Kokią įtaką žmogaus likimui daro jo vardas?

Vardas – kur kas daugiau nei garsų junginys, kurį išgirstame kitam žmogui mus kviečiant. Astrologė Rita Vainauskienė pasakoja, kad varde gali būti užkoduota informacija apie praeitį, dabartį ir ateitį. Jame slypi žmogaus charakteris, skirtos užduotys, likimas. Todėl prieš galvojant, kaip pavadinti mažylį, būtina gerai viską apsvarstyti. Antraip vardą ir gyvenimo kelią gali tekti keisti.

Kokią įtaką žmogaus likimui daro jo vardas?

Vardas žmogaus gyvenimui turi ypatingą reikšmę, nes tai – tarsi raktas į žmogaus likimą. Anksčiau, kai žmonės jautė stipresnį ryšį su gamta, kai, anot jų, kiekvienas medis, akmuo ar gyvūnas turėjo sielą, vardai buvo suteikti norint pagerbti ar pamaloninti žmones supančias gamtos stichijų dvasias arba dievybes. Vėliau vardai tapo susiję su svarbiais istoriniais įvykiais ar ryškiomis asmenybėmis. Tėvai, norėdami palengvinti vaiko likimą, stengdavosi atžalai suteikti teisingą vardą, atskleidžiantį geriausias žmogaus savybes ir suteikiančias tas, kurių labai reikia. Rytų šalyse atsižvelgta ir į astrologinius ženklus, tarkime, Mėnulio buveinės padėtį. Pagal tai spręsta, kokia turi būti pirma vardo raidė, skiemuo, o išsamiau išstudijavus horoskopą siūlytas visas vardas. Bet kokį vardą galima paversti tam tikru kodu, pavyzdžiui, kiekviena vardo raidė atitinka tam tikrą skaičių arba planetą. Pagal tai astrologai gali matyti kiekvieno vardo skleidžiamas skirtingas vibracijas, atspindinčias asmens charakterio bruožus, tikslus, uždavinius, stipriąsias ir silpnąsias savybes. Kai vardas dera su žmogaus esybe bei atitinka jo kosminius uždavinius, sakome, kad yra gimęs po laiminga žvaigžde. Tokiu atveju asmeniui suteikiama galimybė atskleisti geriausias savo savybes ir pasiekti numatytų tikslų. Jeigu vardas parenkamas neteisingai, žmogų lydi nuolatiniai trukdžiai, apsunkinantys vykdyti likimo patikėtas užduotis. Toks asmuo tarsi eina per gyvenimą užrištomis akimis. Tuomet praranda harmoniją su pasauliu.

Į ką turėtų atsižvelgti naujagimiui vardą renkantys tėvai?

Anksčiau renkant naujagimiui vardą paisyta įdomių tradicijų. Pavyzdžiui, atsitiktinio pirmojo praeivio prašyta pasakyti savo vardą ir būtent juo buvo pavadinimas mažylis – esą taip vardą jam parenka pats likimas.

Žmogaus gimimo akimirką dangaus kūnai būna išsidėstę tam tikra tvarka, pagal kurią galima numatyti jam skirtus gyvenimo uždavinius, būdo bruožus ir kt. Taigi renkant vardą labai naudinga atsižvelgti į žmogaus asmeninį horoskopą. Svarbu pasidomėti paties vardo kilme, istorija, žmonėmis, vadintus tuo vardu. Derėtų vaikus vadinti tais vardais, kurie turi teigiamą istoriją ir prasmę. Būna, kad motinos jaučia, koks vardas tinkamiausias naujagimiui. Kartais jos tai susapnuoja – vienais atvejais visą vardą, kitais – pirmą vardo raidę. Į tokias nuojautas tikrai verta atsižvelgti, juk moterys turi puikią intuiciją. Kas geriau nei motina gali žinoti, ko reikia jos vaikui, kuris devynis mėnesius augo jos pilveyje ir tarp jų buvo neatskiriamas ryšys. Nors vaiko vardą galima rinkti dar prieš jam gimstant, verčiau palaukti, kol jis išvys šį pasaulį. Pats mažylis gali pasufleruoti tinkamiausią variantą. Nors vardo parinkimas gali atrodyti mistinis dalykas, iš tiesų tai – atsakingas ir nelengvas darbas.

Sakoma, nevalia vaikui duoti senelių, prosenelių ar kitų giminaičių vardų, nes jis atkartos jų likimą. Ką apie tai manote?

Seniau žmonės labiau domėjosi protėvių istorija, žinojo jų vardus ir laikėsi tradicijos iš kartos į kartą perduoti tam tikrus sėkmės pasiekusių, praturtėjusių ar turinčių kokių nors nepaprastų gerų savybių protėvių vardus. Viskas gerai, jeigu giminaitis nugyveno sėkmingą gyvenimą, pasiekė ko nors reikšmingo ir apskritai buvo geras žmogus. Kas kita, jei jis nugyveno prastą gyvenimą arba labai anksti mirė. Tokiu atveju vaikui nederėtų suteikti tokio pat vardo.

Populiaru naujagimiams duoti nelietuviškos kilmės vardus. Ar tai, kad vardas kilęs iš svetimos kultūros, daro kokią nors įtaką žmogaus likimui?

Tarp protėvių galėtume rasti ne tik lietuvių kilmės atstovų, tad esame maišyto kraujo. Dažno lietuvio protėvių istorijoje galima aptikti lenkų, vokiečių, slavų. Todėl nieko baisaus vaikui duoti kitoje kultūroje prigijusį vardą, juolab kad lietuviškų turime ribotą kiekį. Tikėtina, kad būtent tos kultūros atstovų kraujo ir yra žmogaus giminėje. Visgi būtina pasidomėti ir kitos kultūros vardo reikšme, nevalia jo parinkti aklai, būtina žinoti, su kuo jis siejamas.

Kartais vaikams duodami mažybinės formos vardai, tarkime, Sigutė, Kęstutis ir kt. Kaip jie veikia žmogų jam suaugus?

Tėvai duoda mažybinius vardus norėdami išreikšti didelę meilę vaikui, švelnumą, rūpestingumą, apsaugą. Kol atžala maža, viskas gerai, tačiau suaugus tokie vardai gali versti jaustis nejaukiai. Viena pažįstama moteris dėl to net pakeitė vardą, nes visą gyvenimą dėl to jautė kompleksą. Juk suaugusiam žmogui prisistačius mažybine vardo forma dažnai iš aplinkinių tenka sulaukti ironiškos šypsenos. Suteikdami vardą tėvai turėtų pagalvoti, kaip vaikas su juo jausis užaugęs.

Kokios reikšmės turi vardo ilgis?

Kuo vardas trumpesnis, tuo energetiškai stipresnis, energija labiau koncentruota. Todėl trumpus vardus labiau rekomenduojama duoti vyrams. Juk mūsų kultūroje iš jų vis dar tikimasi, kad bus stiprūs, saugos ir išlaikys šeimą. Trumpuose varduose nėra užkoduota daug gyvenimo tikslų, bet jie labai svarbūs, reikalaujantys daug jėgų. Ilgo vardo savininkams priskiriama daugiau užduočių, nes kiekviena raidė susijusi vis su kita užduotimi. Ilgas vardas daro gyvenimą įvairesnį, spalvingesnį, bet kartu ir šiek tiek sudėtingesnį.

Ar galima išskirti konkrečius vardus, visada reiškiančius ką nors gero arba blogo?

Nesinorėtų išskirti konkrečių gerų ar blogų vardų, nes kiekvieno reikšmė priklauso nuo individualių aplinkybių. Visgi kai kurie vardai istorijoje įgavo neigiamą reikšmę, pavyzdžiui, diktatorių, pradėjusių reikšmingus karinius konfliktus, pražudžiusių daug žmonių ir padariusių kitų blogų darbų asmenų vardai. Geri vardai tie, kurie kadaise priklausė itin šviesioms asmenybėms, pasauliui padovanojusioms daug gėrio. Kai kurių vardų prasmės keitėsi bėgant laikui. Pavyzdžiui, kadaise Liuciferis buvo suvokiamas kaip šviesos nešėjas, o šiandien turi šėtoniško atspalvio.

Jeigu vaikui suteikiamas vardas, priklausęs itin daug pasiekusiai asmenybei, ar jam nėra tarsi uždedama pernelyg didelė našta, nes tikimasi, kad pasieks tiek pat ar netgi daugiau?

Taip iš tiesų kartais gali būti. Todėl prieš renkant vardą naudinga pasidomėti vaiko asmeniniu horoskopu, kuriame matyti, kurioje srityje asmuo gali ko nors svarbaus pasiekti. Pavyzdžiui, jeigu berniuko horoskope stipriai išreikštos meninės savybės, švelnumas, subtilumas, gracija, greičiausiai galėtų būti puikus stilistas, tapytojas, poetas, bet kažin ar bus karininkas. Svarbu, kad vardas neįpareigotų siekti to, ko likimas neskyrė. Antraip žmogui bus sunku atskleisti savo prigimtines savybes, rasti tinkamą vietą gyvenime. Daug ką sufleruoja vien naujagimio elgesys, kartais net ryškūs išvaizdos bruožai. Vieni kūdikiai nuolatos rėkia, yra aktyvūs, kiti kaip tik ramiai stebi pasaulį, tyliai guli. Atitinkami turi būti ir vardai.

Jeigu žmogui labai nepatinka jo vardas ir nusprendžia jį pakeisti, kaip paveikiamas jo likimas?

Jeigu žmogus jaučia, kad vardas neatitinka jo vidinės esybės, kad trukdo save realizuoti, iš tiesų verta susimąstyti apie jo keitimą. Vardo pakeitimas, jeigu teisingai pasirenkamas naujas, galėtų padėti žmogui grįžti į teisingą kelią. Atsivers galimybės daryti tai, ką žmogui yra paruošęs likimas. Tinkamas vardas – didžiulė paspirtis atskleidžiant savo asmenybę. Jeigu žmogus nesiryš keisti jam netinkančio vardo, šis kliudys visą gyvenimą, neleis visiškai įvykdyti to, ką galėtų įgyvendinti.

Kaip veikia krikšto vardas?

Krikšto vardai įprastai susiję su kalendorinėmis datomis. Tačiau bėgant laikui kalendoriai ir datų skaičiavimai keitėsi – katalikai perėjo nuo Julijaus prie Grigaliaus XIII kalendoriaus. Taip galėjo pasimesti ir vardai, susieti su tam tikra diena. Dėl to nėra visiškai aišku, ar tam tikrai dienai priskirtas šventas vardas iš tiesų globoja būtent ją ir tą dieną gimusiuosius. Bet kokiu atveju krikšto vardas suteikiamas kaip papildoma apsauga. Ne veltui skubama naujagimiui jį suteikti, kad tik nesusirgtų ar nenumirtų. Krikšto vardu tarsi siekiama naujagimį apsaugoti nuo pikto.

Ar pavardė tokia pat reikšminga žmogaus likimui kaip ir vardas?

Pavardė taip pat reikšminga, nes ji – giminės egregoras. Pavardės atskleidžia daug informacijos apie žmogaus kilmę, jo protėvius. Juk anksčiau jos buvo suteikiamos pagal gyvenamąją vietą, pragyvenimo šaltinį, būdo bruožus ar kt. Pavardėje slypi svarbi informacija apie tai, kas saugo tam tikrą giminę. Vardas yra asmeninis likimas, pavardė – giminės karma.

Kaip paveikiama moteris, po santuokos pasirinkusi vyro pavardę?

Jeigu moteris pasirenka vyro pavardę, ji priima tuos angelus sargus, kurie susiję su vyro gimine. Tai – sąmoningas žingsnis, pervedantis į kitos šeimos egregorą. Kai kurios dailiosios lyties atstovės pasilieka dvigubą pavardę – ir savo, ir vyro. Tokiu atveju tikimasi didesnės apsaugos, abiejų šeimų pagalbos.

Ar turi reikšmės pavardės forma, kurią moteris pasirenka po santuokos? Ištekėjusios moterys vis dažniau renkasi pavardę su sutrumpinta galūne -ė, o ne -ienė. Tekant už užsieniečio pasirinkta pavardė neatskleidžia asmens lyties.

Renkantis kitokią pavardės formą laužoma tradicija, nešanti tam tikrą energetinį potencialą. Tačiau gyvename migracijos periodu, kai tenka vis daugiau bendrauti su užsieniečiais, kuriems dažnai sunku ištarti ilgas lietuviškas pavardes. Tad natūralu, kad vis dažniau pasirenkami trumpesni, paprastesni ir universalesni jų variantai. Moteris, pasirinkdama vyriškos formos pavardę, nesąmoningai siekia įrodyti, kad nėra silpnesnė, jog gali tiek pat kiek ir vyras, yra savarankiška. Taip moteriškumas tarsi numetamas į šoną ir užsikraunama vyriška misija. Dailiosios lyties atstovė, pakeitusi įprastą giminės moterų pavardę, praranda pastarosios angelų globą. Tačiau tai ne visais atvejais yra blogai. Kai kuriems žmonėms likimas skyrė būti maištininkais, tarsi pradedančiais naują giminės šaką.

Kas nutinka, kai į žmogų dažniau kreipiamasi pravarde, o ne vardu?

Viskas priklauso nuo to, kokiu tikslu pravardė naudojama. Anksčiau pravardės pasitelktos siekiant dėl įvairių priežasčių paslėpti tikrąjį žmogaus vardą. Kai kuriose kultūrose mirus vienam genties nariui visi greitai pasikeisdavo vardus, kad mirtis jų nerastų. Kitose gentyse viešai naudotas vienas vardas, o tikrąjį žinojo tik artimieji. Pravardės atlikdavo apsauginę funkciją. Kartais jos tampa žinomų žmonių slapyvardžiais. Seniau buvo suteikiamos kaip savotiška dovana, kurios žmogus turėjo nusipelnyti, tarkime, prie karalių vardų pridėti žodžiai „šviesusis“, „gražusis“. Šiandien pravardės, ypač tarp vaikų, dažniausiai pasitelkiamos neigiamame kontekste siekiant paniekinti ir įžeisti. Jauniems žmonėms tai gali tapti dideliu išbandymu. Todėl reikia gebėti save apginti, kad būtų išvengta pravardžiavimo. Tam padeda vidinė žmogaus jėga, pavyzdžiui, nedideliam ir fiziškai silpnesniam už likusius bendraklasius berniukui pavyko išvengti pravardžiavimo. Gal prie to prisidėjo ir jo vardas – Julius. Ne veltui jis siejamas su G. J. Cezariu. Tai dar kartą įrodo, kad itin svarbu vaikui parinkti tinkamą vardą.

Įdomu

* Jeilio universitete atlikti tyrimai rodo, kad vaikai, kurių vardai prasideda pirmomis abėcėlės raidėmis mokosi geriau už tuos, kurių vardų raidės yra abėcėlės gale.
* Nustatyta, kad žmonės labiau linkę pirkti prekes, kurių pavadinimai prasideda ta pačia raide kaip ir jų vardas. Taip elgiamasi nesąmoningai.
* Mergaitėms dažniau suteikiami unikalūs ir reti vardai nei berniukams.
* 2014 m. populiariausi naujagimių vardai Lietuvoje buvo Matas, Lukas ir Dominykas, mergaičių – Emilija, Viltė bei Austėja.
* Ilgiausią vardą turintis žmogus pasaulyje gyveno 1904–1985 m. Jo vardą sudarė 746 raidės. Visas vardas pasakoja asmens kilmės istoriją.
* Kenijoje pirmasis žmogaus vardas apibūdina jo fizines savybes, tarkime,Haidar– stiprus ir stambus.
* Kinijoje tokių pačių vardų labai nedaug, nes čia vaikams suteikiami vardai iš dviejų kinų abėcėlės skiemenų, turinčių tam tikrą reikšmę. Variacijų galimybės milžiniškos.
* Australijos aborigenai vardą gauna gimimo akimirką: pribuvėja paeiliui kartoja įvairius vardus ir naujagimis gauna tą, kurį moteris ištaria užgimstant placentai.
* Kai kuriose Afrikos gentyse naujagimiui leidžiama pačiam išsirinkti vardą. Ant lapelių surašomi įvairūs vardai, tuomet mažyliui palietus kurį nors lapelį jam duodamas jame esantis vardas.
* Amerikiečių moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, kurių vardai prasideda D raide, gyvena trumpiau nei tie, kurių vardai prasideda bet kuria kita abėcėlės raide, einančia po jos.
* Belgų mokslininkų tyrimų duomenimis, moterys, kurių vardai prasideda raidėmis A, I, L, R, S ir Ž, besirinkdamos partnerius pirmenybę teikia seksualiniam aspektui. Tos dailiosios lyties atstovės, kurių vardai prasideda raidėmis D, J, K, M, O ir P, per pirmą pasimatymą įvertina, ar su vyru įmanomi ilgalaikiai rimti santykiai.

Pirmoji vardo raidė ir jo reikšmė

A - Aktyvumas, nuotykių troškimas, drąsa, ryžtas ir kantrybės trūkumas.

B - Jautrumas, romantiška prigimtis, švelnumas ir tingumas.

C, Č - Komunikabilumas, seksualumas, potraukis estetikai.

D - Rūpestingumas, užsispyrimas, pasitikėjimas savimi, kryptingumas.

E - Šnekumas, frigidiškumas, savarankiškumo stoka.

F - Optimizmas, dvasingumas, meilės sureikšminimas, romantiškumas, dramatiškumas ir dosnumas.

G - Atsakingumas, darbštumas, kruopštumas, perfekcionizmas ir siekis tobulėti.

H - Kantrumas, dosnumas, kryptingumas, atkaklumas, organizuotumas ir pasitikėjimas savimi.

I, Y - Garbės troškimas, savanaudiškumas, komforto siekis, polinkis girtis nebūtais dalykais, materializmas.

J - Energingumas, teisingumas, polinkis rizikuoti, rūpestingumas ir tobulumo siekis.

K - Drovumas, paslaptingumas, jausmingumas, aistringumas, pasitikėjimo savimi stoka ir uždarumas.

L - Globėjiškumas, pasiaukojimas, draugiškumas, lojalumas, sumanumas ir didelis dėmesys karjerai.

M - Impulsyvumas, emocionalumas, atvirumas, kantrybės ir tolerancijos stygius.

N - Aistringumas, išradingumas, laki fantazija ir nerūpestingumas.

O - Stipri savidisciplina, konkretumas, paklusnumas, užslėptas seksualumas ir polinkis svajoti.

P - Santūrumas, atsargumas, diplomatiškumas, monotonijos mėgimas ir susikaustymas.

R - Reiklumas, dalykiškumas, racionalumas, nuolatinis skubėjimas, perdėtas darbštumas.

S, Š - Darbštumas, nemokėjimas atsipalaiduoti, pirmenybės teikimas karjerai, atsakingumas ir organizuotumas.

T - Pasyvumas, perdėtas jautrumas, negebėjimas priimti kritikos, nepasitikėjimas savimi ir ryžto trūkumas.

U, Ū - Entuziazmas, perfekcionizmas, kūrybiškumas, smulkmeniškumas ir kantrybė.

V - Individualizmas, laisvės troškimas, uždarumas ir savarankiškumas.

Z, Ž - Draugiškumas, komunikabilumas, pasiaukojimas, pataikavimas ir paslaugumas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis