Linų sėmenys – geriausias vaistas nuo daugelio ligų

Linai yra unikalūs augalai, kuriuose daug augalinių baltymų, vitaminų, mikroelementų ir ląstelienos. Jau mūsų močiutės žinojo apie stebuklingas linų savybes, sugalvodavo receptus nuo ligų, kuriuos perduodavo iš lūpų į lūpas. Surinkome informaciją apie tai, kas yra linų sėmenys, kokiomis savybėmis jos pasižymi, ir kaip padeda gydyti ligas.

Linų sėmenys geriausiai iš visų augalinių priemonių padeda nuo parazitų. Linų sėmenų nuoviras naikina visų rūšių helmintus, išskyrus askarides. Bet jei prie sėmenų pridėsite porą nemaltų gvazdikėlių, neišgyvens nė askaridės.


Archeologiniai tyrinėjimai patvirtina faktą, kad mūsų protėviai žinojo linus, ir plačiai juos naudojo audimui ir kaip svarbų maistinių medžiagų šaltinį, kai trūkdavo mėsos. Linų sėmenys turi labai daug maistinių medžiagų. Juose yra 26 proc. baltymų, 40 proc. riebalų, 22 proc. angliavandenių, 8 proc. ląstelienos, 4 proc. pelenų. Linų baltymuose yra visų mūsų organizmui reikalingų amino rūgščių.


Maistui tinka ir termiškai neapdoroti linų sėmenys. Taip baltymai bus aktyvesni ir organizmas lengviau juos įsisavins. Linų sėmenyse, lyginant su ankštiniais, yra 2 kartus daugiau aliejų, ir 30 proc. daugiau biologiškai aktyvių riebalų.


Angliavandenių linų sėmenyse 1,7 karto daugiau nei sojose. 70 kg sveriančiam žmogui per dieną reikia suvalgyti 24 g linų sėmenų. Dažniausiai linų sėmenys maistui vartojami sumalti. Jie valgomi kaip maloniai kvepianti košelė.


Susmulkinti sėmenys turi didesnį kontakto su skrandžio sultimis paviršių, todėl organizmas lengviau įsisavina juose esančias naudingąsias medžiagas. Susmulkintus sėmenis sandariame inde galima laikyti iki pusės metų – jie nepraranda savo maistinių savybių. Tokiu mišiniu galima skaninti įvairius patiekalus, nekeičiant gamybos technologijos, bet geriausia jų įberti į patiekalą baigiant gaminti arba prieš pat patiekiant.


Linų sėmenys padidina patiekalo maistines savybes ir pagerina jo skonį. Iš susmulkintų sėmenų galima pagaminti skanią chalvą, išvirti kisielių ar iškepti duoną, jais galima skaninti salotas, pirmus ir antrus patiekalus.


Iš linų sėmenų spaudžiamas specifinio kvapo aliejus. Tačiau nors aliejus ir labai naudingas mūsų organizmui, jis pasižymi silpnesnėmis priešparazitinėmis savybėmis, nei nuovirai. Tai galima paaiškinti tuo, kad išspaudose lieka didelė dalis naudingų medžiagų ir ląstelienos.


Norint pasigaminti nuovirą, reikia 2 valgomųjų šaukštų linų sėmenų 1 litrui vandens. Juos reikia kaitinti garų vonelėje 30 min. ir palaikyti, kol atauš. Gerti 2-3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį.


Gaminant linų sėmenų kisielių, jį galima paskaninti uogomis ar citrinų sultimis. Linų sėmenys ir jų nuovirai naikina visų rūšių grybelius, helmintus ir įvairius patogeninius mikroorganizmus. Kisieliaus ar nuoviro nepatartina saldinti cukrumi, nes tai sumažina jų veiksmingumą valant organizmą nuo parazitų. Saldinti galima stevija, kuri dar ir sustiprina priešparazitinį linų sėmenų poveikį.


Galima vartoti ir nesmulkintus linų sėmenis. Pradiniame parazitų varymo etape galima 8-10 dienų vartoti po 2 valgomuosius šaukštus linų sėmenų ryte ir vakare. Profilaktiškai vartojant užtenka ne mažiau nei 5 gramų linų sėmenų.


Bendra išvada: linų sėmenys yra labai veiksminga ir prieinama priešparazitinė priemonė.


Dauguma išsivysčiusių pasaulio šalių (ypač JAV ir Europoje) kasmet didina linų sėmenų suvartojimą vienam žmogui.

Išbandykite organizmo valymą su linų sėmenimis ir jau po kelių dienų pajusite rezultatą: praeina širdies ir kraujagyslių sistemos skausmai, palengvėja kvėpavimas, išsivalo organizmas, oda ir ypač sąnariai.


Linų sėmenys padeda ir nuo vidinių edemų


4 arbatinius šaukštelius linų sėmenų reikia užpilti 1 l vandens. Virinkite 10–15 minučių, tada prikaistuvį uždenkite ir padėkite į šiltą vietą. Palikite 1 valandą, kad prisitrauktų. Galima neperkošti. Paskaninti galima citrinų sultimis. Gerkite po pusę stiklinės kas 2 valandas, 6–8 kartus per dieną. Rezultatą pajusite po 2–3 savaičių. Geriausia gerti karštą.


Linų sėmenys nuo podagros ir reumato


2 arbatinius šaukštelius linų sėmenų 15 minučių virinkite 1,5 stiklinės vandens, palikite 10 minučių prisitraukti, 5 minutes plakite butelyje, tada perkoškite per marlę. Gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 4–5 kartus per dieną.


Nuo chroniško vidurių užkietėjimo


Kasdien nakčiai išgerkite po 1 stiklinę neperkošto nuoviro (santykiu: 1 arbatinis šaukštelis sėmenų 1 stiklinei verdančio vandens).


Preparatus reikia vartoti tik šviežiai pagamintus.


Subrendę linų sėmenys išskiria daug gleivių, kurios aptraukia, suminkština ir turi priešuždegiminį poveikį, todėl yra vartojami nuo uždegiminių virškinimo sistemos ir kvėpavimo takų ligų.


Suvartotos gleivės ilgai išlieka ant gleivinių, apsaugodamos jas nuo suerzinimo kenksmingomis medžiagomis, nes ant jų nebepatenka skrandžio ir žarnyno sultys. Vadinamasis sėmenų kisielius vartojamas nuo bronchų ligų, užkimimo, gastrito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų, chroniškų kolitų, šlapimo pūslės ir inkstų uždegimo.


Kisielius iš sėmenų


3 gramus sėmenų užpilkite puse stiklinės verdančio vandens, plakite 15 minučių ir perkoškite. Gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 3–4 kartus per dieną.


Kadangi sėmenų nuoviras yra kisieliaus konsistencijos, jis turi ir kitų savybių. Iš jų pagaminta „arbata“ veiksmingai padeda nuo dantenų uždegimo ir kitų uždegiminių procesų burnoje ir ryklėje (reikia skalauti).


Norint pasigaminti tokią „arbatą“, prireiks 4 arbatinių šaukštelių sėmenų, užpilkite juos 1 litru vandens ir virkite 10–15 minučių, tada uždenkite puodą ir vienai valandai padėkite į šiltą vietą. Gauto nuoviro galima neperkošti. Paskaninti galima citrinų sultimis. Tokį nuovirą geriausia gerti karštą, po 100 ml kas 2 valandas (6–8 kartus per dieną).


Šis nuoviras padeda, kai dėl širdies ir inkstų ligų ištinsta veidas. Rezultatas matyti po 2–3 savaičių.


Aliejus, išspaustas iš kokybiškų geriausių aliejinių linų sėmenų rūšių, pasižymi gydomosiomis ir profilaktinėmis savybėmis. Jis padeda nuo riebalų apykaitos sutrikimų, aterosklerozės, onkologinių ligų. Reguliariai vartojant sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.


Linų sėmenų aliejus užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Jis taip pat normalizuoja kepenų, skydliaukės, žarnyno, skrandžio funkciją, didina potenciją, pasižymi jauninančiu poveikiu, padeda gydyti žaizdas. Nustatyta, kad linų sėmenų aliejus palengvina nėštumą ir gimdymą.


Nuo viduriavimo


1 valgomąjį šaukštą sėmenų užpilkite puse stiklinės karšto vandens. Virinkite ant silpnos ugnies 15 minučių, perkoškite ir sunaudokite vienai klizmai. Linų sėmenų – 40 g, šlaitinio dirvenio (šaknų) – 30 g, beržų lapų – 30 g. 10 gramų žaliavos užpilkite 1 stikline karšto vandens ir laikykite uždarame emaliuotame inde garų vonioje 15 minučių. 45 min palikite aušti, likusią žaliavą nuspauskite. Gerkite po 1/4–1/3 stiklinės nuoviro kelis kartus visą dieną.


Nuo pielonefrito


Laisvinantį poveikį turi toks užpilas: 1 valgomąjį šaukštą nemaltų linų sėmenų reikia užpilti 1 stikline verdančio vandens, palikti 15 minučių prisitraukti, suplakant, po to perkošti. Gerti po 1/4 – 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną 30 minučių prieš valgį.


Nuo kosulio


2–3 valgomuosius šaukštus linų sėmenų užpilkite 1,5 stiklinės karšto vandens ir plakite 10 minučių, po to perkoškite. Į gautą skystį įberkite 5 arbatinius šaukštelius saldymedžio, 1,5 arbatinio šaukštelio anyžių, 400 gramų medaus (geriausia liepų) ir kruopščiai išmaišykite. Mišinį virkite 5 minutes, palikite ataušti, perkoškite. Gerkite po 2/3 stiklinės 3–4 kartus per dieną prieš valgį.


Nuo vandenligės


4 arbatinius šaukštelius linų sėmenų užpilkite 1 litru vandens, virinkite 15 minučių ir suvynioję palikite prisitraukti 1 valandą. Galima neperkošti. Gerti karštą po pusę stiklinės kas dvi valandas, 6–9 kartus per dieną. Rezultatą pajusite po 2–3 savaičių.


Nuo chroniško vidurių užkietėjimo


1 arbatinį šaukštelį linų sėmenų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palikite uždengtame ir apvyniotame puode 4–5 valandas. Visą normą kartu su sėmenimis išgerkite prieš miegą. Vaikams reikia gerti po pusę stiklinės.


Nuo gastrito


20 g linų sėmenų užpilkite 1 l vandens, palaikykite 5 valandas, perkoškite. Gerkite po pusę stiklinės.


Kaip šlapimą varanti priemonė


1 valgomąjį šaukštą sėmenų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palikite prisitraukti 30 minučių. Gerkite po 1 valg. šaukštą 3–4 kartus per dieną.


Nuo kartumo burnoje


Sutrinkite arba sumalkite linų sėmenis, kad gautumėte 1 valgomąjį šaukštą sėmenų miltų. Išvirkite iš jų skystą kisielių. Gerkite ryte ir vakare prieš valgį.


Nuo kosulio


Vieną savaitę ligoniui reikia gerti arbatą iš linų sėmenų.


Pastaba


Perdozavus linų sėmenų gali atsirasti nemalonių pojūčių kepenų srityje, nes sėmenyse daug riebalų. Jų vartoti nerekomenduojama, jei skrandyje ar žarnyne yra uždegiminių procesų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis