Meilės anatomija. Koks sekso poveikis sveikatai?

Nepaisant to, kad per pastaruosius šimtą metų pasaulį supurtė net kelios seksualinės revoliucijos, vis dar įprasta manyti, kad seksas pirmiausia rūpi vyrams, o štai moterys neva gali be jo apsieiti ar net turėtų gėdyti troškimo patirti fizinį malonumą.

Šis klaidingas įsitikinimas ne tik griauna vyro ir moters santykius, tačiau ir neigiamai veikia abiejų partnerių fizinę bei dvasinę sveikatą. Iš tikrųjų, būtent gebėjimas tapti nuoširdžiais partneriais ne tik gyvenime, bet ir lovoje, yra sveikatą teikianti piliulė. Tad verta ją praryti kiek įmanoma dažniau.


Seksas saugo nuo ligų


Vos per kelis mokslinių tyrimų metus JAV specialistams pavyko nustatyti, kad kokybiški seksualiniai santykiai teigiamai veikia psichoemocinę abiejų partnerių būseną bei reguliuoja hormoninę veiklą. O pastaraisiais metais vis dažniau kalbama apie tai, kad seksas palengvina kai kurių ligų simptomus, malšina skausmą ir yra tiesioginė lytinės sistemos ligų prevencija. Nustatyta, kad žmonės, kurie užsiima seksu bent du kartus per savaitę, yra dvigubai atsparesni ligoms.

Beje, geras seksas mažina kraujospūdį. O sumažėjęs sistolinis kraujospūdis padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Įdomu tai, kad tokį teigiamą poveikį turi tik lytinė sueitis, o kitos seksualinių žaidimų formos, pavyzdžiui, masturbacija, veikia silpniau. Ejakuliacija saugo vyrus nuo prostatos išvešėjimo ir net vėžio. O moterims intymūs santykiai padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą, gerina emocinį foną bei teigiamai veikia odos tonusą.

Iš tiesų – dažnai besimylinčios moterys atrodo jaunesnės. Ir ne tik atrodo, bet ir yra, nes aktyvus lytinis gyvenimas atitolina klimakterinį periodą. Seksualiniai santykiai teigiamai veikia visus moters lytinius organus, padeda išvengti gimdos gleivinės hiperplazijos. Reguliarus seksas su nuolatiniu partneriu (jokiu būdu ne su keliais skirtingais!) saugo nuo gimdos kaklelio vėžio. Taip yra dėl moteriškojo hormono estrogeno veiklos. Moterys, kurios susilaiko nuo lytinių santykių, dažnai kenčia dėl šio hormono trūkumo. Tuomet ilgalaikėje perspektyvoje išauga tokių negailestingų ligų, kaip Alzheimerio ar osteoporozės, rizika.


Tikroji lovos gimnastika

Niekas negali paneigti, kad seksas yra aktyvi fizinė veikla. Jį galima laikyti net sportu. Tad, jeigu trūksta valios reguliariai lankytis sporto klube, bent iš dalies fizinio aktyvumo poreikį galima patenkinti miegamajame. Aktyvi sueitis turi panašų poveikį kaip kardiotreniruotės: jis keičia širdies ritmą, kvėpavimą, sekso metu juda daugybė raumenų grupių, o pasitenkinimas suveikia kaip nuskausminamieji. Beje, priklausomai nuo kūno kompleksijos valandą trunkantys intymūs malonumai sudegina apie 500 kalorijų.

Visgi ne viskas taip paprasta. Tikras sveikatinantis intymumas įmanomas tik tarp artimų ir vienas kitą mylinčių žmonių, tad atsitiktiniai seksualiniai santykiai gal ir priverčia dirbti raumenis, tačiau neretai palieka moralines traumas. Neapgalvotas lytinis suartėjimas neretai virsta kalte, baime ir nesaugumu, ypač moterims.

Seksologai neleistų suabejoti – sekso troškimas yra puikios sveikatos požymis. Tad tame tikrai nėra nieko gėdingo, tiesiog visada būtina susimąstyti, kokia tikroji intymumo prasmė. Kartais ją atrasti būna labai sunku, ypač tuomet, kai seksas yra matomas visur: beveik per prievartą žadina jusles reklamose, žiniasklaidoje ir net mene. Apskaičiuota, kad iš kelių šimtų per dieną žmogų pasiekiančių naujienų net trečdalis būna su seksualiniu turiniu. Tad žmogus nuolat stimuliuojamas, tačiau tuo pat metu poreikis intymiai suartėti su mylimu partneriu slopsta.

Tai neretai atima galimybę siekti malonumo. Pagrindiniu tikslu tampa ne intymūs santykiai, o troškimas pasiekti rezultato, atitikti standartą ir tiesiog būti seksualiai aktyviu. Čia veikiausiai ir glūdi didžiausia šiuolaikinių porų problema. Partneriai pamiršta, kad pirmoji seksualinio suartėjimo užduotis yra meilės savo partneriui demonstravimas, o tik vėliau jis atneša visas kitas kūną gydančias, liekninančias ir puoselėjančias naudas.

Nepaneigiama moterų galia

Veikiausiai bent šiek tiek besidomintys gamta yra pastebėję, kad gyvūnų karalystėje patinėlius visada renkasi patelės. Nors žmogus nepalyginamai sudėtingesnė būtybė, tačiau ir jų pasaulyje seksas visada priklauso nuo moters. Būtent dailioji lytis sprendžia, kiek ir kokio sekso bus poroje.

Švelniose moterų rankose yra sukaupta galia dalintis intymumu. Tad, jeigu jai trūksta artumo, būtent ji ir turėtų apie tai subtiliai užsiminti savo partneriui. Vyrai linkę skubėti, tad moters užduotimi tampa subtilus priminimas, jog malonumais dera mėgautis lėtai. Juk dėmesys įžanginėms glamonėms prailgina sekso trukmę ir didina galimybę moteriai patirti pasitenkinimą, o vyro pojūčius tik dar labiau įjautrina. Tik sąlyginai nedidelė dalis moterų geba patirti orgazmą vien įsiskverbimo metu.

Daugumos dailiosios lyties atstovių seksualinio malonumo centras – paslaptingoji varputė (klitoris). Mažutis tvirtas iškilumas moters lytinių organu priekinėje dalyje yra nepaprastai jautrus. Neretai vyrai net nežino, kokį didžiulį pasitenkinimą šios vietos stimuliavimas gali padovanoti jų partnerei, tad šiuo klausimu jiems derėtų padėti. O paaiškinimas yra labai paprastas: varputę derėtų liesti su tokia pat jėga, kokia liečiamas akies vokas - nei stipriau, nei švelniau. Šio nervų rezginio dėka moteris gali patirti kelis orgazmus iš eilės ir užsiimti seksu iki pat mirties. Mat klitoriui subrendus jis išlieka jautrus iki pat gyvenimo pabaigos, tad pasitenkinimą stimuliuojant gali patirti net ir garbaus amžiaus moterys.

Jaudinantis atvirumas

Visgi būtina prisiminti, kad visi žmonės yra skirtingi. Tad tai, kas vieniems kelia malonumą, kitiems gali būti visiškai nepriimtina. Tad apie tai būtina kalbėtis. Intymūs pokalbiai ne tik padeda išsiaiškinti ribas, bet ir nepaprastai jaudina. Ne be priežasties sakoma, kad seksualiausia žmogaus kūno vieta - smegenys. Tad mokymasis pažinti partnerio kūną gali tapti nepaprastai erotišku ir suartinančiu žaidimu.

Tačiau seksualumą ir meilę tiesiog žudo negailestinga kritika. Derėtų padėti vienas kitam, o ne skųstis ir kritikuoti. Tai dažna moterų klaida. Jos mano, kad vyras nejaučia jų ir nereaguoja. Tai nėra tiesa. Tiesiog vyriškoji žmonijos dalis vadovaujasi protu ir logika ir geriausius rezultatus pasiekia tuomet, kai vadovaujasi instrukcijomis ir patirtimi.

Tai galioja ir seksualiniuose santykiuose. Kartais tereikia paimti partnerio ranką ir parodyti, kaip suteikti pasitenkinimą ir tuomet viskas taps daug paprasčiau.

Vienas iš didžiausių iššūkių tikrai geram seksui – apsimetinėjimas. Aktorystei lovoje ne vieta, atvirkščiai – seksas visada reikalauja atvirumo. Taip pat tai scena, kuriai būtini iššūkiai ir įvairovė. Vos tik į meilės guolį įsirango nuobodulys, seksualumas slopsta. Seksas padeda išeiti iš komforto zonos. Tiek psichologine, tiek fizine prasme.

Intymumas su patikimu partneriu leidžia kūniškais malonumais pasimėgauti ne tik lovoje ir ne tik žvelgiant vienas kitam į akis. Tai, kas vyksta tarp vienas kitą mylinčių sekso partnerių, yra tik jų dviejų reikalas. Tad, jeigu abipusį malonumą teikia greita sueitis ant virtuvės stalo, gal vertėtų taip ir pasielgti.

Verta prisiminti:

* Meilė ir seksas teturi vieną taisyklę – jis turi teikti pasitenkinimo abiems partneriams. O įvairovė kursto vidinę ugnį. Iš patogios, bet kartais nuobodžios komforto zonos galima išeiti mažais žingsneliais. Kartais pakanka užsisakyti viešbučio kambarį. Negalintiems sau to leisti tiks ir palapinė ar automobilis.

* Neretai drąsa pakeisti intymų gyvenimą paskatina ir pokyčius kitose srityse. Nevaržomas seksas išlaisvina ir asmenybę. Tai suteikia drąsos ir kitose srityse – darbe, visuomeniniame gyvenime ir net suteikia pasitikėjimo savimi.

* Seksas gerina psichologinę būseną. Ypač artumo trūkumas jaučiamas po skyrybų. Žinoma, nereikėtų skubėti susirasti partnerio tik šiam tikslui. Būtina išgedėti nutrūkusio ryšio, atsitiesti emociškai, tačiau jokiu būdu negyventi susilaikant ilgiau nei metus. Be fizinės meilės žmonės lėtai merdėja, o juk visiems norisi gyvenimo. Nereikia nusivilti meile, kiekvienam yra skirtas artimas žmogus, o galimybė dalintis savo kūnu su mylimuoju yra nuostabi dovana.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis