Meilės ligos gali baigtis ir nevaisingumu

Atostogas priminti gali ne tik tobulas įdegis ir nerūpestingas dienas menančios nuotraukos. Poatostoginį laikotarpį gali apkartinti ir ne visai malonios staigmenos – dėl atsitiktinių ir nesaugių meilės nuotykių diagnozuotos lytiškai plintančios ligos.

Medikai aiškina, kad klimatinėse zonose, kuriose yra labai ryškūs metų laikai, lytiniu keliu plintančių ligų (LPL) diagnozės priklauso nuo sezoniškumo. Vasarą ir ankstyvą rudenį ginekologai diagnozuoja daugiau LPL atvejų, nei šaltuoju metų laiku.

„Nuo darbų ir rutinos atostogų metu išsivadavę žmonės nori naujų įspūdžių ir pojūčių. Na, o vasaros atostogos – idealus laikas. Be to, žmonės įprato keliauti, o kartu su jais keliauja ir ligos”, – ligų plitimo tendencijas aiškina privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita” gydytoja akušerė ginekologė Birutė Ramanauskienė. Ji pastebi, kad visuomenėje atlaidžiau žiūrima ir į atsitiktinius santykius, dažną partnerių kaitą, todėl ir LPL ligų diagnozuojama vis daugiau.

Konkuruoja su venerinėmis

Medikė pabrėžia, kad prie senųjų venerinių ligų, prisijungė ir šiuolaikinės lytiniu keliu plintančios ligos. Prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje dažniausiai buvo diagnozuojami sifilio, trichimonozės ir gonorėjos atvejai. Pastaruoju metu, su jomis konkuruoja chlamidijos, žmogaus papilomos virusas (ŽPV), mikoplazmos ir ureaplazmos virusai, kurie sukelia LPL ligas.

„Venerinės ligos neišnyko, tačiau jų diagnozuojama kiek mažiau. Dabar vyrauja naujosios ligos, iš kurių klastingiausios yra žmogaus papilomos viruso sukeliamos ligos”, – sako gyd. Ramanauskienė.
Jos nuomone, ŽPV – vienas klastingiausių virusų ir visuomenėje apie tai kalbama per mažai. Nes visoms, be išimties, gimdos kaklelio vėžiu sergančioms moterims nustatomas onkogeninis ŽPV tipas. Tai yra vėžį sukeliantis tipas.

Grūmoja nevaisingumu

Gydytojos teigimu, dažniausiai pasitaikantys LPL simptomai yra labai nemalonūs, todėl moterys ilgai nedelsia ir atsiradus pirmiesiems nemaloniems pojūčiams pasirodo gydytojams. Kai kurios lytiškai plintančios ligos apima ne tik lytinius organus, bet pažeidžia ir šlapimo takus. Moterys dėl savo anatominių savybių – dėl trumpos šlaplės – kelis kartus greičiau patiria nemalonius pojūčius, kurie ir atveda į gydytojo kabinetą. Vyrai dažnai ilgiau nejaučia lytinių ligų simptomų, nes jų šlaplė ilga.

Gydytojai ginekologai glaudžiai bendradarbiauja su kitų ligų specialistais, dažniausiai – su oftalmologais ir reumatologais. Nes, pavyzdžiui, mikoplazmos ir uralplazmos virusai sukelia akių bei sąnarių uždegimus.

Medikai įspėja, kad užleistos ir negydomos lytiškai plintančios ligos sukelia nevaisingumą.

Ypač pavojingi negydomi chlamidijos, mikoplazmos, ureaplazmos virusai. Jų išprovokuotos ligos sukelia nevaisingumą, ŽPV virusas – gimdos kaklelio vėžį, o sifilis gali sukelti naujagimių įgimtą sifilį.

Todėl pakitus išskyroms, atsiradus nemaloniems kvapams iš lytinių organų, esant gausioms, gelsvoms, žalsvoms ar net su krauju išskyroms, būtina kreiptis į medikus. Taip pat susirūpinti turėtų ir tos moterys ir merginos, kurios skundžiasi deginimu, niežuliu, bėrimu lytinių organų srityje, pilvo skausmais, o užsikrėtus neonkogeninio tipo ŽPV – atsiradusiomis karputėmis.

Patirtis nuo ligų neapsaugo

Akušerė ginekologė B. Ramanauskienė sako, kad į rizikos grupes patenka visos seksualiai aktyvios 15-45 metų merginos ir moterys. Tačiau gydytoja pabrėžia, kad užsikrėsti ligomis gali įvairaus amžiaus žmonės.
„Pusiau juokais ir visai rimtai, galiu teigti, kad geriausia apsisaugojimo priemonė nuo LPL ir nepageidaujamo nėštumo yra susilaikymas. Na, o įvertinus realybę, visais atvejai siūlau naudoti prezervatyvą“, – pataria gyd. Ramanauskienė.

Anot gydytojos, saugus lytinis elgesys yra mažai diskutuota tema. Juk kai du žmonės turi lytinius santykius, tai ištikrųjų jie santykiauja ir su visais prieš tai buvusiais partneriais bei jų ligomis.
„Inkubacinis, dar vadinamas slaptasis, periodas, kai nepasireiškia pirmieji simptomai ir požymiai, gali trukti nuo poros dienų iki dešimties metų. Reikia nepamiršti ir infekcijų, pavyzdžiui, ŽIV arba hepatito B, kurie plinta lytiniu keliu, tačiau nesukelia jokių LPL simptomų”, – ligų grėsmę primena medikė.

„Saugaus lytinių santykių elgesio normų turėtų laikytis abu partneriai“, – mano pašnekovė, mat jos praktikoje yra buvę nemažai atvejų, kai dėl vieno iš partnerių nuklydimų, pora liko be galimybės turėti vaikų.

„Turėjau pacientę, kuri sirgo endometrioze (kai panašus į gimdos gleivinę audinys atsiranda ir veša už gimdos ertmės ribų, aut. pastaba), o neištikimas vyras ją užkrėtė gonorėja. Moteris atvyko su jau susiformavusiais pūliniais, o nukreipus į ligoninę pašalino ne tik pūlinius, bet ir kiaušintakius. Na, o tai reiškia tragediją – ji niekada negalės turėti vaikų”, – vieną sunkiausių atvejų prisimena gydytoja.

Geriausia apsauga – sveikas protas

Daugumą LPL ligų, vartojant gydytojo paskirtus vaistus, galima visiškai pagydyti per kelias savaites. Deja, to negalima pasakyti apie hepatitą B, žmogaus imunodeficito, papilomos arba herpes virusus.

„Jie lieka visam gyvenimui ir išlenda tada, kai žmogaus imunitetas nusilpsta. Imuninės reakcijos į šiuos virusus skirtingos, todėl vienas partneris gali užkrėsti kitą, bet simptomai išryškės tik vienam iš jų“, – virusų klastūniškumą atskleidžia gyd. Ramanauskienė.

Gydytoja primena, kad būdų ir priemonių apsisaugoti yra, tik reikia nepamiršti jais naudotis ir nepamesti galvos. Kartais ir pačios moterys klaidingai mano, kad kontraceptinės apsaugo nuo ligų.
„Norėčiau pabrėžti, kad kontraceptinės piliulės saugo tik nuo nepageidaujamo nėštumo ir reguliuoja ciklą, o nuo ligų gali apsaugoti prezervatyvas ir sveikas protas”, – sako medikė.

Egzistuoja tikimybė LPL užsikrėsti ir kitais būdais. Pavyzdžiui, higienos testų neišlaiko viešieji tualetai. Ypač rizikuoja tie, kurie viešuose tualetuose sėdasi ant tualeto dangčių. Nors teoriškai tikimybė užsikrėsti LPL yra tokia pat menka, kaip ir užsikrėsti baseine, tačiau kaip įspėja gydytoja, „teoriškai – neįmanoma, praktiškai – teko gydyti“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis