Dėl vėžio bus tiriama ir atokiausiose Lietuvos vietose

Sveikas, skanus maistas ir gera nuotaika gali padėti išvengti prostatos vėžio, o susirgusiems vėžiu visa tai kartu su moderniu efektyviu gydymu – gerokai pailginti gyvenimą ir pagerinti būklę.

Taip teigė specialistai, saulėtą rudens dieną susirinkę paminėti Pasaulinės prostatos dienos renginyje „Gyvenimas tęsiasi: sveika mityba kovoje su prostatos vėžiu“.

„Vėžys veikia žmogaus emocijas. Jas veikia ir maistas. Blogai, kai susirgus dingsta apetitas. Todėl svarbu prisiminti, kad maistas yra šaltinis, kuris palaiko gyvybę. Ir maisto produktus reikia rinktis taip, kad jie užtikrintų sveikatą ir suteiktų gyvenimo džiaugsmo“, – teigė gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Pasak gydytojos, dabar atliekama labai daug tyrimų su įvairiais maisto produktais ir tiriamas jų poveikis sveikatai. Kai šie maži tyrimai prasprūsta į viešumą, neretai tam tikri produktai paskelbiami stebuklingais, neva galinčiais išgydyti nuo įvairių ligų. Tačiau apibendrinę tyrimus mokslininkai teigia, kad kasdien reikia suvalgyti ne mažiau kaip 0,5 kg daržovių ir 300 g vaisių ir maiste turi būti ne mažiau kaip 25 g skaidulų. Jų yra ne tik vaisiuose ir daržovėse, bet ir grūduose. Be to, maiste turi būti pakankamai vitaminų ir mineralų.

Dietologė teigia, kad ir valgant mėsą, ir maitinantis vegetarišku maistu organizmas gaus pakankamai būtinų maisto medžiagų. Tačiau ir vienas, ir kitas mitybos būdas turi būti subalansuotas. Gydytoja paneigia ir mitą esą dabartiniai maisto produktai labai prasti: „Mūsų gyvenimo trukmė ilgėja“, – sako ji.

Dr. E. Gavelienė pabrėžia, kad reikia valgyti reguliariai, kuo įvairesnį maistą, nustatyti savo porcijos dydį, kad gautume pakankamai maisto medžiagų, bet netuktume. Geriausia valgyti šviežius patiekalus. Taip pat reikia gerti pakankamai vandens – kiekvienam ūgio centimetrui po 10 mililitrų – maždaug apie 2 litrus.

„Užmirštame save ir tai, kas svarbiausia, – gerą maistą, mėgavimąsi juo, džiaugsmą. Dėl to daugėja vadinamųjų civilizacijos ligų“, – priduria dietologė. O šefas, „Kulinarijos studijos“ įkūrėjas Gian Luca Demarco, kuris renginio dalyvius vaišino skania ir sveika folijoje kepta žuvimi su daržovėmis, pridūrė, kad Lietuvos žmonės neturi laiko gerai maitintis. O to reikėtų išmokti. Ir reikėtų pradėti tai daryti nuo darželinukų. Be to, reikėtų išmokti ir vertinti tai, ką turime, – Lietuvos onkologai nuo prostatos vėžio išgelbėjo jo bičiulį italą, kuriam negalėjo padėti Italijos gydytojai. Dabar jis laimingas su šeima gyvena Romoje.

Lietuvoje per 17 tūkst. vyrų serga prostatos vėžiu. Kasmet jų gretas papildo dar maždaug 2 tūkstančiai vyrų. Nors liga neturi specifinių simptomų, ją nesunkiai galima nustatyti iš kraujo atliekant prostatos secifinio antigeno (PSA) testą. Tam beveik prieš dešimt metų buvo sukurta Priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programa – visi 50 metų sulaukę vyrai turi atlikti minėtą testą, o vyrai, kurių tėvai ir broliai sirgo prostatos vėžiu, šį testą turi atlikti nuo 45-erių metų.

Nacionalinio vėžio instituto direktorius prof. Feliksas Jankevičius teigia, kad, įdiegus šią programą, medikams anksti pavyksta aptikti vėžį ir ligonius laiku pradėti gydyti. Profesoriaus teigimu, Lietuvos žmonėms dabar prieinamas toks pat gydymas, koks taikomas Vakarų šalyse, – operacijos, minimaliai invaziniai gydymo būdai, radioterapija, chemoterapija. Per pastaruosius keletą metų išplitusiai ligai gydyti sukurta vadinamoji antros eilės chemoterapija ir modernūs biologiniai vaistai. Visi šie vaistai prieinami ir mūsų ligoniams, jie kompensuojami.

Renginyje buvo pasodintos dvi obelys – amžinai žydinčio sodo pradžia. „Kasmet pasodinsime daugiau obelų. Ligoniai čia galės ne tik leisti laiką, bet ir sveikatą stiprinti obuoliais“, – sakė akcijos iniciatorius Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad vyrai vengia kalbėti apie prostatos vėžį ir jaučia stigmą dėl savo ligos, todėl draugija siekia kuo plačiau skleisti žinią apie ankstyvosios diagnostikos programą ir kartu su medicininių tyrimų laboratorija „Medicina practica“ įsigijo greitosios pagalbos automobilį, kurį pavertė mobilia laboratorija. Ši laboratorija keliaus po atokiausias Lietuvos vietas ir iš neturinčių galimybės pasiekti medicinos įstaigų vyrų surinks kraujo mėginius PSA tirti. Šitaip jie galės dalyvauti prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje.

Taip pat įsteigta nemokama telefono linija: 8 800 20 800 galima skambinti kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį nuo 14 iki 18 valandos. Atsiliepusi kvalifikuota slaugytoja patars, ką daryti, susidūrus su daugeliu problemų.

„Kviečiame vyrus tapti prostatos vėžio ambasadoriais ir vienytis į draugiją. Savo miestuose ir miesteliuose panašaus likimo ištiktiems žmonėms jie galėtų patarti ar tiesiog juos išklausyti“, – sakė P. Rakštys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis