Psichologai: apkabinimai netgi gali sumažinti jūsų potraukį saldumynams

Oksfordo universiteto mokslininkai neseniai nustatė, jog Jungtinė Karalystė yra mažiausiai besiglėbesčiuojanti šalis Europoje.

Galbūt ir jums kartais teko pagalvoti: kam apsikabinti, jei užtenka ir tarkim, tik rankos paspaudimo. Tačiau jūs klystate. Apkabinimai gali stimuliuoti mums reikalingus hormonus ir sumažinti stresą.

Natūralios medicinos specialistas dr. Joseph‘as Mercola savo naujausioje knygoje „Gydymasis be pastangų: 9 paprasti būdai užkirsti kelią ligoms, atsikratyti nereikalingo svorio ir padėti jūsų kūnui pačiam save išgydyti“ („Effortless Healing: 9 Simple Ways To Sidestep Illness, Shed Excess Weight and Help Your Body Fix Itself”) skelbia, kad apkabinimai netgi gali sumažinti jūsų potraukį saldumynams.

„Tikrai nesudėtingas būdas pagerinti savo sveikatą yra liesti ir būti liečiamam kuo dažniau. Bučiniai, apkabinimai, intymūs santykiai – visos veiklos, kuriose liečiate kitus žmones, gerina tiek jūsų fizinę, tiek ir psichologinę būseną. Tai galima paaiškinti įvairiai, tačiau svarbiausias čia tampa oksitocinas – laimės hormonas.“

Fiziniai prisilietimai skatina šio hormono gamybą. Teigiama, jog būtent oksitocinas ramina mus stresinėse situacijose, gamindamas kitą hormoną, kortizolį, kuris yra atsakingas už mūsų reakciją į stresą, bei mažindamas kraujospūdį.

Įvairūs tyrimai rodo, jog oksitocinas mažina žmonių potraukį alkoholiui, narkotikams ar net saldumynams. Taip pat taip yra kuriamas emocinis artumas, dėl ko jūs nebesijaučiate izoliuotas ar nesvarbus.

Apkabinimų svarba

* Vienas lengviausių būdų pakelti oksitocino lygį jūsų organizme bei sulaukti jo teikiamos naudos yra kuo daugiau apsikabinti.

* Skelbiama, jog ilgesni, bent 20 s apsikabinimai efektyviau stimuliuoja oksitocino gamybą, tačiau bet koks apsikabinimas tarp dviejų žmonių, kurie to nori, yra geriau nei jokio.

* Apkabinkite savo draugus, vos juos pamatę, paprašykite savo mylimojo apkabinimo, apkabinkite savo vaikus prieš jiems išeinant į mokyklą ar jau grįžus namo.

* Jei jums kol kas nėra taip paprasta liesti ir apkabinti žmones, apkabinkite savo augintinius. Vos porą minučių žaidimo su kate ar šunimi jau paskatins oksitocino gamybą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis