Migdomieji gerokai didina mirties riziką

Remiantis naujausiu tyrimu, tikimybė, jog dukart per mėnesį vaistus nuo nemigos vartojantys žmonės mirs anksčiau laiko, yra keturis kartus didesnė.

Mokslininkai įspėjo, jog šios tyrimo išvados sukėlė didelį susirūpinimą dėl vaistų nuo nemigos saugumo. Pasak jų, žmonės vietoj to turėtų apsvarstyti gydymą terapija, praneša telegraph.co.uk.

Beveik penkis kartus labiau tikėtina, jog dažniausiai išrašomų receptinių vaistų didesnes dozes vartojantys žmonės mirs. Be to, tikimybė susirgti vėžiu padidėja triskart.

Žurnale "BML Open" paskelbtame tyrime dalyvavo 10 tūkst. 500 žmonių, vartojančių įvairius vaistus nuo nemigos. Mokslininkai palygino šių žmonių sveikatos būklę su tais, kurie nevartoja vaistų, tačiau jų gyvenimo būdai ir sveikata panašūs.

Šešis kartus labiau tikėtina, jog didesnes temazepamo dozes vartojantys žmonės mirs per ateinančius 2,5 metų. Dažniausiai zolpidemą vartojančių žmonių mirties tikimybė yra 5,7 karto didesnė.

Be to, nustatyta, jog vaistai nuo nemigos gali sukelti depresiją ir susilpninti vairavimo įgūdžius.

Pasak tyrimą atlikusių mokslininkų, valdžia turėtų pasinaudoti šiomis išvadomis ir nustatyti, ar net nedidelių dozių vaistų nuo nemigos vartojimas yra saugus.

Mokslininkai teigia, jog tokių vaistų vartojimas gali būti susijęs su 320-507 tūkst. mirties atvejų JAV.

Patarimai, kaip užmigti be vaistų

1. Eikite miegoti ir kelkitės kasdien tuo pačiu metu. Geriausias metas gultis yra 22–23 valanda, o keltis – 7 val. Tiesa, su amžiumi miego gilumas mažėja. Vyresniame amžiuje normalu miegoti jautriau, keletą kartų per naktį pabusti ar išmiegoti šiek tiek trumpiau nei jaunystėje. Kasdien kelkitės tuo pačiu metu, kad ir kiek nedaug pamiegojote. Taip elgiantis nusistovi ir užmigimo laikas, nes tai padeda sureguliuoti biologinį laikrodį.

2. Prieš miegą 3–4 valandas nevartokite stimuliuojamųjų gėrimų. Kofeino turintys gėrimai ir maisto produktai (kava, arbata, kokakola, šokoladas) gali trukdyti užmigti, miegas tampa negilus. Netgi dienos pradžioje suvartotas kofeinas gali trukdyti nakties miegui. Alkoholis lyg ir padeda greičiau užmigti pernelyg įsitempusiems žmonėms, tačiau dėl jo dažniau pabundama naktį arba anksti ryte.

3. Susikurkite prieš miegą kokį nors ritualą. Suvalgykite kokį nors vaisių, išgerkite stiklinę pieno, eikite pasivaikščioti, palįskite po šiltu dušu, paskaitykite, pasiruoškite drabužius rytdienai. Tai organizmui bus tarsi ženklas, kad po šių veiksmų jis eis miegoti.

4. Jei taupote miegą, nedarykite to vakare. Jei turime skubių darbų, dauguma mūsų esame linkę eiti miegoti vėliau, nes tikimės atsigriebti ilgiau pamiegoję ryte. Iš tiesų svarbiausios ir reikalingiausios pirmosios 3-5 miego valandos, tuomet miegas būna giliausias ir geriausiai padeda atkurti organizmo resursus.

5. Daugiau judėkite. Giliosios miego fazės nakties pradžioje truks ilgiau, jeigu dieną būsite aktyvūs, patirsite fizinį krūvį. Todėl pasportuokite, padirbkite fizinių darbų. Tiesa, nepersistenkite – pernelyg didelis fizinis nuovargis taip pat trukdo užmigti. Susiplanuokite aktyvumo laiką taip, kad nesportuotumėte likus trims valandoms iki planuojamos miego pradžios. Prieš pat einant miegoti užteks ramiai pasivaikščioti.

6. Pasirūpinkite, kad miegamasis būtų patogus, kad jame nebūtų šviesos ir triukšmo. Patogi, tyli aplinka sumažins tikimybę, kad prabusite naktį. Triukšmas, kuris jūsų nepažadina, vis tiek gali kenkti miego kokybei. Todėl naudinga uždaryti duris, užtraukti šviesą sulaikančias užuolaidas, pasitiesti kilimą.

7. Išvėdinkite kambarį, bet pernelyg neatšaldykite. Išvėdintame kambaryje daugiau deguonies, todėl lengviau užmigti. Be to, vėsesnis oras naudingesnis miego kokybei nei tvankuma. Kai kurie žmonės mėgsta miegoti prie atviro lango tiek vasarą, tiek žiemą. Jei esate taip įpratę – puiku, bet jei mėgstate šilumą, nepersistenkite – per daug vėsus kambarys, kaip ir per daug šiltas, gali trukdyti miegoti.

8. Neikite miegoti alkani arba persivalgę. Taisyklė „po šešių nieko nė į burną“ gal ir padės atsikratyti antsvorio, bet tuščias skrandis trukdys užmigti. O prastas miegas, kaip rodo tyrimai, augina papildomus kilogramus. Taigi galite likti ir be miego, ir be lieknos talijos. Toks pat pavojingas miegui (ir, žinoma, figūrai) yra persivalgymas. Neprikiškite skrandžio sunkaus ir riebaus maisto, bet nebijokite lengvų užkandžių.

9. Nesistenkite užmigti. Matydami, kad negalime užmigti, paprastai imame nervintis, nuolat dirsčiojame į laikrodį, o tai tik sukelia papildomos įtampos ir padidina problemą. Jeigu neužmiegate, atsikelkite ir užsiimkite kažkuo kitu, pvz. paskaitykite knygą, išeikite į balkoną pakvėpuoti grynu oru. Nesiimkite sudėtingos veiklos. Grįžkite į lovą tik apėmus miegui.

10. Pamirškite problemas ir atsipalaiduokite. Laikas, gulint lovoje ir laukiant, kol pavyks užmigti, dažniausia skiriamas apmąstyti prabėgusios dienos nesėkmes ir pasinervinti dėl kitą dieną laukiančių darbų bei užduočių. Vykite šalin visada nemalonias mintis ir stenkitės vadovautis taisykle: „Rytas už vakarą protingesnis“. Jei gerai išsimiegosite, būtent toks jis ir bus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis