Sporto instruktorė: kaip neįsisukti į uždarą svorio numetimo-priaugimo ratą

Sporto instruktorė Viktė Bražaitė (26 m.) dalinasi patarimais apie mitybos planą ir kuo jis naudingas. Papasakojo, kokį sportą pasirinkti nusprendus lieknėti ir moterims tiek klausimų keliančias dietas.

Vikte, ar mitybos planas yra būtinas, norint pasiekti matomų rezultatų lieknėjant?

Stebuklų metant svorį nebūna. Nėra stebuklingos tabletės, riebalus tirpdančio diržo, ar super treniruoklio, kurį vien įsigijus nukrenta pora kilogramų. Laikantis mitybos plano, tačiau visiškai nejudant, regimų rezultatų gali tekti laukti ne vienerius metus. O sportuojant, tačiau valgant bet ką, bet kada ir „kiek telpa“ rezultatai taip pat nedžiugins. Optimalus rezultatas gali būti pasiektas tik suderinus mitybos režimą ir fizinį krūvį.

Kuo mitybos planas yra naudingas? Į ką atsižvelgiant jis yra sudaromas?

Mitybos planas niekuomet apie sveiką gyvenseną negalvojusiam žmogui yra tarsi vedlys sveikų ir nesveikų produktų pasaulyje, mokantis, kaip apskaičiuoti baltymų, angliavandenių ir riebalų santykį. Iš pradžių mitybos sureguliavimas gali pasirodyti painus ir neįveikiamas iššūkis. Pačiam žmogui sudėtinga apskaičiuoti, kokį santykį baltymų, angliavandenių ir riebalų jis turi gauti per dieną, kiek turi suvartoti kalorijų siekdamas numesti ar priaugti svorio, kokiu metu ir kiek valgyti. Nepatyrusiam gali atrodyti, kad suvalgyti apelsiną vakarienei yra visai nebloga išeitis, tačiau vaisiuose esanti fruktozė (cukrus) yra energijos šaltinis, ir vakare nepanaudota energija yra kaupiama ir tampa kūno riebalais. Mitybos plane konkrečiai nurodoma, koks pagrindinių mitybos komponentų (baltymų, angliavandenių, riebalų) kiekis turi būti suvartojamas, kokius produktus ir jų kiekius galima rinktis pusryčiams, pietums, vakarienei bei užkandžiams, taip pat neretai nurodomas valgymų laikas.

Mitybos planas kiekvieną kartą sudaromas individualiai, atsižvelgiant į šiuos pagrindinius aspektus:
1. Tikslai (svorio metimas, svorio auginimas, ištvermės ar jėgos didinimas ir t. t.);
2. Amžius.
3. Fizinis aktyvumas.
4. Alergijos, tam tikrų produktų netoleravimas.
5. Tam tikrų produktų atsisakymas (vegetarizmas, veganizmas).
6. Dienos režimas (kokiu metu atsikeliama ir einama miegoti, kokios galimybės valgyti darbo metu ir pan.).
7. Mėgstami ir nemėgstami maisto produktai.

Kiekvienu atveju, bendraujant su klientu, sudaromas būtent jam skirtas individualus mitybos planas. Kas tinka vienam, gali visai netikti kitam. Todėl nereikėtų tikėti, kad tai, kas padėjo jūsų draugei, būtinai tiks ir jums.

Asmeninio albumo nuotr.

Ką manote apie dietas? Dažnai merginos ir moterys griebiasi pačių griežčiausių dietų, siekiant kuo greičiau numesti svorio.

Dieta - tai terminas, įgavęs gana neigiamą prasmę plačiojoje visuomenėje, nors iš tiesų tai reiškia ne ka kitą, o mitybos režimą arba mitybos planą. Ir vis dėlto, išgirdus žodį „dieta“, įsivaizduojamas ne subalansuotas maitinimasis, o savęs alinimas valgant tris obuolius per dieną. Esu kategoriškai prieš tokią praktiką. Trumpalaikės, nesubalansuotos, dažnai mono-dietos (kuomet valgomas tik tam tikras produktas) sukelia daugiau žalos nei naudos.

Iš pradžių, dėl sumažinto maisto kiekio ir gaunamų kalorijų, svoris, be abejo, krenta, tačiau dietai pasibaigus ir sugrįžus prie įprastos mitybos, kilogramai taip pat sugrįžta. Pradėjus laikytis nesubalansuotos dietos, organizmas patiria šoką, drastiškai sumažintą maisto ir kalorijų kiekį traktuoja kaip gresiantį badavimą, todėl lėtėja medžiagų apykaita, ir gaunamos maisto medžiagos pradedamos "sandėliuoti", kad organizmas galėtų išgyventi gręsiantį badą. Metant svorį tokiu būdu, kai siekiama kuo greičiau numesti nepageidaujamus kilogramus, pirmiausia prarandama raumenų masė, o ne kūno riebalai. Riebalai sunkiau skaldomi ir neturi galimybių taip greitai sumažėti, kaip raumenys. Organizmui badaujant energijos atsargas lengviau pasiimti iš raumenų. Laikantis drastiškos dietos ilgesnį laiką, fiziologiškai žmogus jaučiasi prastai - gali kankinti silpnumas, svaigulys, galvos skausmas, skrandžio skausmai, nušiūra plaukai, oda, silpsta nagai. Moterims neretai sutrinka menstruacijų ciklas. Psichologinė būklė taip pat prasta - išgyvenamos nuotaikų kaitos, mintys sukasi vien apie maistą, atsiranda dirglumas, nervingumas, sutrinka miego režimas, žmogus nuolatos jaučiasi pavargęs. Ar keli prarasti kilogramai to verti? Manau, kad daugelis atsakytų "ne". Tačiau iš tiesų nemažai moterų, norėdamos padailinti išvaizdą, užsiima saviveikla: prisiskaitoma abejotinų svorio metimo metodų, griebiamasi įvairiausių dietų, žadančių minus 10 kg per savaitę.

Kaip jau sakiau, tai ne kas kita, o savęs alinimas. Nereikalingi kilogramai per savaitę neužaugo, kodėl tuomet norima juos per savaitę numesti? Susižavėjusioms greitu dietų rezultatu noriu pasakyti: turėkite kantrybės. Stebuklų nebūna, reikia ir laiko, ir valios, tik tuomet turėsite jus džiuginantį rezultatą. O drastiškų dietų pasekmės sveikatai gali būti žiaurios.

Asmeninio albumo nuotr.

Ką rekomenduotumėte moterims, kurios nusprendė lieknėti ir nori pradėti sportuoti. Nuo ko geriausia pradėti, kokį sportą pasirinkti, kad nenualintų savęs, tačiau ir rezultatus matytų?

Kaip ir kalbant apie mitybą, taip ir apie fizinį krūvį - treniruočių pobūdžio pasirinkimas yra individualus dalykas. Nežinant nuo ko pradėti, visuomet siūlau pabandyti įvairius užsiėmimus. Šiandien treniruočių pasiūla yra didžiulė, lieka išsirinkti labiausiai priimtinus. Jei nesinori šurmulio, žmonių minios, pratimų ar choreografinių žingsnelių kartojimo kartu su visais, siūlau išbandyti jėgos treniruotes treniruoklių salėje. Jei darbas treniruoklių salėje nežavi, daugelyje sporto klubų vyksta grupiniai užsiėmimai. Galbūt meilę sportui jums įžiebs jėgos treniruotės (body pump, kūno dizaino, funkcinės treniruotės), galbūt atrasite save choreografiniuose užsiėmimuose (zumba, aerodance ir kt.). Po įtemptos darbo dienos norisi atsipalaidavimo, ramios muzikos, susikoncentravimo? Tuomet siūlau apsilankyti pilates, kalanetikos ar jogos užsiėmimuose. Itin svarbu, kad sportas netaptų katorga, prievole, nes tokiu atveju anksčiau ar vėliau ši veikla tiesiog bus metama.

Moterims, nusprendusioms pradėti sportuoti, bet nežinančioms, nei kaip, nei ką daryti, pirmiausia rekomenduoju apsilankyti sporto klube. Kodėl? Nes sporto klubuose dirbantys profesionalai suteiks jums reikalingą informaciją, apmokys bazinių pratimų technikos, sudarys individualias sporto ir mitybos programas, treniruotės metu prižiūrės, ar atliekate pratimus teisingai. Užsiimant saviveikla, neretai organizmui padaroma daugiau žalos nei naudos. Mane stebina, kad žmonės vis dar vengia investuoti į asmeninio trenerio ar mitybos specialisto konsultacijas. Juk tai investicija į save, savo kūną ir sveikatą. Suskaudus dantims juk nekyla minčių tvarkytis jų patiems, kreipiamasi į specialistus. Trenerių nereikia bijoti! Jų darbas yra rūpintis klientais, jiems patarti ir prižiūrėti. Todėl pirmą kartą apsilankiusios sporto klube nepulkite daryti bet ko, o drąsiai žygiuokite tiesiai pas trenerį.

Kaip dažnai reikia sportuoti, lieknėjant? Kiek vidutiniškai laiko per savaitę reikėtų skirti sportui?

Treniruočių intensyvumas ir dažnumas priklauso nuo individualios asmens fizinės būklės. Niekuomet nesportavusioms moterims siūlau pradėti nuo 2-3 kartų per savaitę. Sustiprėjus treniruočių skaičių galima didinti iki 6 kartų per savaitę - pasilikite nors vieną dieną poilsiui, kuris svorio metimui yra taip pat svarbus kaip ir fizinis krūvis ar subalansuota mityba. Derėtų nepamiršti, jog žmogus judėti turi kasdien. Aktyvus judėjimas - ne tik treniruotės sporto klube. Tai gali būti ir pasivaikščiojimas, namų tvarkymasis, bėgiojimas po parduotuves ir suknelių matavimasis. Per dieną rekomenduojama nueiti apie 10 tūkst. žingsnių, turint išmaniuosius telefonus apskaičiuoti nueitus žingsnius specialių programėlių pagalba yra itin paprasta.

Kiek svorio yra sveika numesti per mėnesį (pvz.: vidutinio sudėjimo moteriai) ? Dažnai moterys ir merginos persistengia arba nusivilia, nepasiekę ryškių arba nerealiai užsibrėžtų rezultatų?

Nežalojant organizmo, rekomenduojama numesti 1% kūno masės per savaitę. Pavyzdžiui, 70 kg sverianti moteris, norėdama numesti svorio, per savaitę turėtų atsikratyti ne daugiau 700 g. Per mėnesį šiuo atveju reikėtų atsikratyti 2,5-3 kg. Gali pasirodyti, kad skaičiai nėra įspūdingi. Tačiau, kaip jau minėjau anksčiau, nereikia norėti atsikratyti kelerius metus auginto svorio per porą savaičių. Staigiai numesti kilogramai raumeninės masės sąskaita netruks sugrįžti ir kyla rizika įsisukti į uždarą svorio numetimo-priaugimo ratą. Siekiant atsikratyti kūno riebalų, sumažinti kūno svorį ir jį išlaikyti, reikia apsišarvuoti kantrybe ir tikslo siekti mažais, bet užtikrintais žingsneliais.

Asmeninio albumo nuotr. (E. Žukauskaitės nuotr.)

Kaip manote, ar norint išlaikyti gražias kūno formas, reikia sportą ir sveiką mitybą paversti gyvenimo būdu?

Iš tiesų, sveika mityba ir aktyvus judėjimas turėtų tapti gyvenimo būdu. Ir ne tik siekiant išlaikyti dailias kūno formas. Pirmiausia, toks gyvenimo būdas yra puiki įvairių sveikatos problemų prevencija. Neretai daugybe ligų susergama dėl nesubalansuotos, nereguliarios, chaotiškos mitybos, nejudrumo. Deja, tačiau šioje srityje dviračio išradinėti neverta - tinkama mityba ir fizinis krūvis yra tiesiausias kelias gražių formų link.

Vikte, vis dėlto, ar tik sportas ir teisinga mityba leidžia moteriai jaustis gerai ir pasitikinčiai savimi? Galbūt ne tai yra svarbiausia?

Tikriausiai galima parašyti ne vieną knygą apie tai, kada moteris jaučiasi graži ir laiminga. Sportas ir sveika mityba tikrai nėra vieninteliai aspektai, leidžiantys jaustis gerai ir pasitikėti savimi. Neretai moterys yra labai savikritiškos, ieškančios trūkumų ten, kur jų galbūt ir nėra. Pasitikėti savimi ir mylėti save reikia išmokti. Savo klientėms visuomet kartoju: ištieskite pečius, kilstelėkite galvą aukščiau, išlaikykite karališką laikyseną - tuomet ir jausitės karališkai. Sportas ir subalansuota mityba, sveika gyvensena užtikrina gerą fizinę savijautą, klientės neretai džiaugiasi užplūdusiu energijos antplūdžiu po treniruočių, geresne nuotaika. O plati šypsena, energija, nepriekaištinga laikysena ir dailėjančios kūno formos, be jokios abejonės, prisideda prie augančio pasitikėjimo savimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis