Tad kokį pieną rinktis?

Šis klausimas dažniausiai yra keliamas tų, kurie yra alergiški karvės pienui arba dar rečiau tų, kurie ieško naujovių ir nori savo mitybos racioną paįvairinti.

Aš esu viena iš jų. Kai paprastas karvės pienas, kuris kiekvieną rytą buvo pilamas į kavą, man nusibodo, pamaniau, jog metas pokyčiams. Nupėdinau į parduotuvę išsirinkti kokosų pieno, nors prieš mano akis rikiavosi visa galybė įvairiausių pieno rūšių. Nusprendžiau pasidomėti, ar tikrai, kitų rūšių pienas gali atstoti karvės pieną?

Kokosų pienas

Kokosų pienas
Kokosų pienas
Fotolia nuotr.

Kokosų piene yra daug žmogui naudingų medžiagų: kalio, mangano, vitamino C, cinko. Gal todėl šio pieno rūšis jau nuo senų laikų yra labai mėgstama tailandietiškoje virtuvėje, o dabar vis daugiau žmonių kokosų pieną naudoja ir savo virtuvėje.

Dar vienas kokosų pieno privalumas, atrodo, galėtų būti tas, jog jis yra nekaloringas, tad galėtų būti drąsiai naudojamas žmonių, kurie laikosi dietos. Tačiau kokosų piene slypi kitas pavojus.

Taip, kokosų pienas turi mažai kalorijų, tačiau daug sočiųjų riebalų. O šie, kaip žinoma, nėra pats geriausias pasirinkimas, mat yra visiškai nenaudingi žmogaus organizmui. Riebalų yra išskiriamos dvi pagrindinės rūšys – sotieji ir nesotieji. Visgi, žmogaus organizmui yra reikalingi nesotieji riebalai. Jų gausu yra avokaduose, lašišoje, riešutuose ir pan.

Sotieji riebalai, kurių yra nemažai kokoso piene, padidina cholesterolio kiekį kraujyje.

"Jei per dieną išgersite pusę litro pieno, gausite 20 proc. paros baltymų normą, 72 proc. kalcio, 10 proc. fosforo, 22 proc. jodo, 30 proc. vitaminų."

Ryžių pienas

Fotolia nuotr.

Ryžių pienas yra gaminamas iš nesaldintų rudųjų ryžių. Jis neturi cholesterolio, sočiųjų riebalų ir laktozės, tad yra puikus pasirinkimas tiems, kurie netoleruoja laktozės.

Tačiau yra keletas ryžių pieno trūkumų. Ryžių pienas turi daug kalorijų ir mažai vertingų medžiagų: kalcio, proteinų, vitamino A, kurio yra gausu pilno riebumo karvės piene. Žmonėms, kuriuos vargina maisto alergija, toks ryžių pienas galėtų būti puikus pasirinkimas.

Migdolų pienas

M.Požerskytės nuotr.

Šio tipo pienas yra labai paplitęs ajurvedinėje mityboje. Migdolų pieną kai kurie žmonės pasigamina patys namuose. Tereikia tik vieną puodelį migdolų užmerkti vandenyje bent šešioms valandoms. Po šešių valandų vandenį išpilti, nusausinti migdolus ir juos sumalti, užpilant tris puodelius vandens. Ir štai – pats puikiausias migdolų pienas jau yra pagamintas.

Gera žinia yra ta, kad toks pienas yra nekaloringas, neturi cholesterolio ir laktozės, yra prisotintas vitaminu E, turi mažai riebalų ir žinoma, kaip ir visi karvės pieno pakaitalai, turi mažai proteinų.

Migdolų pienas yra praturtintas kalciu, puikus šaltinis vitamino D, E ir A. Migdolų pieną, kaip alternatyvą karvės pienui, renkasi daugybė žmonių.

Ar verta keisti paprastą pieną į kitas pieno rūšis?

Pamenu, kuomet buvau maža mergaitė, nemėgau pieno. Kaip ir įvairių košių, kurias nuolatos turėjau valgyti. Nuo pieno man dažnai prasidėdavo vidurių pūtimas.

Kaip niekada ryškiai atsimenu tą dieną, kai pirmą kartą mama iš kaimo parvežė šilto pieno. Privertė išgerti visą stiklinę, o jo skonis ir kvapas tuomet manęs nė kiek nežavėjo. Ir tik paaugusi supratau, kad tas šiltas, šviežias pienas buvo pats tikriausias ir geriausias, nepalyginsi su tais, kuriuos dabar galima nusipirkti prekybos centruose...

Tad, ar verta paprastą pieną keisti į kitas pieno rūšis, spręsti Jums.

Manau, kad skaičiai yra iškalbingi ir sufleruoja teisingą atsakymą. Jei per dieną išgersite pusę litro pieno, gausite 20 proc. paros baltymų normą, 72 proc. kalcio, 10 proc. fosforo, 22 proc. jodo, 30 proc. vitaminų. Nei vienas iš pieno pakaitalų neturi tiek daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų, kaip karvės pienas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis