Ką dar, be malonumo ir sveikatos, galima atrasti pirtyje?

Ko reikia gyvenimui, kad jame neliktų vietos vidinei įtampai, nuovargiui, ligų maratonams, o laimę žmogus rastų pamildamas savo kūną?

Ekologinio ūkio veteranai Lietuvoje Mindaugas ir Gražina Vyskupaičiai tokį gyvenimą vadina „mėtiniu“ ir dalinasi patarimais apie vieną iš didžiausių ir sveikiausių jo švenčių – pirties malonumus.

Ką žmogaus gyvenimui gali duoti pirtis?

Mindaugas: Viską, ko trūksta. Ramybę, sveikatą, laimės pojūtį, ritualą, galimybę sugrįžti į save, o tuo pačiu – sustiprinti ryšį su artimaisiais. Pirtis žmogui leidžia gimti iš naujo. O kūnas, atsidavęs šventam „imančiam ir duodančiam” pirties malonumui, įpranta ir reikalauja kartojimo. Iš tiesų nėra tokios priežasties ir nėra tokios ligos, kuri kam nors trukdytų patirti pirties dovaną. Yra tik neteisingas nusiteikimas bei taisyklių nežinojimas, dėl kurių malonumas kartais paverčiamas vargu arba kančia.

Organizatorių nuotr.


Kaip pirtintis, kad nepakenktume, o sustiprintume savo sveikatą?

Gražina: Žinote, pirtis yra procesas, kuriame viskas svarbu. Pradedame nuo apsiprausimo šiltu vandeniu duše ir higieninės procedūros. Po to – trumpas pasisėdėjimas, po kurio nušveičiama įšilusi oda. Čia gelbsti natūralūs kūno šveitikliai, kuriais panaikiname suragėjusias ląsteles, taip pagerindami ir odos kraujotaką. Per tą laiką pirtyje įkaitinamos beržinės vantos, kurias pamerkiame kibire vandens su pirčių garinių ekstraktu. Šiuo karštu vandens tirpalu periodiškai apšlakstomi įkaitę akmenys, paskleidžiantys drėgmę ir aromatą pirties patalpoje. Jei pirtis gerai įkaitinta, galima pasėdėti po 10-15 min. 3-4 kartus.

Labai svarbu parinkti teisingą karščio ir drėgmės santykį: kuo aukštesnė temperatūra, tuo sausesnė pirtis, ir atvirkščiai. Tuomet žmogui lengviau atsipalaiduoti, per prakaitą iš kūno pasišalina per savaitę susikaupę negerumai, pagreitėja širdies plakimas, pagerėja kraujotaka. Man pačiai pirtis padėjo atsikratyti lig tol žiemą-vasarą kankinusio kojų šalimo. Žinoma, ypač daug naudos duoda grūdinimasis šaltu dušu arba ekete po pirties.

O pavojai pirtyje yra du: svarbu neperkaisti galvos, nepatingint užsidėti nuo karščio saugančią veltinę kepurę, taip pat – nuolat atstatyti prarandamus skysčius. Didžiausia savęs apgavystė yra vartoti alkoholį arba naudoti dirbtinius cheminius kvapus. Taip žmogus kenkia pats sau. Ir tai viena iš priežasčių, kodėl su vyru ėmėme kurti sveikas alternatyvas. Vietoje alkoholio mūsų pasirinkimas yra natūralios iš žolelių mišinių pagamintos pirties arbatos. O vietoje dirbtinių kvapiklių kūną žymiai labiau pradžiugina natūralūs ekologiški pirčių ekstraktai.


Kuo organizmui naudingi pirčių ekstraktai bei kaip išsirinkti tinkamą?

Mindaugas: Naudingi tada, kai yra natūralūs. Kokybiškas iš gamtos „paimtas“ ekstraktas duoda ne tik aromatą, bet ir dezinfekuoja patalpą, išvalo ir pamaitinta organizmą, saugo nuo drėgmėje gerai besidauginančių mikroorganizmų, grybelio. Kadangi kalbame apie senovės liaudies medicinos dalykus, negalime laisvai naudoti sveikatingumo terminų. Pasakysiu tik tiek, kad šį produktą gaminame nuo 1993 metų, ir šiandien mūsų ekstraktai plačiai naudojami sanatorijose ir reabilitacijos centruose įvairiems gydomiesiems bei profilaktiniams tikslams. Juos iš pradžių kūrėme patys sau – kaip sveikesnę alternatyvą sintetiniams kvapams.

Organizatorių nuotr.

Mūsų pirties garinių ekstraktų pagrindą (per 95%) sudaro beržų lapų-pumpurų ekstraktas. Apie jo gydomąsias savybes galima knygą parašyti... Ir turime šešias skirtingas rūšis, praturtintas skirtingais natūraliais eteriniais aliejais – pušų, eukaliptų, greipfrutų, taip pat rozmarinų ir citrinų, levandų ir melisų, arbatmedžio ir mėtinių eterinių aliejų mišiniais. Kurį pasirinkti? Tas ekstraktas, kurio kvapas jums maloniausias, Jūsų kūnui bus ir naudingiausias.

Kuo pakeisti ekstraktus, jei pirtis yra elektrinė?

Mindaugas: Tuomet išeitis – natūrali aromatizuota druska. Tai pigesnis, bet ne mažiau veiksmingas gaminys, sudarytas iš druskos ir eterinių aliejų mišinio. Druską reikia suberti į keramikinį indelį, užpilti šiltu vandeniu ir pastatyti ant akmenų, kad vanduo su eteriniu aliejumi garuotų ir palaikytų pirties aromatą. Šią druską kai kurios sanatorijos taip pat naudoja aromatinėms vonioms ruošti.

Ką dar, be malonumo ir sveikatos, galima atrasti pirtyje?

Gražina: Jaunystę. Pirtis puikiai paruošia kūną grožio procedūroms, todėl baigiant pirtintis, kai patalpa pravėsta iki 55-60 laipsnių, rekomenduojame atlikti masažinio medaus procedūrą. Kūną ištepkite medaus ir eterinio aliejaus mišiniu ir palaukite, kol medus susigers. Tada likučius nuplaukite po dušu, nenaudodami muilo. Medus yra viena iš puikiausių natūralių odą maitinančių, drėkinančių ir tonizuojančių medžiagų. Jis traukia drėgmę iš oro ir suteikia odai švelnaus gaivumo, malonios šilumos kūne pojūtį. Mūsų ekologiškas masažinis medus yra praturtintas tinkama eterinių aliejų kompozicija, skatinančia senstančios odos regeneraciją. Naudojame patys ir drąsiai rekomenduojame ir kitiems.

Organizatorių nuotr.

Ekologiškos pirties prekės ir kiti reikmenys mėtiniam gyvenimui Jūsų laukia

Užsakymo nr.: PT_72280620

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis