilęs prieskoninis augalas – cinamonas – daugelio mūsų namuose naudojamas pagardas: rudenį kepame obuolių pyragą su cinamonu, o štai vasarą cinamono lazdelės tampa puikiu prieskoniu gaiviesiems gėrimams pagardinti.

Šis paprastas prieskonis turi nepaprastai daug gerųjų savybių, kurias ir apžvelgsime šiame straipsnyje.

Ar žinojote, jog yra dviejų rūšių cinamonai? Kurį geriau pirkti?

Jei kada klajosite po prekybos centrą ir niekaip negalėsite išsirinkti, kokios cinamono rūšies norite, atsiminkite, jog yra dviejų rūšių cinamonas.

Ceilono cinamonas (Cinnamomum verum) – laikomas tikruoju cinamonu.

Kasia cinamonas (Cassia cinnamon), dar kitaip yra vadinamas kiniškuoju cinamonu. Šio cinamono rūšis dažniausiai yra daug pigesnė nei Ceilono cinamono. Deja, jo beveik neįmanoma atskirti nuo tikrojo cinamono, tačiau vertėtų: Kasia cinamonas savo sudėtyje turi kumarino – gamtoje randamo toksino, kuris neigiamai veikia kepenis.

Jei abejojate, ar tai tikrai Ceilono cinamonas, pirkite cinamono lazdeles (Cinnamonum zeylandicum) – tai džiovinta ir susukta vidinė Ceilono cinamono žievė, kuri dažniausiai būna kokybiška ir gali duoti naudos žmogaus organizmui.

Cinamono nauda žmogaus organizmui

Cinamono teigiamas poveikis žmogaus sveikatai yra žinomas jau nuo senų laikų. Štai viduramžiais, kuomet medicina dar nebuvo pažengusi, žmonėms reikėjo ieškoti natūralių gydymosi priemonių. Viena iš tokių buvo cinamonas. Cinamonas buvo naudojamas kaip vaistai nuo kosulio, puikiai padėjo gydyti artritą ir gerklės skausmą.

Šių laikų žmogui cinamonas taip pat gali būti labai naudingas:

* Veikia kaip antioksidantas;

* Kovoja su grybelinėmis infekcijomis;

* Mažina cholesterolį;

* Stiprina imuninę sistemą (medus su cinamonu);

* Aktyvina kraujotaką;

* Gerina bei subalansuoja virškinimą, stiprina širdį (pagal ajurvedą).

Kokie vitaminai ir mineralinės medžiagos yra cinamono lazdelėje?

Jei pažvelgsime į cinamono lazdelės sudėtį, matysime, jog joje slepiasi daug žmogaus organizmui naudingų vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Dvi cinamono lazdelės (~ 8g.) savo sudėtyje turi 8% kalcio, 4% geležies, 3% vitamino K ir net 73 % mangano, kuris aktyviai veikia baltymų, riebalų, angliavandenių apykaitą bei palaiko optimalų cholesterolio kiekį kraujyje.

Cinamonas – prieskonis, kurį turėtų naudoti kiekvienas diabetu sergantis žmogus

Jei sergate 2 tipo cukriniu diabetu, tuomet nepamirškite į savo kasdieninės mitybos racioną įtraukti ir cinamono.

Internetinio portalo diabetesjournals.org duomenimis, cinamonas gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Ne tik gliukozės, bet ir trigliceridų (riebalų), bendrojo cholesterolio, DTL („gerojo“) cholesterolio ir MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį kraujyje.

Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 60 žmonių, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu: 30 vyrų ir 30 moterų, kurių amžiaus buvo 52,2 ± 6,32 metų. Eksperimento dalyviai buvo suskirstyti į 6 grupes. Pirmos trys grupės, atitinkamai, suvartojo 1, 3 ar 6 g cinamono per dieną. Likę trys grupės vietoj gryno cinamono, vartojo atitinkamo kiekio placebo kapsules. Tyrimas vyko 40 dienų.

Tyrimo rezultatai parodė, jog žmonės, kurie vartojo natūralų cinamoną, net ir po 1g. per dieną, sumažino gliukozės koncentracijos kiekį kraujyje (18-29%) o taip pat trigliceridų (23-30%) bei MTL „blogojo“ cholesterolio (7-27%) ir bendro cholesterolio (12-26%) lygį. Jokių reikšmingų pokyčių nebuvo pastebėta placebo tabletes vartojusių žmonių grupėse.

Mėgaukitės cinamonu

Artėjant tamsiausiam metų laikui – lapkričiui, ne vienas iš mūsų vis daugiau laiko praleisime namuose, vis labiau norėsis savo gomurį palepinti įvairiais skanėstais.

Nepamirškite į savo gaminamus kepinius įdėti žiupsnelį cinamono - pagardinti cinamonu jie suteiks gardų skonį ir itin malonų kvapą, bus tikra palaima šaltą žiemos vakarą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis