Išvaizdos įtaka karjerai ir asmeninei sėkmei

Kiekvienas žmogus nori būti gražus. Net ir tas, kuris teigia, kad išvaizda jam nėra svarbi, kad daug svarbiau yra išprusimas, intelektas, profesionalumas. Tačiau psichologai sako, kad gražūs žmonės lengviau randa darbą, užmezga kontaktus, lipa karjeros laiptais.

Taigi, ką daryti, jei nesi patrauklus? Ar dėl to esi pasmerktas dirbti nemėgstamą darbą, niekada nepasiekti karjeros aukštumų? Jei išorinis grožis tiek daug lemia, ar belieka viena išeitis – tapti gražiu? Į šiuos ir kitus daugeliui aktualius klausimus atsako profesionalai – plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai Indrė Sakalauskaitė, Darius Jauniškis ir medicinos mokslų daktaras Arūnas Jankauskas.

Ar pritariate teiginiui, kad žmogų sutinka pagal išvaizdą?

D.Jauniškis: Tikrai taip. Jau seniai įrodyta, kad gražiems žmonėms lengviau lipti karjeros laiptais. Juk kai žmogus jaučiasi patrauklus, jis labiau pasitiki savimi, o kai jis gerai vertina save, taip pat jį vertina ir aplinkiniai.

I.Sakalauskaitė: Iš esmės teiginiui pritariu. Kita vertus, išvaizda – tik pirminis įspūdis apie žmogų, o jis gali būti ir klaidingas.

Anot psichologų, patrauklūs žmonės gauna didesnį atlyginimą, yra sėkmingesni darbe. Ar pritariate?

I. Sakalauskaitė: Taip, išvaizda gali padėti siekti karjeros. Tačiau ne visuose darbuose grožis yra prioritetas. Ten, kur reikalingas aštrus protas, kompetencija, žinios, vis dėlto išvaizda nėra lemiamas kriterijus, priimant į darbą.

D. Jauniškis: Grožio standartai kiekvienam žmogui labai skirtingi ir kiekviena situacija turi būti vertinama individualiai, gerai įsiklausius į kiekvieno pageidavimus ir lūkesčius.

Kokiais atvejais rekomenduotumėte kreiptis į plastikos chirurgus, juk grožio supratimas labai subjektyvus?

A.Jankauskas: Grožio supratimas iš tiesų labai subjektyvus dalykas, t.y. vienam gali visiškai netrukdyti jo atlėpusios ausys, o kitam jos gali tapti gyvenimo tragedija. Jei žmogus dėl savo išvaizdos jaučia kompleksus, reikėtų pabandyti tai išspręsti. Galbūt pirmiausia reikėtų kreiptis psichologinės pagalbos, o jei ji nepadėtų atsikratyti kompleksų, tada į plastinės chirurgijos profesionalus. Manau, kad visos grožio operacijos ar procedūros turėtų būti atliekamos tik dėl savęs. Mano nuomone, idealu, kai pacientas žino, ko nori, o plastikos chirurgas supranta paciento lūkesčius. Juk gydytojai neskirsto pacientų į gražius ir negražius.

Pacientai dažniausiai kreipiasi į plastinės chirurgijos specialistą, kai jie nėra patenkinti savo išvaizda. Nemažai žmonių kreipiasi tada, kai netikėtai pasikeičia jų kūnas: krūtinė suglemba po kūdikio žindymo, kai reikia šalinti patirtų traumų padarinius ir pan. Neretai kreipiamasi ir dėl įgimtų deformacijų – atlėpusių ausų, nosies, mažos ar asimetriškos krūtinės ir t.t. Dar viena žmonių grupė nori sustabdyti sparčiai progresuojančius amžiaus pakitimus, kuriuos irgi galima koreguoti. Tai išnykęs veido kontūras, raukšlės, nukritę akių vokai, ir kt. Populiarėja veido kontūrų, raukšlių korekcija hialiurono rūgšties ir botulino injekcijomis.

Kokie grožio standartai vyrauja šiuo metu? Kokias tendencijas stebite, kokias dažniausias operacijas ar procedūras atliekate?

D.Jauniškis: Lietuvoje dažniausiai atliekamos krūtų korekcijos operacijos, pasaulyje pirmauja liposkulptūra – kūno kontūrų koregavimas riebalų nusiurbimu ir suleidimu ten, kur trūksta tūrio. Didžioji dalis Lietuvos pacienčių, besikreipiančių dėl krūtinės korekcijos, yra jaunos moterys, norinčios susigrąžinti po gimdymo prarastą krūtinės formą. Kita dalis pacienčių – jaunos merginos, genetiškai turinčios mažą krūtinę ir norinčios labiau pabrėžti savo moteriškumą. Taip pat kreipiasi pacientės, turinčios neproporcingai didelę krūtinę, dėl kurios jos patiria daugybę nepatogumų, negali sportuoti, be to, jas pradeda kamuoti pečių, sprando, nugaros skausmai. Tokiais atvejais atliekama krūtų mažinimo operacija. Tokios operacijos atkuria arba naujai sukuria krūties formą, kuri suteikia moteriai didesnį pasitikėjimą savimi. Taigi, plastinė chirurgija gali pagerinti gyvenimo kokybę, nes gali pašalinti ir kompleksus, ir daugelį metų kamuojančias sveikatos problemas.

Dauguma žmonių vis dar yra konservatyvūs ir atsargiai vertina naujoves. Ar daug žmonių ryžtasi permainoms?

A.Jankauskas: Į mus besikreipiančių pacientų kasmet daugėja. Jie tampa ir vis reiklesni, o tai skatina tobulėti ir mus, gydytojus.

Ar yra tekę atkalbinėti nuo operacijos?

A.Jankauskas: Tikrai taip. Visais atvejais, kai matau, kad paciento lūkesčiai neatitinka realybės, kad tai, ko jis nori, padaryti neįmanoma dėl jo anatominių savybių ar kitų priežasčių, stengiuosi tai paaiškinti ir atkalbėti nuo operacijos. Taip pat stengiuosi atkalbėti, jeigu matau, kad pacientui operacija nėra reikalinga. Pasitaiko atvejų, kai pacientas mano, jog dėl plastinės operacijos jis išspręs asmenines problemas, pagerins santykius šeimoje, kad pakoreguota išvaizda padės išvengti skyrybų. Galiu tvirtai pasakyti, kad tokiais atvejais plastinė operacija nėra išeitis.

Turbūt kone visus pasiryžusius patobulinti savo išvaizdą domina daugybė dalykų – ar ilgalaikis operacijų arba procedūrų efektas? Ar matysis randai?

A.Jankauskas: Efektas priklauso nuo to, kokia operacija ar procedūra buvo atlikta. O randai dažniausiai slepiami natūraliose raukšlėse, ir labi greitai jie tampa beveik nepastebimi. Tačiau yra žmonių, kurių organizmas turi polinkį formuoti keloidinius randus (tai randas, kuris perauga sužalojimo vietą), tokiems žmonėms randai yra ryškesni. Bet kuriuo atveju plastikos chirurgas visą tai pacientui paaiškina prieš operaciją.

Kokie yra mitai apie plastinę chirurgiją, kuriuos norėtumėte paneigti?

D.Jauniškis: Plastinę chirurgiją iki šiol supa daugybė mitų. Kai kurie iš jų net absurdiški. Pavyzdžiui, kad po operacijų žmones kamuoja stiprūs skausmai. Be abejo, pacientas jaučia diskomfortą po operacijos, tačiau šiais laikais tikrai yra daug veiksmingų nuskausminamųjų vaistų, tereikia parinkti tinkamiausią. Kitas mitas – plastinę  operaciją galima daryti bet kokiame amžiuje ir tiek kartų, kiek tik norisi. Deja, taip nėra. O vienas iš labiausiai paplitusių mitų, kad plastinė operacija gali išgelbėti yrančią šeimą, nors iš tikrųjų veikiausiai yra priešingai.

I.Sakalauskaitė: Vienas iš absurdiškiausių mitų, kad implantai sprogsta lėktuvuose. Arba, jeigu moteris pradėjo koreguoti raukšles botulino injekcijomis, jis bus pasmerkta tai daryti visą gyvenimą. Dar vienas, kad daugumai žmonių plastinės operacijos sukelia priklausomybę, t.y. po vienos operacijos jie puola koreguoti viską iš eilės.

A.Jankauskas: Pacientės dažnai klausia, ar sulaukus kūdikio po krūties didinimo operacijos, jį bus įmanoma maitinti krūtimi. Tikrai, taip: jei operacija yra atlikta sėkmingai, jokių problemų dėl kūdikio maitinimo krūtimi nekils. Taip pat moterys dažnai klausia, ar krūtų implantai nesuplyš ir silikonas neištekės, ar jie nepasislinks ir pan. Mūsų centre naudojami aukštos kokybės implantai, todėl jie nekeičia formos, neplyšta. Be abejo, implantą, galima pradurti aštriu daiktu, tačiau ir tokiu atveju jo užpildas neištekės, nes silikono gelis nėra skystas. Implantų nereikia keisti, jie moters organizme gali būti visą gyvenimą, aišku, jei ji pati nejaučia kokių nors nepatogumų.

Ar Jūsų darbe pasitaiko situacijų, kai pacientas sugrįžta ir dėkoja, nes po plastinės operacijos jo gyvenimas pasikeitė?

D.Jauniškis: Daugybę kartų. Žmonės net apsiverkia iš džiaugsmo. Tai iš tiesų malonu, nes tuomet supranti, kad tikrai esi reikalingas, o tai, be abejo, skatina dar labiau stengtis ir tobulėti.

I.Sakalauskaitė: Kartą atėjo pacientė, galima sakyti, beveik be krūtinės. Jautėsi labai kompleksuota, gūžėsi, kūprinosi. Kai įdėjome implantus, pokyčiai ne tik pacientės išvaizdoje, bet ir elgesyje buvo radikalūs. Pacientė tapo pasitikinti, užtikrinta savimi.

A.Jankauskas: Malonu, kad tokių padėkų tenka sulaukti tikrai nemažai. Prieš kelis metus operavau jauną vyrą – koregavau atlėpusias ausis. Neseniai jis buvo atėjęs. Pasakė, kad ši operacija – geriausia jo gyvenimo investicija. Tokie žodžiai tikrai pradžiugina, tai geriausias atpildas už atliktą darbą. Tokiomis akimirkomis supranti, kad mūsų darbas yra labai reikalingas.

www.karjerairsveikata.lt

Daugiau informacijos: „Northway“ medicinos centrai

Užsakymo nr.: PT_63524600

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis